Конгрес США не буде розглядати питання про "кольчуги". Поки що

Середа, 24 квітня 2002, 12:49
Ні Комітет з озброєнь Палати представників США, ні Комісія Конгресу США у справах безпеки і співробітництва у Європі не планують найближчим часом проводити слухання щодо поставок українських "Кольчуг" до Іраку. Про це ми дізналися передзвонивши у відповідні комітет і комісію.

З інших джерел стало відомо, що певні американські відомства проявляють все більше і більше зацікавленості у проблематиці, але поки-що тільки на рівні "попередніх зустрічей". Ці зустрічі зосереджуються навколо двох основних тем: що робити із записами Мельниченка та підтвердженні того, що "кольчуги" таки дійсно знаходяться в Іраку.

Спочатку про Мельниченка. Навряд чи зацікавлені особи у Вашингтоні задовольняться лише колективним прослуховуванням записаних ним плівок. Очевидно, крамольний майор найближчим часом змінить прописку й на довший час переїде до столиці Америки для проведення різного роду консультацій. Від того, наскільки сильне враження він справить на людей, що приймають тут рішення, буде до великої міри залежати майбутнє всього питання.

Але ніхто у Вашингтоні не буде покладатися лише на плівки Мельниченка. Для проведення слухань у такому складному питанні потрібні докази, зібрані американськими технічними засобами. Процес збору і обробки данних може затягнутися на довший час, адже американські розвідувальні відомства працюють дещо повільніше, ніж це змальовується у фільмі "Ігри патріотів". В першу чергу через те, що в американців крім України голова болить за безліч інших друзів Саддама Хусейна. Якщо слухання або брифінг і відбудуться, то цілком можливо, що Україна буде там світитися разом із ще однією злістною порушницею міжнародного режиму санкцій - Бєларуссю.

Якщо інформацію про кольчуги в Іраку буде підтверджено американськими технічними або іншими засобами, можна чекати всіляких неприємних наслідків для президента Леоніда Кучми і не тільки у вигляді слухань чи брифінгів у Конгресі. Поки ж що, до з’ясування всіх обставин Леонід Данилович у нас "невиїзний".

Навіть якщо інформацію про радари в Іраку і буде спростовано, все одно, сам факт існування розмови Кучми з Малєвим мусить надовго відбити у Буша (і у Європи) бажання зустрічатися з підозрюваним у нелегальних оборудках українським гарантом. Очевидно, розуміючи це, Кучма так активно борознить Близькосхідний стратегічний вектор. Треба ж хоч кудись виїжджати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування