Ющенко визнав амбіції "Нашої України" на крісло спікера. Але головою ВР він бути не збирається

П'ятниця, 10 травня 2002, 15:32
Блок "Наша Україна" претендує на те, щоб його представник став головою нового парламенту, заявив Віктор Ющенка в інтерв'ю журналістам в п'ятницю.

Лідер "Нашої України" повідомив, що блок вже визначив "трійку" кандидатур на керівні пости в Верховній Раді. Разом з тим, він зазначив, що остаточні кандидатури будуть прийняті на зборах фракції блоку в понеділок.

Ющенко також зауважив, що це буде не його кандидатура. Відповідаючи на запитання, чи може це бути кандидатура голови ВР минулого скликання Івана Плюща, лідер "Нашої України" сказав, що сьогодні жодна політична сила не заявить про підтримку будь-кого з кандидатів, оскільки ці кроки можуть бути необачними. "Деяких людей можна просто спалити", - сказав він.

Крім того, зараз триває дискусія, кого б члени блоку могли підтримати на посадах першого заступника і заступника голови ВР. При цьому він зауважив, що це можуть бути представники від блоку "За єдину Україну!", але виключив таку можливість у відношенні до кандидатур СДПУ(О).

Ющенко також назвав "складною позицією" в переговорному процесі питання "про формулу прийняття" кадрових рішень. Він сказав, що не хоче приховувати, що у декого є бажання "розписати все на двох чи на трьох".

Але, як зазначив Ющенко, "абсолютна більшість (лідерів парламентських сил) схиляється до необхідності оцінити політичну потужність партій і блоків", - сказав він. За його словами, "політична потужність" вбачає "партсписки та депутатів, обраних в одномандатних округах" від партії або блоку.

Цей чинник Ющенко назвав необхідним при розподілі парламентських портфелів. На його думку, на основі такого підходу політичні сили могли б "прийти до спільної точки зору". Лідер "Нашої України" переконаний, що такий підхід сриятиме структуризації парламенту.

Він нагадав, що "Наша Україна" пропонує, щоб керівні посади парламенту розподілялись на основі пропорційного представництва політичних сил - з урахуванням тих депутатів, які пройшли до парламенту за списком партії, або були висунуті цією політичною силою в одномандатних округах. За словами Ющенка, 4 політичні сили погоджуються з такою пропозицію, а блок "За єдину Україну!" та СДПУ(О) "перебувають у роздумах". "Думаю, що це та формула, навколо якої в понеділок політичні сили могли б кинути якорі", - сказав Ющенко.

Крім того, Ющенко висловив думку про те, що постійна більшість в парламенті поки створена не буде. На його думку, необхідно "шукати тактичну більшість", в тому числі, з кадрових питань.

Він також вважає, що стабілізації в державі сприяла б участь парламентської "політичної більшості" в формуванні Кабінету міністрів.

Відповідаючи на питання журналістів, Ющенко не виключив можливості участі в такій "тактичній більшості" Компартії при голосуванні з кадрових питань.

Лідер блоку також висловив упевненість, що фракція "Нашої України" буде єдиною і не розпадеться.

Крім того, Ющенко підтвердив, що партії-учасниці блоку за участю близько 50 громадських організацій і ряду інших політичних сил працюють над "політичним проектом, метою якого є об'єднання всіх здорових демократичних сил".

Інтерфакс-Україна, УНІАН

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування