Поразка комуністів – все, що помітили німецькі політологи на виборах в Україні

Середа, 24 квітня 2002, 10:32
Експерт мюнхенського Інституту Східної Європи Петер Гількес та політолог з університету міста Констанц Райнер Лінднер в інтерв"ю "Німецькій хвилі" зазначили, що вважають, що парламентські вибори в Україні засвідчили історичні зміни в суспільстві.

Говорячи про "злам епох", німецькі оглядачі керуються в першу чергу результатами виборів за партійними списками, де переміг блок екс-прем"єра Віктора Ющенка "Наша Україна". Вперше за багато десятків років, наголошує Райнер Лінднер, комуністи втратили більшість в українському парламенті. Політолог вважає, що КПУ отримала від виборців чіткий сигнал: "або ви пристосуєтеся до реалій ХХІ-го століття, або ми за вас просто не голосуємо".

Навіть у Криму, де комуністи традиційно мали найсильніші в Україні позиції, цього разу за них проголосувало менше виборців, каже Райнер Лінднер: "На мою думку, перспективи Компартії в Криму гірші, ніж про це можна було говорити до 31 березня. Як не крути, а вибори вони програли. Навіть якщо Леонід Грач поверне собі депутатський мандат в автономії, його вплив на політичну ситуацію буде обмежений".

Схожої думки дотримується й мюнхенський колега Лінднера, експерт Інституту Східної Європи Петер Гількес. Баварський політолог переконаний, що лише поява "нових або оновлених комуністів" може врятувати ленінську ідеологію в Україні від остаточної поразки.

Німецька хвиля

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...