Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Соцпартія знову… пролітає повз парламент

П'ятниця, 26 квітня 2002, 16:28
Ні, звісно, соціалісти потрапили до парламенту. Однак не смійтеся над заголовком, бо такими є результати соціологічного опитування, проведеного вже після виборів. Згідно з ним за СПУ "проголосували" лише… 3,2%.

Соціологи продовжують вивчати особливості електорату. І досліджувати є що. Такі дивні цифри у партії Мороза організатор опитування Ірина Бекешкіна з фонду "Демократичні ініціативи" пояснює "спіраллю мовчання" – прихильники опозиції не називають своїх фаворитів з міркувань страху. Так само, наприклад, на президентських виборах у Франції несподіванкою був високий результат Ле Пена.

Незараховані соціологами люди Мороза мають похилий вік і мешкають у сільській місцевості. Тим і пояснюється відмінність цифри у протоколі ЦВК та соцдослідженні. У блоку Тимошенко соціологічний показник вищий – 6,6%, оскільки її виборці молодші та сміливіші. Однак, як відомо, Центрвиборчком також нарахував у Блоку Тимошенко більше – 7,26%.

Ще соціологи знайшли менше тих, хто голосував "За єдУ" – 9,1% (у протоколі ЦВК – 11,77%). І дуже сумнівно, що електорат влади боявся ще раз, у анкеті опитування, засвідчити свою прихильність.

Інші переможці виборів – "Наша Україна", Компартія та СДПУ(О) – мають соціологічний рейтинг вищий, ніж у офіційних даних Центрвиборчкому. Так, опитаних, які стверджують, що проголосували:
за блок Ющенка – 26,7% (дані ЦВК – 23,57%);
за КПУ – 21,7% (ЦВК – 19,98%);
за СДПУ(О) – 7,6% (ЦВК – 6,27%).
(Дослідження було проведене серед 1200 респондентів з 6 по 14 квітня фондом "Демократичні ініціативи" разом з фірмою Социс на замовлення Всеукраїнського громадського моніторингового комітету. Похибка не перевищує 3%)

Також соціологи вирахували мотивацію голосування на цих виборах. 48% прийшли на дільниці, оскільки це є "обов'язком кожного громадянина". Натомість у порівнянні з 1998 роком зменшилось число тих, які брали участь у виборах, щоб влаштувати "западлянку" – тобто зробити так, щоб ніхто інший не скористався його голосом.

За "Нашу Україну" половина електорату віддала голоси, орієнтуючись на лідера, половина – на ідеї. Комуністам та соціалістам крім іншого вірять як захисникам знедоленого народу. Третина з тих, хто проголосував за блок Тимошенко, віддали свої голоси через її опозиційність. Прихильникам "єди" сподобалися ідеї та програми. Так само і було і з електоратом есдеків, однак частина ще орієнтувалася і на лідера. Кожний п'ятий з тих, хто проголосував за СДПУ(О), уважно дивилися дебати та телерекламу.

Найбільш зрозумілі ідеї у "Нашої України" (20% не треба пояснювати погляди блоку Ющенка) та комуністів (18%). По 8% знає, які ідеї сповідують блок Тимошенко та "За єдУ". Розшифрувати абревіатуру СДПУ(О) можуть 5%, а про те, які ідеї за соціалістами, знають лише 3%. Чи може електорат партії Мороза настільки підозрілий, що будь-які питання відповідає "ні"?

Також за підсумками цього дослідження відомі й втрати переможців, спричинені суб'єктивними причинами. 2,3% збиралися голосувати за "Нашу Україну", але передумали. По 1% - відтік у "За єду" та комуністів. 0,8% не дорахувався блок Тимошенко, 0,7% - СДПУ(О), 0,5% - соціалісти.

Тим же, хто до парламенту не пройшов, соціологи радять не вигадувати виправдання. Лише 3% не взяли участь у голосуванні через штовханину. Водночас 25% бачили "навмисно створені" черги на дільницях, а 31% не вистачало кабінок. Але ж от парадокс. Третина вважає, що вибори були організовані "добре", а ще майже стільки ж помітили "незначні порушення". Хоча, можливо, люди вже забули, що бувають і нормальні умови?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...