"Наша Україна" розпадеться швидше, ніж "ЗаєдУ" - "Frankfurter Allgemeine Zeitung"

Вівторок, 30 квітня 2002, 16:08
Ситуація з парламентською більшістю досі залишається неясною - відзначає німецьке видання "Frankfurter Allgemeine Zeitung" у статті, присвяченій створенню парламентської більшості.

"Якщо виходити з цифр, то ядром більшості спромоглися стати тільки дві фракції: виступаючий за економічні реформи і велику демократію блок партій "Наша Україна" на чолі з колишнім прем'єр-міністром Віктором Ющенком, у блоку - 120 місць, і союз олігархів "ЗаєдУ", в який, за різними оцінками, входить від 145 до 186 депутатів", - зазначає видання.

На думку впливової німецької газети, "союз між блоками "Наша Україна" і "ЗаєдУ" був би дивним з політичної точки зору, але на папері він давав би стабільну більшість". "Президент Кучма після однієї із зустрічей з лідером блоку "Наша Україна" Віктором Ющенком дав зрозуміти, що він хоче такого союзу, правда, "на основі "ЗаєдУ", - інформує "Frankfurter Allgemeine".

Але також "противникам Кучми було б цілком під силу створити свою більшість. Правда, це був би союз, який би об'єднував ліберальних реформаторів економіки, що згрупувалися навколо Ющенка, і комуністів, які не приймають навіть ті нечисельні реформи, які були досі проведені у країні", - вважає автор статті Райнхард Фезер (Reinhard Veser).

У той же час представник "Нашої України" Роман Безсмертний, вважає, що "більшість може складатися з сил, які скоро з'являться". Блок "ЗаєдУ" скоро розпадеться, оскільки він є збірною окремих інтересів різних груп і осіб. "Я можу уявити собі лише окремі тактичні кроки, які приведуть до цього", - сказав Безсмертний. Він упевнений, що багато депутатів, які були вибрані за списками "ЗаєдУ", підтримають "Нашу Україну".

Небезпека розколу загрожує, зрозуміло, і блоку Ющенка, причому, можливо, навіть більшою мірою, ніж союзу олігархів "ЗаєдУ", який буде дотримуватися єдності в інтересах збереження влади, зауважує "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Переклад ИноСми.Ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування