Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ситуація зі свободою слова в Україні погіршилася - новий звіт Freedom House

Вівторок, 23 квітня 2002, 15:30
"Хоча терористичні атаки 11-го вересня та тривання глобальної боротьби з тероризмом стали й моментом випробування умов для діяльності мас-медіа у світі, свобода преси у 2001 році практично не зазнала змін" – зазначають автори нової публікації Freedom House, в якій проведено аналіз стану свободи преси у 187 країнах.

Збільшилася група країн категорії "вільні" (40 відсотків), в категорії, де немає свободи преси опинилося 33 відсотки, а до категорії "частково вільні" внесено 50 держав, серед яких Україна й Росія.

В інтерв'ю радіо Свобода співавтор публікації Freedom House Карін Дойч Карлекар позицію України підсумувала:

"Серед східноєвропейських країн та держав пострадянського простору Україна зайняла так би мовити середнє місце, тобто увійшла до групи з частково вільною пресою. Ситуація із свободою преси в Україні є кращою ніж у Білорусі, Туркменістані, Таджикистані.

Однак слід звернути увагу на те, - додала Карін Карлекар, що ситуація із свободою слова в Україні є набагато гіршою ніж наприклад у Чехії, Словаччині і навіть колишній Югославії. Тобто Україна зупинилися на тому ж самому рівні, що й торік і навіть є ознаки погіршення. Тим часом ситуація в інших східноєвропейських країнах поліпшується".

За словами представниці Freedom House Карін Карлекар ситуація із свободою слова в Україні, так само як в Росії, за минулий рік не зазнала поліпшення, а радше навпаки обидві держави опинилися за шкалою оцінки на шістдесятому місці, а з 61 першої позиції починається група держав "категорії невільних", тобто в яких є відсутньою свобода преси.

Протягом минулого року в Україні тривали насильства проти журналістів, за які влада рідко коли притягає злочинців до відповідальності. Досі не розкрито міжнародно відомого вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Повільними є розслідування й інших убивств журналістів. Влада часто не дотримується конституційних гарантій свободи слова та свободи преси. Міліція проводила обшуки журналістів, які писали про зв'язки посадовців із кримінальними групами. Тиск на пресу робиться і за допомогою податкових структур - мовиться у документі.

Єдиною помітною позитивною зміною у сфері свободи преси в Україні представниця Freedom House Карін Дойч Карлекар вважає схвалення нового кримінального кодексу, згідно з положенням якого наклеп не вважається карним злочином.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: