Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма підставляє під "Кольчугу" Росію?

Вівторок, 23 квітня 2002, 15:55
Вишколеними рядами бюрократична рать України ринулася в інформаційний простір. Тема одна: "Кольчуга" в Ірак не продавалася. Якщо так і далі піде, то скоро, очевидно, учні шкіл і ПТУ запрудять вулиці і площі країни з "експертними" запевненнями, що цього бути не могло тому, що бути цього не могло в принципі.

Немає сумнівів, що відбілювання "гаранта" - справа державна, і у ній не може бути експромту. У зв'язку з цим тези, висловлені в українських ЗМІ бюрократичним людом з приводу "Кольчуги", швидше за все потрібно сприймати як директивні вказівки Банкової. Розглянемо їх ближче. Це зараз лінія оборони режиму Кучми, по один бік якої знаходяться влада і великі гроші, а по інший - в'язнична пайка.

Передусім кидається в очі теза, неначе факт продажу "Кольчуг" Іраку поки не доведений. А тому - давайте дочекаємося "переконливих" доказів і аргументів.

Теза ця розрахована, в основному, на людей, які газет не читають. Так, офіційний представник розвідуправління міністерства оборони США (РУМО) Джим Брукс, на питання, чи розвернув Ірак "Кольчуги", сказав по-військовому ясно і чітко: "Вони в Іраці є". Про це говориться у матеріалах розслідування, проведеного вашингтонським Центром громадської чесності.

Офіційний представник розвідувального органу США фантазіями на вільні теми не займається. Якщо він робить такі заяви, значить, він отримав на це відповідні санкції від РУМО, а також Пентагона, у структуру якого воно входить. Таким чином, для Пентагона наявність "Кольчуг" в Іраку - встановлений факт. І це важливо, тому що після терористичних актів 11 вересня військове відомство стало, головним чином, найвпливовішим урядовим органом США, у тому числі в області зовнішньої політики.

Як відомо, у цей час Пентагон розробляє детальні плани щодо рішення питання з Саддамом Хусейном. Як тільки активні дії США проти Іраку почнуться, тут же ребром постане факт: ворог озброєний Леонідом Кучмою. І не дай Бог хоч один літак ВПС США виявиться збитим доблесними зенітниками Саддама. Обурені татусі і матусі пілотів, що борознять повітряний простір Іраку, терміново зажадають від Буша покарати Кучму-підсобника тероризму.

Ось в якому клубку сьогодні вирішується подальша доля "гаранта". При цьому, повторюю, факт постачання "Кольчуги" в Ірак офіційно оголошений представником РУМО і сумнівам, принаймні на даному етапі, не піддається.

Фактом є і підтверджений експертизою звукозапис, в якому Кучма особисто дає санкцію на продаж "Кольчуги" Іраку. При цьому абсолютно ясно, що "гарант" чудово розуміє, що це протизаконно, і дає "мудрі" поради, як сховати кінці у воду.

До речі, визначити, що цей голос дійсно належить Кучмі, не так вже складно. У штаті Каліфорнія, наприклад, для цього необхідно свідчення в суді під присягою усього двох осіб, які неодноразово мали щастя чути змістовну промову гаранта. Зрозуміло, що отримання таких свідчень понадзавданням не є.

Між фактом бесіди Кучми з Малєвим і появою "Кольчуг" в Іраці пряму лінію провести не складно, якщо, звичайно, займатися цим без упередженості. Якщо виявиться, що "ефіопські кольчуги" знаходяться на місці, то стає практично неминучим, що контрабанду в Ірак продали Кучма і його команда, а не якась міфічна країна X. Правда, зараз режим Кучми намагається перевести стрілки на Росію - подумати тільки! - але детальніше до цього ми повернемося трохи пізніше.

Свого часу ми звертали увагу на прагнення режиму Кучми здійснити тотальну криміналізацію державного апарату, щоб через злочин прив'язати до себе якомога більше людей. Зараз виявляється, що режим готовий потягнути на дно разом з собою всю країну. Як інакше можна трактувати абсолютно безпідставні твердження адептів режиму про те, що справа про контрабанду "Кольчуги" в Ірак має метою зганьбити Україну і зумовлена політичними мотивами?

Насправді Україна тут абсолютно ні до чого, як ні до чого і МЗС країни, міноборони, "Топаз", "Укрспецекспорт" і навіть, за великим рахунком, СБУ. Розслідування Центра громадської чесності показало, що на вершині держапарату країни орудувала ОЗУ - організоване злочинне угрупування, якому Кучма давав вказівки, а Деркач їх виконував. В останнього, очевидно, була своя група "орлів" за прикладом "орлів" Кравченка в МВС, які всі ці афери і прокручували.

Пакувальники "Кольчуг" місяцями сиділи без зарплати, а ОЗУ ділила $100 мільйонів за операцію з Іраком. Зрозуміло, якщо режим заперечує сам факт продажу "Кольчуг", то гроші у держбюджет однозначно не надходили. В іншому випадку факт контрабанди був би тут же засвічений. Так що робітники "Топазу" цілком можуть поцікавитися у Кучми і Деркача: "Гдє дєньгі, Зін?"

Саме на цих конкретних людей вказують конкретні факти. Їх спроби підставити зараз за свої гріхи всю Україну або державні органи країни - не просто аморальні. Вони злочинні. Актуальне політичне завдання сьогоднішнього дня полягає у тому, щоб розділити Україну й її "гаранта", інакше він її, нещасну, разом з собою на дно і потягне.

Смішні запевнення чиновників про те, що в Україні існує дієва система контролю за експортом зброї, яка залізною рукою зупинила б "Кольчуги", які направлялися до Іраку. Покажіть мені служивого, який би насмілився зупинити ящики "гаранта" на кордоні України. Як кажуть в Одесі у подібних випадках, "не говоріть мені весело"...

Не менш кумедні розповіді про те, як СБУ провело відповідну інспекцію на "Топазі" і порушень не знайшло. Давайте уявимо на хвилину, що у ході цієї інспекції все ж був встановлений факт виробництва чотирьох "лівих" "Кольчуг" (швидше за все відповідні матеріальні сліди давно знищені). І ось у ЗМІ України приходить мужній чекіст і відверто про це розповідає. При цьому цьому він чудово розуміє, що, коли вийде на вулицю, йому випаде міцно заснути на шляху ревучого КАМАЗу. Ви уявляєте собі такий мужній вчинок? Я - ні. І жодна нормальна людина у ці байки не повірить, особливо після польоту ракети у Броварах, збитого ТУ-154, сфабрикованих виборів і так далі і тому подібне.

І все ж в "оборонних тезах" режиму Кучми з'явилися аспекти, які заслуговують найсерйознішої уваги. Мова йде, наприклад, про інтерв'ю, яке дали тижневику "2000" в.о. генерального директора "Урспецекспорту" Олександр Коваленко і головний контррозвідник СБУ Сергій Макаренко. Їхні прозріння мене, зізнаюсь, спантеличили.

Так, якщо хтось ще не зрозумів, кому потрібна була загибель Валерія Малєва, читайте вказане інтерв'ю. Ви з цікавістю дізнаєтеся, що Малєв був єдиною людиною у всьому українському держапараті, який "не розумів", що постачання Іраку "Кольчуг" протизаконне. Тобто людина, яка зробила "Укрспецекспорт" тим, ким він є на сьогоднішній день, не знав елементарних речей. Більш того, він продовжував наполягати на необхідності контрабандного постачання Іраку аж до останнього часу (ти ба яка редиска!) Але тут, слава Богу, розумні і чесні люди з "компетентних" органів йому все пояснили. Він прозрів і тут же раптово заснув... за кермом автомобіля... о десятій ранку... на швидкості у сто кілометрів на годину... на шляху КАМАЗа-вбивці.

Після цих прозрінь у мене особисто сумнівів не залишилося, що режим Кучми був абсолютно конкретно зацікавлений у загибелі Валерія Малєва. По-перше, він дуже багато знав і був безпосереднім свідком того, як Кучма давав санкцію на контрабанду. По-друге, зараз на нього можна повісити всіх собак і звинуватити його рішуче у всьому. Що і відбулося, зокрема, у згаданому інтерв'ю.

Друге прозріння полягає у наступному.

Все у тому ж інтерв'ю кореспондент вкидає цікаву ідейку: "Аналогічні радари мають у своєму розпорядженні росіяни - "Кольчуги" випускає оборонне підприємство "Сигнал" у Тамбові. Комплект з трьох станцій здатний одночасно супроводжувати від 20 до 200 повітряних цілей. Можливо, це їх системи виявилися в Іраку? А хтось, боязко, переводить стрілки на Україну?"

Досвідчені експерти відповідають: "Точно не знаємо. Але у розвитку нової військової техніки росіяни продвинуті набагато далі від нас. Можливості фінансування їх ВПК куди вагоміші..."

Полум'яний привіт великим друзям Леоніда Кучми з Москви! Скільки коштів і піарівського завзяття витратили ви, щоб відбілити свою людину у Києві. З яким запалом ви доводили, що це "злі янкі" обмовляють майже святу людину тільки за те, що вона грудьми стоїть за дружбу України і Росії.

Отримайте у відповідь гранату від вашого стратегічного партнера. Ваш друг вульгарно вас кинув, як тільки реально запахло смаженим. Кинув вас перед тими самими "янкі", від яких ви його так пристрасно захищали.

Виявляється, представники режиму Кучми "точно не знають", чи справді це часом не Росія поставила "Кольчуги" в Ірак. Тобто знають, що це Росія, але не точно. У Росії, бачте, і розвиток нової військової техніки продвинутий набагато далі і "можливості фінансування їх ВПК значно вагоміші..."

Якщо слідувати наміченому в інтерв'ю пунктиром, то неминуче виходить, що набагато більше шансів на те, що саме Росія продала "Кольчуги", а потім російські спецслужби перевели стрілки на "невинне немовля" Кучму.

Загалом, привіт другу Вовчику від друга Льончика. І після цього Кучма ще сподівається, що Путін буде через нього ламати списи з американцями?! "Блаженний хто вірує, тепло йому на світі"...

Це інтерв'ю позиціонувалося як стратегічна відповідь режиму Кучми на обвинувачення у продажу "Кольчуги". І надруковано воно не "підступними америкосами" у якому-небудь "Вашингтон пост" з метою вбити клин, і зганьбити. І не опозиційна газетка тицьнула цю "перлину", щоб підірвати і дискредитувати.

Ні, опубліковане інтерв'ю у своєму, перевіреному виданні, яке не звинуватиш у злому намірі проти "гаранта". І давали його люди перевірені, служиві, яких, якщо щось не так, і з роботи прибрати елементарно можна - так що зайвого не бекнуть. І головного редактора похвалили за порядність і глибоку аналітику. Так що перед нами не недоумкувате марення і не підступи ворога, а стратегічна позиція. І вона свідчить про наступне.

Режим Кучми знає, що "кольчуги" знаходяться в Іраку і щодо цього є переконливі докази, інакше не став би підставляти свого "старшого брата" - Росію. Такий ризикований "кидок" роблять тільки з дулом у скроні, коли іншого виходу просто немає. Очевидно, на Банковій розуміють, що кінець уже наближається, а тому вживають надзвичайних заходів.

У цих умовах існує реальна і безпосередня загроза життя іншого ключового свідка "кольчужної" справи - Деркача-старшого. Після загибелі Малєва він став першим у черзі на "цапа відбувайла". Щось давно ми про нього не чули. Не здивуюся, якщо найближчим часом Деркач-старший опиниться у США з проханням про політичний притулок і перехід під програму захисту свідків.

Тут тільки важливо грамотно відпрацювати деталі, інакше можна поруч з Лазаренком приземлитися. Якщо знадобиться допомога - можемо допомогти.

Деякі російські ЗМІ звернули увагу, що ще восени минулого року ми "прогнозували" питання про нелегальний продаж "Кольчуги" Іраку. Спасибі, звичайно, за увагу, але ми не "прогнозували". Ми знали, про що говоримо. Ми і зараз знаємо і навіть можемо поділитися деякими новими "прогнозами".

На жаль, нелегальний продаж "Кольчуги" - не єдина міжнародна "витівка" Леоніда Кучми. Факти, які є, свідчать про те, що з його кабінету проводилася систематична, широкомасштабна і законспірована робота щодо нелегальних зв'язків з країнами-вигнанцями, яких американці відносять до держав, які підтримують тероризм. Кучма особисто керував цією роботою. Деркач організовував виконання вказівок "гаранта". У ході цієї роботи "Кольчуги" були усього тільки "квіточками". Так що нинішнім захисникам Леоніда Кучми не варто повністю викладатися на "кольчужному скандалі". Варто б тримати дихання і набратися сил для забігу на довгу дистанцію. Найцікавіше - ще попереду.

І все-таки є "лицарі" у держапараті України, які безстрашно дивляться в очі правді і готові говорити її, незважаючи на осіб. Ось, наприклад, недавно нинішній шеф "Укрспецекспорта" Коваленко сміливо заявив, що "Кольчугу" в Ірак міг продати тільки божевільний. Який герой! Нічого не боїться. Пропоную взяти його висловлювання за основу для початку процесу імпічменту Леоніду Кучмі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:18
РФ випустила по Україні 50 балістичних ракет з КНДР, майже половина з них вибухнула в повітрі – Костін
22:13
велоспортЯрослав Попович про перемогу його команди на 4 етапі Джиро: Всі відпрацювали на 100 відсотків
21:54
Уряд змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: хто зможе не платити
21:44
фотоНа війні в Україні загинули ще двоє грузинських добровольців
21:27
фото"Схеми": Заступник генпрокурора живе у будинку, який куплений в 6 разів дешевше за ринкову ціну
21:09
фото7 людей постраждали від російських обстрілів на Дніпропетровщині, серед них 6-річна дитина
21:01
OpenAI запускає інструмент для виявлення діпфейків на тлі скандалів з впливом ШІ-контенту на вибори
20:38
Польща підняла в повітря винищувачі через російський літак над Балтійським морем 
20:30
відео, фотоАрмія РФ обстріляла житловий квартал Херсона, загорілись 4 будинки
20:29
Мінфін залучив понад 9 мільярдів від продажу облігацій, знизивши ставки
Усі новини...
Реклама: