Killing the Story. Розслідування Тома Менголда

Вівторок, 23 квітня 2002, 16:22
21 квітня на британському телеканалі ВВС2 було показано документальний фільм "Killing the Story", знятий в жанрі журналістського розслідування. "Розслідував" українські події останніх часів репортер Том Менголд, продюсер стрічки - Ева Еварт. Нижче можна познайомиться зі стислим змістом картини.

Журналіст, що загинув, чиє обезголовлене тіло знайдене в неглибокій могилі. Охоронець в бігах, що рятує своє життя, адже ставка - його голова. Президент, що потрапив під вогонь критики та чиї розмови були таємно записані, тепер звинувачується у вбивстві, корупції і здійсненні міжнародного злочину.

Україна в кризі - і криза ця простягається далеко за її межі.


 
 
Журналіст


Тіло українського журналіста Георгія Гонгадзе 19 місяців тому було знайдено в лісі в ста милях від Києва. Він виявився тринадцятим журналістом в Україні за 10 років, що вмер неприродною смертю. Його вбивство підштовхнуло низку подій у всьому світі.

Георгій Гонгадзе критикував те, що він вважав ганебним і корумпованим управлінням країною. В Україні це не вітається.

Саме тому невідомі вбивці завдали удару. Убивши його, вони забрали документи і заховали скалічене тіло в неглибокій могилі. Грубо, зате з кінцями.

Після вбивства вдова Гонгадзе поїхала в США, забравши з собою їхніх дітей- близнюків. Вона впізнала тіло Георгія, незважаючи те, що були спроби приховати його особу: тіло було обезголовлене та вкрите кислотними опіками.

Далі - гірше: розгорівся новий і ще руйнівніший скандал.

 
 
Викривальні записи

Випливли таємні записи, що робилися протягом року. Як виявилося, було зафіксовано розмову Кучма та його людей, які обговорювали, як розправитися з Гонгадзе і йому подібними. Президентський кабінет прослуховувався.

Записи викрили мстивого Кучму, який прагне заподіяти шкоду своїм ворогам. Керівництво країни відмовилося мати справу з плівками, назвавши їх "фальшивками" штучного характеру.

Але офіцер президентської охорони майор Микола Мельниченко заявив, що він сам встановив "жучок", намагаючись викрити злочинну і корумповану владу.

Скандал вийшов за межі простого вбивства журналіста, тому Мельниченку довелося шукати притулку в Америці.

Вуличні настрої в Україні провіщали бурю - все частіше стали звучати заклики до імпічменту президента. Уперше здалося, що Кучма не витримає атаку.

Небезпечні часи

Україна - одна з найнебезпечніших країн в Європі для тих, хто вирішив стати журналістом.

Виховне побиття журналістів "важкоатлетами", діючими з відома влади, улюблена форма переконання.

Опозиційний коментатор Олексій Подольський був ще одним інакомислячим, що відправився в класичну "автомобільну прогулянку по-українськи". За ним стежили, викрали, як і у випадку Гонгадзе, але він вижив і розказав про це.

Олег Єльцов, інший колега Гонгадзе, відстежував зв'язки між державними чиновниками, впливовими промисловими олігархами і урядом.

Єльцов розслідував діяльність Служби безпеки України, що наводить старх на пересічного українця. Його розвідка зайшла настільки далеко, що Єльцов вирішив за краще поїхати з міста. Але СБУ стежила за ним і після цього.

Вони захопили вінчестер його комп'ютера, влізли в його автомобіль, звідки викрали самі документи. В Україні це називають "циганським попередженням".

 
 
Президент

Кучма опинився під інтенсивне міжнародним тиском, що вимагає, аби він пояснив свою роль у вбивстві Гонгадзе, а також, загалом, в поводженні з пресою [в Україні].

"Я особисто ніколи не наказував переслідувати якусь газету, радіостанцію, телеканал, або якогось журналіста. Якщо подібне мало місце - повторюю, я не був до цього причетний, - це було б помилкою і частиною процесу вчення".

"Мельниченко не грав в цьому ніякої ролі, бо я його не знаю. Не можу навіть пригадати, як він виглядав".

У схованці

Невловимий майор Мельниченко, за голову якого призначена величезна ціна, осів на вулицях Нью-Йорка. Він не говорить англійською і міняє помешкання кожні декілька днів.

"Коли я працював в охороні президента у Києві, всі мої ідеали розбилися. Дізнавшись про деякі факти, факти, що доводять особисту корумпованість Кучми - я втратив ілюзії. Я - безпосередній свідок. Я не знаю всіх деталей, але розслідування в Штатах пов'язане з відмиванням грошей в США, нажитих на торгівлі наркотиками, зброєю і крадіжці російського газу".

Записи також містять інформацію про британського громадянина Олександра Жукова, затриманого на початку цього року в зв'язку з перехопленням найбільшої в історії партії незаконної зброї. Йшлося про 13 000 тонн автоматів Калашникова, боєприпасів, вибухових речовин, керованих ракет і гранат.

На подальші питання про таємні записи майор Мельниченко відповів так: "у мене є інформація про Жукова - запис декількох розмов між ним і Кучмою, які показують, що між ними дуже близькі відносини".

Але є і інші обвинувачення в торгівлі зброєю - вже без участі Жукова. Є підозра, що керівництво України незаконно відправило на Близький Схід військові радари вартістю 100 млн. доларів.

Майор Мельниченко говорить: "Ірак згадувався в розмовах в кабінеті Кучми. Але це все, що я можу зараз сказати".

Зв'язок з Іраком викликає особливе занепокоєння.

Якщо він підтвердиться, Україна буде звинувачена в серйозних порушеннях міжнародного ембарго. Наскільки ми розуміємо, обвинувачення стосуються розмов, в яких обговорюється можлива операція щодо продажу деталей ракет з України в Багдад.

Убити новину - Killing the Story

Дехто у Києві, хто дуже добре знає підстави цих викриттів, поїхав в Нью-Йорк спеціально для того, щоб зустрітися з Мельниченком і купити за $6 млн. його та його мовчання.

Можливо, життя Мельниченка як утікача скоро завершиться. ФБР хоче допитати його про записи в безпечному приміщенні, що знаходиться в комплексі, який належить американським військовим.

По іронії долі, справу про вбивство Гонгадзе і викривальні записи можна розглядати та досліджувати лише в США.

Оскільки, можливо, Києву буде простіше просто "убити новину".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування