ВИПОВНИЛОСЯ 16 РОКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ КАТАСТРОФІ

П'ятниця, 26 квітня 2002, 11:35
В Україні відзначають 16-ю річницю від дня аварії на Чорнобильській АЕС. ЧАЕС другий раз зустрічає чергову річницю непрацюючою.

Вночі у п'ятницю на Меморіальному кургані героїв Чорнобиля у Києві відбулася церемонія покладання квітів, в якій взяли участь керівники столичної мерії. Вранці там же керівники України покладуть квіти до пам'ятника. Планується мітинг-реквієм пам'яті загиблих і померлих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Акції з нагоди річниці катастрофи, пройдуть по всій Україні. Зокрема, відбудеться ряд заходів щодо будівництва і введення в експлуатацію центрів радіаційного захисту, реабілітаційно-діагностичних і відновних центрів.

У 1.24 26 квітня 1986 року на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС внаслідок серії теплових вибухів був зруйнований реактор, значна кількість радіоактивних речовин потрапила у довколишнє середовище.

За розрахунками експертів, сумарний вихід радіоактивних матеріалів становив 50 млн. кюрі, що рівнозначно наслідкам вибухів 500 атомних бомб, скинутих у 1945 році на Хіросіму.

Усього в Україні була заражена територія загальною площею 50 тис. кв. км у 12-ти областях. У країні нараховується 3,2 млн. потерпілих від катастрофи, у тому числі приблизно 1 млн. дітей. Серед них значно вищий, ніж в середньому по Україні, рівень захворювань органів дихання, щитовидної залози й інших.

У 1986-1987 роках у роботах з ліквідації наслідків катастрофи взяли участь приблизно 600 тисяч чоловік. 200 тис. з них отримали підвищені дози опромінення. Тепер вони потребують спеціалізованої медичної допомоги і спостереження за станом здоров'я протягом всього життя.

З числа потерпілих від аварії на ЧАЕС (3,2 мільйона чоловік, з яких 942 тисячі дітей) за 10 років померло приблизно 170 тис. чоловік. У більш ніж 4 тис. померлих встановлений причинний зв'язок з наслідками аварії. Приблизно 3 тис. з них - ліквідатори.

З числа потерпілих від аварії відбулося зменшення процента здорових з 64% до 19% у дорослих і з 81% до 32% у дітей.

Навесні 1995 року президент України Леонід Кучма оголосив про намір українського керівництва закрити Чорнобильську АЕС до 2000 року при умові надання фінансової допомоги Заходом. Зобов'язання України закрити станцію було зафіксоване у меморандумі про співпрацю з країнами "Великої сімки" і Комісією Європейських Співтовариств від грудня 1995 року. Цей документ передбачав надання Заходом допомоги на спорудження компенсуючих потужностей, розв'язання соціальних проблем і будівництво сховища відпрацьованого палива.

Останній, 3-й енергоблок ЧАЕС був зупинений 15 грудня 2000 року. У цей день у 13.18 президент України Леонід Кучма із залу палацу "Україна" у Києві віддав наказ почати роботи з остаточного виведення з експлуатації Чорнобильської АЕС, де проходять урочисті. Через декілька секунд станція відрапортувала, що реактор 3-го енергоблока заглушений.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...