Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Баганець обіцяє порушити кримінальну справу проти Рябця?

Четвер, 25 квітня 2002, 17:18
Кандидат у народні депутати Віталій Журавський планує у четвер звернутися до Генеральної прокуратури України із заявою про порушення кримінальної справи щодо голови Центральної виборчої комісії Михайла Рябця. Про це Журавський повідомив у четвер на прес-конференції в Києві.

За його словами, справа щодо Рябця має бути порушена за ст. 382 Кримінального кодексу України, згідно з якою умисне невиконання службовою особою судових рішень карається позбавленням волі на термін до 3 років, а у випадках заподіяння при цьому істотної шкоди - до 5 років.

Як зазначив Журавський, саме як умисне невиконання можна кваліфікувати дії Рябця щодо рішення Верховного Суду від 23 квітня 2002 року. Це рішення скасувало постанову ЦВК від 13 квітня 2002 року "Про офіційне оприлюднення результатів виборів народних депутатів України 31 березня 2002 року в одномандатних виборчих округах" в частині визнання кандидата в депутати Писаренка обраним народним депутатом України по 68-му одномандатному виборчому округу", де і балотувався Журавський.

Як зауважив Журавський, з часу ухвалення Верховним Судом цього рішення пройшло два дні, проте жодної реакції голови ЦВК на це рішення досі немає. Він наголосив, що рішення ВС підлягає негайному виконанню.

За словами Журавського, він також звернувся з заявою до Генпрокуратури про порушення кримінальної справи і щодо представників окружної виборчої комісії №68 - голови, заступника, секретаря. Як зазначив Журавський, він вже отримав від заступника Генпрокурора Олексія Баганця запевнення в тому, що така кримінальна справа буде порушена, оскільки в діях представників ОВК є ознаки злочину.

Найближчим часом, за словами Журавського, він збирається також направити листа Президенту України, в якому поінформує про події у 68-му виборчому окрузі, а також про невиконання виборчою комісією судових рішень.

За інформацією Журавського, ще 29 березня 2002 року рішенням Апеляційного суду Житомирської області було скасовано реєстрацію кандидата в народні депутати України Писаренка у зв'язку з поданням останнім суттєвих недостовірних відомостей у декларації про майно та доходи, проте окружна виборча комісія не виконала рішення суду.

30 березня Журавський звернувся до ЦВК зі скаргою на бездіяльність окружкому. ЦВК повинна була, як визначено законом про вибори, розглянути цю скаргу невідкладно. Але скарга не була розглянута. В результаті прізвище Писаренка було залишено у виборчих бюлетенях.

2 квітня 2002 року окружком ухвалив постанову про визнання Писаренка обраним народним депутатом України в одномандатному виборчому окрузі № 68.

8 квітня Апеляційний суд прийняв рішення, яким скасовував постанову ОВК. Проте й цього рішення окружком не виконав. В той же час ЦВК залишила без розгляду скаргу Журавського щодо скасування рішення ОВК про визнання народним депутатом Писаренка.

Як зазначив Журавський, згідно з протоколом окружної комісії про підсумки голосування по 68-му округу, саме він отримав більшість голосів виборців. Тому після виконання виборчою комісією рішення Верховного Суду, саме Журавський, згідно з Законом "Про вибори народних депутатів України", як депутат, який отримав більшість голосів, має бути визнаним народним депутатом України.

Журавський також проінформував, що з початком засідання нової Верховної Ради він, відповідно до рішення ВС та Закону про вибори народних депутатів, прийде до парламенту і займе своє депутатське місце, незважаючи на те, яку саме позицію тоді займатиме ЦВК.

Як зазначив Журавський, він балотувався як незалежний кандидат в народні депутати, в той час як Писаренко одночасно підтримувався двома виборчими штабами - Комуністичної партії України і СДПУ(О).

Верховний суд України 23 квітня відмінив постанову ЦВК про результати голосування у виборчому окрузі №68 (Житомирська область), де переможцем був оголошений керівник підприємства "Витал тер" Анатолій Писаренко.

Як повідомили у Верховному суді, таким рішенням суд задовольнив скаргу кандидата по цьому округу, народного депутата, лідера Християнсько-демократичної партії Віталія Журавського. Верховний суд зобов'язав Центрвиборчком "ухвалити рішення про результати виборів в 68-му окрузі".

Як стверджують у прес-службі ХДПУ, Верховний суд також зобов'язав ЦВК визнати Журавського переможцем в окрузі, однак "Центрвиборчком знов бариться з прийняттям рішення", повідомляє Інтерфакс-Україна-вибори.

За даними сайту ЦВК, Писаренко набрав 33080 голосів, а Журавський - 31490 голосів виборців.

Як повідомлялося, Християнсько-демократична партія - одна з тих, які підписали декларацію про створення суспільного форуму "За єдину Україну!" на підтримку блоку "За єдину Україну!" на виборах і для подальшого співпраці з ним. Усього декларацію підписали більше ніж 70 громадських і партійних організацій.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування