"Фракційний" мінімум виросте до 20 чоловік

П'ятниця, 26 квітня 2002, 12:45
Члени другої підгрупи з підготовки першої сесії Верховної Ради 4-го скликання пропонують встановити мінімальний склад депутатських фракцій у кількості 20 народних депутатів.

У повідомленні, поширеному у ході засідання підготовчої групи з підготовки першої сесії Верховної Ради у п'ятницю, також зазначається, що члени другої підгрупи, очолюваної народним депутатом, представником блоку "За єдину Україну!" Олександром Карповим, пропонують, щоб керівництво Верховної Ради (голови парламенту і двох його заступників), а також голови комітетів обирали депутатські фракції.

Пропонується також вибирати безпосередньо у комітетах заступників голів і секретарів комітетів. Таке рішення друга підгрупа прийняла у п'ятницю перед початком загальних зборів підготовчої депутатської групи.

Крім того, підгрупа також рекомендує відновити у переліку запропонованих для розгляду комітетів і комісій спеціальну контрольну комісію Верховної Ради з питань приватизації.

Таким чином, на засіданні підготовчої депутатської групи пропонується розглянути перелік комітетів і комісій, який складається з 28 парламентських комітетів і двох спеціальних комісій.

Підготовча депутатська група також ухвалила рішення рекомендувати Верховній Раді сформувати тимчасову президію сесії з шести представників партій і блоків, що подолали 4%-й бар'єр на виборах.

За цю пропозицію проголосували 47 членів групи з 48-ми присутніх на засіданні. Один депутат проголосував "проти".

Обгрунтовуючи цю пропозицію, координатор підгрупи з питань порядку відкриття сесії Георгій Крючков заявив, що 6 парламентських партій і блоків "відображають політичний спектр" у суспільстві і таку пропозицію, що відповідає усталеній практиці.

Крім того, підготовча група вирішила рекомендувати парламенту сформувати склад тимчасової рахункової комісії Верховної Ради виходячи з принципів делегування до неї по одному депутату від 20-ти парламентаріїв. Ця пропозиція була підтримана одноголосно.

Представник від групи з питань обрання керівництва парламенту Юрій Ключковський повідомив, що підгрупа запропонувала оформити склад фракцій вже у перший робочий день нового парламенту - 14 травня.

Усього на розгляд підготовчої депутатської групи в п'ятницю винесено 14 питань.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування