Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Родичі пасажирів Ту-154 ображені "гуманітарною допомогою" України. Тепер вони готують судові позови

Середа, 24 квітня 2002, 17:19
Родичі пасажирів, загиблих в катастрофі Ту-154 над Чорним морем, готують позови до України і не виключають можливості звернення до Міжнародного суду з прав людини.

Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Євразія" повідомив керівник ініціативної групи родичів Павло Капчиц, коментуючи підсумки зустрічі, що відбулася 17 квітня у Києві з представниками МЗС України.

За його словами, після переговорів родичі, що вже зневірилися, прийняли рішення про звернення по допомогу в Генпрокуратуру Росії, а також в МЗС РФ.

Капчиц повідомив, що українська сторона заявляє про неможливість будь-яких страхових виплат і компенсацій. "Україна вважає себе невинною і пропонує абсолютно образливу для нас постановку питання про гуманітарну допомогу родичам, вимагаючи при цьому довідку про прибутки загиблого та його сімейний стан", - сказав Капчиц.

Крім того, при розв'язанні питання про виплати родичам загиблих пасажирів українська сторона виходить виключно з результатів роботи держкомісії України і не бере до уваги висновки РФ і СНД, що встановили провину українських ППО (Ту-154 був збитий українською ракетою в ході навчань в Криму - ІФ) в цій катастрофі. "При цьому абсолютно невідомо, коли українська держкомісія та місцева прокуратура закінчать свою роботу", - підкреслив він.

"Наша позиція полягає в тому, що навчання ППО - це чітко регламентовані дії, які фіксуються в комп'ютерах, тому в українського слідства не може займати стільки часу пошук винного. Ми хочемо отримати від України нормальні цивілізовані компенсації, а не незрозумілу гуманітарну допомогу, яка образлива для нас", - заявив Капчиц.

За його словами, у родичів загиблих викликає здивування і позицію Голови держкомісії України з розслідування авіакатастрофи, віце-прем'єра Олега Дубини, який раніше виражав готовність зустрітися, однак 17 квітня не знайшов можливості це зробити.

Капчиц повідомив, що вже визначена юридична фірма, яка буде представляти інтереси родичів загиблих пасажирів в Україні. За його словами, адвокат Сергій Арасланов вже передав частину матеріалів київській адвокатській конторі "Сикойло-Матвєєв-Габасов-партнери".

Крім того, за словами Капчица, посол РФ в Україні Віктор Чорномирдін дав розпорядження російському консулу Василеві Кірюшину про кураторство процесу переговорів родичів з владою України.

Пасажирський літак Ту-154 авіакомпанії "Сибір", що слідував рейсом Тель-Авів-Новосибірськ, 4 жовтня 2001 року розбився над акваторією Чорного моря. Згідно з висновками, це стало наслідком ненавмисного враження пасажирського авіалайнера бойовою частиною ракети, випущеною зенітним ракетним комплексом С-200. Пуск ракети було зроблено з полігона в Криму під час навчань сил ВПС і ППО України.

Катастрофа сталася на 185 кілометрів південно-заходніше від Сочі, в районі Адлера. На борту лайнера знаходилися 66 пасажирів та 12 членів екіпажу. Всі вони загинули.

Інтрфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування