Плющ став на захист депутатів від нападок Кучми

Вівторок, 23 квітня 2002, 15:47
Політичні сили України, які подолали 4-відсотковий бар'єр, знайшли б спільну мову швидше, якби був меншим фактор привнесених оцінок ззовні, які, здебільшого, є суб'єктивними. Про це заявив Голова Верховної Ради третього скликання Іван Плющ на зустрічі з головою парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе.

За його словами, "неприємно, коли Президент України Леонід Кучма повторює, що центром дестабілізації є парламент", оскільки, на думку Плюща, це не так, і депутати минулого скликання багато чого зробили для України.

Як наголосив Плющ, якщо й надалі спостерігатимуться намагання вплинути на процес формування більшості - це лише погіршуватиме ситуацію. Він підкреслив, що управління парламентською більшістю неможливе, оскільки вона має бути саморегульованою, і це є головним принципом демократії.

При цьому Плющ додав, що нинішні вибори засвідчили, що український народ розібрався у виборі політичних партій, які зможуть знайти спільну мову й сформувати більшість. "Ті, хто вважав, що народ не розбереться у великій кількості політичних сил, які брали участь у виборчих перегонах, помилився, народ розібрався і зробив свій вибір".

На думку Плюща парламентські комітети у Верховній Раді четвертого скликання будуть формуватися за пропорційним принципом на основі домовленостей між політичними силами, що перемогли на виборах. Він підкреслив, що в Україні поки немає законів про більшість і про опозицію, тому розподіл парламентських комітетів буде проходити за домовленістю між всіма політичними силами, що пройшли у парламент.

Практика показує, підкреслив Плющ, що "там, де немає чітко вираженої політичної сили з більшістю голосів, там існують коаліції і відповідні домовленості".

Він також висловив жаль з приводу невикористаної можливості сформувати більшість на основі двох блоків "За єдину Україну!" і "Наша Україна". У зв'язку з цим, вважає Плющ, в ситуації, що склалася будуть формуватися ситуативні коаліції.

Спікер також висловив думку, що керівництво парламенту буде обране "у пакеті, без тривалої спікеріади".

Він також зазначив, що питання про обрання керівництва Верховної Ради на нинішньому етапі не є першим, оскільки має бути вирішено ще багато організаційних питань. Плющ також висловив думку, що парламентська більшість "не повинна бути керованою", а повинна, на його думку, бути саморегульованою.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування