Кваснєвський - молодець. ЄС - ні

Субота, 27 квітня 2002, 16:00
Президент Польщі Олександр Кваснєвський вітає прагнення України стати асоційованим членом Європейського Союзу в 2004 році і заявляє, що буде її підтримувати на цьому шляху.

Відповідаючи на питання журналістів в ході спільної прес-конференції з президентом України Леонідом Кучмою в суботу в Гуті (Івано-Франківська область), Кваснєвський нагадав заяву українського міністра закордонних справ Анатолія Зленка, що Україна "зробить все, щоб в 2004 році стати асоційованим членом ЄС".

"З точки зору Польщі це було б дуже добре", - сказав він, підкресливши, що Польща буде підтримувати Україну в цьому прагненні, в тому числі і до ЄС.

Разом з тим, Кваснєвський зазначив, що асоційоване членство пов'язане також з обов'язками. "Це нелегко, і іноді дорого коштує, однак зробити це варто", - сказав він.

При цьому польський президент зазначив, що 1 січня 2004 року, як очікується, членами ЄС стануть не тільки Польща, а й Угорщина та Словаччина, "тобто кордон України з ЄС буде широким".

У зв'язку з цим український президент Леонід Кучма заявив, що при закритті східних кордонів сусідніх з Україною країн, що подали заявки на вступ в ЄС, зазнає втрат як Україна, так і ці держави.

"Сьогодні для сусідів зрозуміло, якщо в наших країнах з'являться непрозорі кордони, це не корисне ні Україні, ні Польщі. Ми багато що втратимо", - сказав Кучма.

На його думку, в умовах погіршення світової кон'юнктури "тільки прозорі кордони (України і Польщі) дозволять уникнути стагнації економіки і в Україні, і в Польщі".

Відповідаючи на питання журналістів, Кучма підкреслив, що керівництво України "ніколи не заявляло, що дата вступу України до Європейського Союзу - 2011 рік". Він підкреслив, що мова йде про завдання досягнути до цього року стандартів, необхідних для вступу до ЄС. "А вони дуже важкі і дорого коштують", - навів Кучма слова Кваснєвського, назвавши серед головних проблем кордони з Росією і Білорусією, "відкриті для нелегальної міграції і злочинного транзиту".

Кучма зазначив, що не може бути мови про якийсь вступ до ЄС, якщо ці кордони не будуть захищені від нелегальної міграції і транзиту злочинності. "Нам треба перестати декларувати і почати працювати", - підкреслив він.

Крім того, Кучма сказав, що "будь-яку проблему можна вирішити при існуванні консенсусу в суспільстві" і підтримці сусідніх країн, насамперед Польщі.

Він зазначив, що іноземні політики, зокрема, польський президент "кажуть про Україну краще, ніж деякі українські політики, виїжджаючи за кордон".

Відповідаючи на прохання уточнити його заяви, зроблені раніше, коли він виступав проти подвійних стандартів з боку ЄС до країн, що інтегруються в Європу, Кучма сказав, що Україна на сьогоднішній день є набагато вище за рівнем з точки зору демократичних і економічних процесів, ніж ряд асоційованих членів ЄС.

"Давайте прямо скажемо - одну Україну практично вичавили з цього процесу - європейського руху", - заявив президент, підкресливши: "Тому я тут бачу подвійні стандарти".

Кучма нагадав, що перш ніж вступати до ЄС, Україні необхідно досягнути необхідних для цього стандартів і залежить це "передусім від українців, а не європейців". "За нас ніхто нічого не зробить", - сказав президент.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...