Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Подвійний удар Леоніду Грачу

Понеділок, 29 квітня 2002, 19:29
У понеділок доля була не схильна до тепер вже екс-спікера Кримського парламенту. Він втратив не тільки свою посаду, але і подарував перемогу своєму головному політичному ворогу - Сергію Куніцину.

Перша сесія новообраного Кримського парламенту, яка почалася в обстановці секретності, відразу ж принесла несподівані для багатьох результати. За закритими дверми на посаду голови Верховної Ради Криму були запропоновані дві кандидатури: Леоніда Грача і його колишнього заступника, голови ВАТ "Туристсько-оздоровчий комплекс "Судак" Бориса Дейча. Внаслідок таємного голосування переможцем виявився Дейч, за якого віддали свої голоси 56 депутатів з 90, які брали участь у голосуванні (у кримському парламенті 100 депутатів, зареєстровано на сьогоднішній день 93). У Грача виявилося лише 22 голоси підтримки.

Колишній спікер вже приготував план помсти. По-перше, він збирається йти на переобрання у своєму ж округу (рішенням суду вибори по округу №35, де балотувався Грач, визнані незаконними). Таким чином, Грач збирається, поки залишивши за собою мандат народного депутата України, ще раз спробувати на повторних виборах підтвердити свій кримський мандат і, можливо, знову стати спікером до осені, дочекавшись, коли всередині нової команди почнуться протиріччя. По-друге, Грач заявив, що буде ініціювати проведення референдуму про недовіру цьому складу парламенту.

Борис Дейч, якого обрали, можливо, тільки тому, що його фігура є своєрідним компромісом для декількох політичних центрів у Кримському парламенті, ще не звик до свого нового місця. Досить невпевненим голосом він заявляє, що буде працювати на примирення всередині парламенту і в його стосунках з урядом. 63-річний представник Партії регіонів завжди розглядався у Криму як людина, яка буде ставити на прем'єра Сергія Куніцина.

Так це і відбулося. До кінця дня першого засідання нового парламенту Дейч заявивши, що погодив з президентом цю кандидатуру, запропонував на посаду прем'єр-міністра автономії Сергія Куніцина.

Валерій Горбатов до цього часу вже написав заяви з проханням про зняття його з цієї посади, у зв'язку з його обранням народним депутатом України. Парламент 64-ма голосами "За" повернув Куніцина на посаду, яку він займав з травня 1998 по липень 2001 року, і з якою його зняв, свого часу, Леонід Грач.

Знову прийшовши до влади, Куніцин заявив, що тепер головна задача прийняти бюджет і закінчити формування нового уряду. "У нас є команда, є коаліція, - сказав він, - і при формуванні уряду ми врахуємо думку тих, хто в цю коаліцію входить". Куніцин не приховує радість від своєї подвійної перемоги: "Я обіцяв, що на першій сесії ми урочисто проводимо Леоніда Грача, і ми це зробили", - заявив він журналістам.

Таким чином, у Криму нова влада, хоч людей, які її представляють, новими не назвеш. Їх головна заслуга - лояльність Леоніду Кучмі. Ще до сьогоднішніх подій було відомо, що і Дейч, і Куніцин - ті люди, яких Кучма буде підтримувати. Борис Дейч був довіреною особою кандидата у президенти Леоніда Кучми на президентських виборах у 1999 році...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування