Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПОЛЬЩА ЗАПРОШУЄ УКРАЇНУ ДО НАТО

Субота, 27 квітня 2002, 16:35
Президент Польщі Олександр Кваснєвський сподівається, що в майбутньому Україна стане членом НАТО.

"Думаю, політична співпраця (України і НАТО) буде розвиватися і настане момент, коли питання вступу України до НАТО буде питанням дня", - сказав він на прес-конференції в суботу в Гуті (Івано-Франківська область).

Разом з тим Кваснєвський відзначив існування військової співпраці України і НАТО. Зокрема, українські військові беруть участь в миротворчому контингенті. Крім того, Україна надала підтримку НАТО в ході антитерористичної операції в Афганістані.

Він підкреслив, що "дуже цінить" співпрацю України з НАТО. "Вона повинна розвиватися. У перспективі Україна може стати членом НАТО", - сказав польський президент.

Разом з тим він нагадав слова, сказані українським президентом Леонідом Кучмою, що вступ до НАТО - "це питання не сьогоднішнього дня". "Вважаю, що в НАТО є місце Україні", - сказав Кваснєвський при цьому.

Польський президент назвав позитивним трирічний досвід членства Польщі в НАТО. "Ми відчуває себе більш безпечно, відчуваємо, що наша сила виросла", - сказав він.

Разом з тим, за словами Кваснєвського, Польща відчуває і обов'язки в зв'язку з членством в альянсі. "Наші солдати присутні в Косово і наші солдати присутні в Афганістані", - додав польський лідер.

На цій же прес-конференції Леонід Кучма заявив, що готовий запросити керівників урядів сусідніх країн, а також США і Канади на засіданні комісії Україна-НАТО, яка пройде в Україні на початку липня.

Він підкреслив, що Україна "добре" розуміє "роль і місце цієї структури в Європі".

Кучма позитивно відзначив той факт, що за останні роки НАТО трансформувалося "зі структури чисто військової в політичну і економічну".

Разом з тим, за словами президента, ставлення до НАТО в Україні "різне". Кучма назвав це "природним", оскільки, "ми більше комунізм будували, ніж в Польщі". Крім того, на ставлення українців до НАТО вплинули події в Югославії. "Однак життя йде, ситуація в Україні змінюється на краще", - відзначив він.

Кучма знову підкреслив, що Україна готова до співпраці з НАТО до тієї межі, на яку погодиться сам альянс.

Відповідаючи на уточнююче питання журналістів, чи погодиться Україна вступити до НАТО, якщо альянс запросить її зараз, Кучма сказав: "Запрошуйте".

Відповідаючи на питання журналістів про різні думки щодо інтеграції України до НАТО самостійно або спільно з Росією, Кучма підкреслив, що Україну не запрошують до більш тісної співпраці з НАТО, побоюючись образ з боку сусідів, зокрема Росії.

"Я думаю, що Росія не образиться", - сказав він.

Як повідомлялося, на засідання комісії Україна-НАТО, яке пройде 9 липня у Києві, збирається приїхати генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...