Кучма відрядить українських солдат на війну Ізраїля і Палестини?

Середа, 24 квітня 2002, 14:26
Президент України Леонід Кучма оприлюднив у середу у столиці Йорданії "українські пропозиції у контексті міжнародних дипломатичних зусиль відносно мирного урегулювання близькосхідного конфлікту".

Зокрема, Україна виступає за розгорнення на західному березі ріки Йордан і секторі Газу багатонаціональних сил, санкціонованих Радою безпеки ООН на основі розділу 7 статуту цієї організації, з метою створення сприятливого середовища для поновлення переговорів по створенню палестинської держави, забезпечення дотримання домовленостей про припинення вогню, "відновлення палестинською автономією здатності управляти ситуацією, недопущення поновлення насильства".

Україна готова розглянути можливості взяти участь у багатонаціональних силах з функціями, визначеними відповідним мандатом РБ ООН.

Україна виступає за імплементацію сторонами конфлікту плану Тенета і рекомендацій комісії Мітчелла, направлених на встановлення безпеки і здійснення заходів щодо зміцнення довіри.

За словами Кучми, Україна виступає за "повне і негайне виведення ізраїльських військ з територій, підконтрольних Палестинській національної автономії". Крім того, за "безумовне і взаємне припинення вогню, яке розповсюджується на всі вияви насильних дій, в тому числі терористичні акції", і публічно оповіщається керівництвом держави Ізраїль і головою Палестинської Національної Автономії Ясіром Арафатом.

Україна виступає за паралельний початок мирних переговорів зі створення палестинської держави. Кінцевою метою переговорів на основі резолюцій РБ ООН №242, 338 і 1397, принципу "земля в обмін на мир" і досягнутих раніше домовленостей повинно стати, зокрема, припинення окупації палестинських територій, розв'язання питання територій і кордонів, поселень, статусу міста Ієрусалим, безпеки, біженців, розподілу водних ресурсів й інших питань як умов, необхідних для мирного співіснування двох країн - Ізраїля і Палестини у безпечних, визнаних міжнародним співтовариством кордонах.

Україна вважає за необхідне розглянути можливість надання Ізраїлю і Палестині відповідних гарантій з боку США, Росії, ООН і Євросоюзу, які будуть реалізовуватися за допомогою відповідного міжнародного механізму. "Україна підтверджує готовність надати свою територію і забезпечити належні умови для проведення одного або декількох раундів мирних переговорів", - сказав Кучма.

В Україні також вважають за необхідне провести під егідою ООН спеціальну міжнародну донорську конференцію, щоб мобілізувати фінансові кошти у гуманітарних цілях, а також забезпечити економічне відновлення палестинської автономії.

На думку України, висновок мирних угод між Ізраїлем, з одного боку, і Палестиною, Сирією і Ліваном - з іншою, синхронізується з імплементацією інших положень Саудівського мирного плану, затвердженого на самміті Ліги арабських держав у Бейруті (Ліван) у березні 2002 року.

Україна також виступає за проведення під егідою ЮНЕСКО міжнародної конференції з питань утвердження, підтримки і забезпечення суспільної, етнічної, релігійної толерантності, "виховання нових поколінь ізраїльського і палестинського товариств в атмосфері взаємної терпимості і приязні".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News