Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Єді" хочуть прописати дієту

П'ятниця, 10 травня 2002, 18:42
Не вірте тим, хто поширює чутки, начебто "всьо схвачено": керівництво нової Верховної Ради вже узгоджене, і тільки залишилося затвердити його голосуванням у сесійній залі. У п'ятницю лідери шести політичних сил вперше зустрілися за одним столом, де обговорили розподіл керівних посад парламенту. І від їх коментарів складається дивне враження – наче й не було переговорного процесу протягом останнього місяця.

Свіжа мода серед лідерів – закликати ділити парламентські посади по-справедливості. Як повідомила "Українській правді" Юлія Тимошенко, на зустрічі вона побачила "щире бажання спочатку знайти домовленість у шістьох – щоб не розривати парламент, не порушувати гармонію". Хоча Тимошенко це вважає "надзавданням", водночас, за її словами, подібне відбулося під час спікеріади 1998 року, коли були враховані інтереси всіх сил.

Як запевнила лідер БЮТ, стати справедливими захотіли всі-всі шість перших осіб без виключення. Якщо це дійсно так, то результатом місяця кулуарних переговорів став всеохоплюючий пат. Оскільки, знаючи апетити кожної з парламентських сил, інших причин ділити порівну просто не існує. Хоча, можливо, ця безвихідь не така й погана, і на зміну амбіціям прийдуть компроміси.

Тому гра стає більш цікавою. Ющенко, Симоненко, Литвин, Тимошенко, Мороз і Медведчук зустрінуться ще раз. У понеділок ввечері, за півдоби до початку роботи нового парламенту. З собою кожен має принести пропозиції на три головні посади парламенту. Потім лідери будуть кроїти з наявних варіантів узгоджену трійку. Хоча, можливо, ефективніше було б просто витягувати записочки із капелюха.

Принциповою ж домовленістю переговорів стало рішення з'їсти пиріг парламентських посад у дві трапези. Верховна Рада голосуватиме за два пакети – спочатку спікера та його заступників, потім – за керівні посади у комітетах. І в цьому рішенні може полягати інтрига.

Зійшовшись на двопакетному варіанті, лідери почали ламати списи над правилом розподілу парламентських крісел. "Опозиційна четвірка" ("Наша Україна", БЮТ, СПУ, КПУ) відстоює такий принцип, щоб ділити тільки між "ідеологічно чистими" депутатами – тими, які обралися за партійними списками та були висунуті в округи цими ж шістьма силами. "Лівих" депутатів, які записалися до фракцій з підозрілих причин, запропоновано ігнорувати.

"За єдУ" та СДПУ(О), навпаки, хочуть, щоб розподіл йшов, виходячи з фактичної кількості депутатів у фракції. Тобто перші пропонують вираховувати процент представництва для кожної сили, виходячи не з 447 депутатів, а з 345. Другим це не подобається. Зрозуміти можна і тих, й інших. Якщо будуть прийняті умови "четвірки", то "єді" відійде в половину (!) менше портфелів. Адже блок влади, за розрахунками, поповнився ледь не 90 "самовисуванцями". І варіант "четвірки" фактично робить безглуздим активне "самовизначення" мажоритарників на користь "єди".

З іншого боку, на умовах "четвірки" сто депутатів будуть позбавлені права брати участь у розподілі посад. Однак, знову ж таки, де гарантія, що за тиждень самовисуванець не перейде до іншого табору – в той час, як його мандат вже був врахований у квоті попереднього місця дислокації депутата.

Це питання було найскладнішим на переговорах лідерів, дискусія тривала понад годину, повідомив УП Віктор Медведчук. І "згоди так і не дійшли". До проблеми тепер повернеться підготовча група з проведення першого засідання парламенту, очолювана Адамом Мартинюком.

Ще одна тема, яка сплила під час перших переговорів лідерів – це склад тимчасової президії. Складно сказати, хто був ініціатором, але з'явилася загроза, що громадськості буде зламано кайф побачити поряд Ющенка, Медведчука, Тимошенко та Литвина. За словами головного есдека, на зустрічі пролунала пропозиція замість шести лідерів партій та блоків доручити вести сесію керівникам підготовчої групи: Мартинюку, його заступникам Віктору Мусіяці та Валерію Коновалюку, а також секретарю групи Станіславу Ніколаєнку. Питанням в понеділок також займеться сама група Мартинюка.

Однак, у будь-якому разі, рішення цього тимчасового органу є лише рекомендацією для Верховної Ради, яка ухвалюватиме всі ці правила своїм голосуванням. І, якщо скласти голоси "четвірки" (65 комуністів, 22 соціаліста, 24 тимошенківця плюс 115 осіб, які поки записалися у "Нашу Україну"), то виходить рівно (!!!) 226 голосів. А що робити, якщо у момент відповідального голосування хтось вийде у буфет? І хоч Роман Безсмертний прогнозує поповнення фракції ще 10 депутатами, ризик все одно дуже високий. Тим більше, що крім буфетів ще існують лікарняні та відрядження.

Як на цьому фоні розцінювати прогноз Симоненка про те, що керівництво парламенту буде обране максимум за тиждень? А так, що не просто так голосування за керівників Верховної Ради та голів комітетів парламенту зафасували у різні "пакети".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...