На травневих святах США повернуться до питання торгівлі зброєю України з Іраком - Мороз

Вівторок, 30 квітня 2002, 13:29
Лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз прогнозує, що американське Велике Журі на початку травня повернеться до розгляду питання про торгівлю зброєю України з Іраком.

Як сказав він в інтерв'ю російській інтернет-газеті "Время новостей", швидше за все, це питання розглядатиметься за участю майора Миколи Мельниченка, потім Журі вирішуватиме питання притягнення до відповідальності вищих посадових осіб України. Мороз нагадав, що "результати експертизи аудіоплівок, де зафіксована розмова Президента України Леоніда Кучми з головою "Укрспецекспорту" Валерієм Малєвим, який загинув, свідчать про пряму причетність Президента до торгівлі зброєю з Іраком". "Велике журі може спиратися на цей факт як на матеріальний доказ. Але важко прогнозувати, якою мірою це буде використано", - сказав лідер СПУ.

Відповідаючи на запитання, наскільки новий склад парламенту сприяє імпічменту Президента, Мороз не виключив можливості того, що "структура парламенту складеться інакше, ніж розраховують на Банковій, і Верховна Рада ухвалить назрілі політичні рішення". Водночас лідера соціалістів непокоїть не сама процедура імпічменту, а її правове оформлення: "повинні існувати правові механізми врегулювання конфліктів, пов'язаних з владою, чи то продаж зброї чи справа Гонгадзе. Поки що законодавчу розробку механізму імпічменту гальмує Президент".

Колишній майор держохорони Микола Мельниченко виступив 11 квітня як свідок у суді американського міста Сан-Франциско. Мельниченко, якому торік було надано в США політичний притулок, відповідав на питання про можливу причетність українського Президента до незаконного продажу зброї Іраку.

Мельниченко свідчив перед так званим Великим Журі, яке зосередилося, зокрема, на темі можливого продажу зброї Іраку за наказом Президента України.

Мельниченко в інтерв'ю радіостанції "Німецька хвиля" повідомив, що Велике Журі прослухало фрагмент записів, зроблених, як він стверджує, в кабінеті Леоніда Кучми. На аудіозаписі зафіксована розмова Президента з генеральним директором "Укрспецекспорту" Валерієм Малєвим, який у березні загинув в автокатастрофі. Під час цієї розмови Кучма наказує Малєву продати Іраку за 100 млн. дол. три так званих комплекси "Кольчуга". Як пояснив Мельниченко, "Кольчуги" - це радари, за допомогою яких можна виявляти і збивати літаки "Стелс".

Як відомо, Кучма у свою чергу не раз заявляв, що Україна не постачала і не постачає ніякої зброї Іраку. За словами глави держави, Україна дотримується міжнародних угод, і "ми свято дотримуємось заборони на поставку зброї".

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування