Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма попав на День скакуна

Неділя, 28 квітня 2002, 17:56
Президент України Леонід Кучма відправився у неділю у Туркменістан з триденним офіційним візитом. Передбачається, що у центрі переговорів буде питання постачання туркменського газу в Україну.

Як повідомляє у неділю управління інформації і зв'язків з громадськістю адміністрації президента України, у ході візиту планується обговорення схему погашення державного боргу України перед Туркменістаном.

Як очікується, за підсумками переговорів сторони підпишуть спільне комюніке і угоду між Туркменістаном і Україною відносно подальшого розвитку міждержавних відносин.

За даними української сторони, борг України перед Туркменістаном за період з 19 лютого 2001 року по 9 квітня 2002 року становить $281,7 млн. Передбачається, що у неділю увечері президент України прибуде у місто Туркменбаші (Turkmenbashi, колишній Красноводськ).

У понеділок у готелі "Сертар" він зустрінеться з президентом Туркменії Сапармурадом Ніязовим (Saparmurad Niyazov) у форматі "віч на віч". Паралельно там же пройдуть переговори української і туркменської делегацій, до яких глави двох держави приєднаються пізніше.

У цей день президенти двох країн відвідають Туркменський нафтопереробний завод в місті Туркменбаші, де оглянуть цех з виробництва пропілена і промислових масел. Увечері вони побувають на концерті з участю туркменських і українських артистів.

У вівторок, як очікується, президент України повернеться у Київ.
Як повідомлялося, у 2002 році Туркменістан, згідно з домовленостями, повинен поставити в Україну 34 млрд. кубометрів газу. У 2003 році в Україну планується поставити до 40 млрд. кубометрів туркменського газу. Однак фахівці у даний момент ще проводять розрахунки про необхідний Україні об'ємі газу з Туркменії. На 1 липня призначене підписання між Україною і Туркменістаном довгострокового договору про постачання газу до 2005 року.

У Туркменістані тим часом у неділю відмічають День скакуна. Це свято було введене указом президента Сапармурада Ніязова у 1992 році і відмічається в останню неділю квітня.

Як заявив раніше президент Туркменії, "ахалтекінські коні є безцінним скарбом і надбанням не тільки туркменського народу, але і всієї світової цивілізації".

З його слів, "ці коні стали втіленням ідеалів краси, сили і вірності. Зображення ахалтекінського коня, вміщене у центрі Державного герба Туркменістану, стало невід'ємною частиною національного символа нашої країни". Зараз тільки у Туркменії поголів'я ахалтекінців складає приблизно 1300 коней.

У цей день на всіх іподромах країни і, особливо, в Ашхабаді проходять святкові заходи - народні гуляння і стрибки.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування