Спікер парламенту буде членом партії "Наша Україна"?

Субота, 11 травня 2002, 13:54
Керівник виборчого штабу блоку "Наша Україна", новообраний народний депутат Петро Порошенко впевнений, що представники блоку повинні претендувати на посаду спікера Верховної Ради України.

Виступаючи увечері у п'ятницю в ефірі телеканалу СТБ, Порошенко нагадав, що блок "зайняв перше місце у виборній гонці". "Якщо буде прийняте загальне рішення політради блоку і рішення фракції про ті або інші кадрові питання, я думаю, що "Наша Україна" має гідних кандидатів на цей пост, і це буде визначатися вже на засіданні політичного органу, - сказав Порошенко. - Я впевнений у тому, що як переможець виборчої гонки, "Наша Україна" має підстави для цього".

Депутат не дав прямої відповіді на питання, чи готовий він зайняти пост голови парламенту, однак, відзначив: "Я думаю, що на сьогоднішній день той досвід, який я маю, дозволить нам знаходити компроміси і прийняти таке рішення у Верховній Раді, яке сьогодні необхідно нашій державі".

Порошенко дав зрозуміти, що не виключає можливості підтримки "Нашою Україною" кандидатури голови парламенту 3-го скликання Івана Плюща на посаду спікера нового парламенту, зауваживши, що Плющ володіє досвідом законодавчої роботи і керівництва парламентом.

"Наскільки на сьогоднішній день Іван Степанович буде політичною фігурою, яка буде задовольняти учасників політичного процесу, безумовно, це покаже час, і я вважаю - найближчий час. Відносно кандидатури Івана Степановича - мені здається, що "Наша Україна", принаймні, наскільки ця позиція висвітлювалася, - не має жодних обмовок про підтримку", - сказав він.

Порошенко також повідомив, що керівні органи партій-учасниць блоку "Наша Україна!" ухвалили рішення про початок роботи щодо створення єдиної партії. З його слів, вже на перших зборах фракції на початку квітня про бажання створити єдину партію заявили керівники і представники більшості політичних сил, що входять в блок.

Депутат також нагадав про заяву лідера блоку Віктора Ющенка про те, що блок "не буде заперечувати", якщо до керівництва парламенту ввійдуть представники блоку "За єдину Україну!". Однак "це абсолютно не означає, що ми відразу підтримаємо або маємо намір підтримувати представника блоку "За єдину Україну!" на посаді керівника парламенту", відзначив він.

Порошенко заявив, що "Наша Україна" не збирається підтримувати висунення кандидатур представників СДПУ(О) на керівні пости у Верховній Раді. При цьому Порошенко зазначив, що "Нашій Україні" не надходили пропозиції про рішення "сепаратних домовленостей" від жодної з парламентських сил.

Порошенко повідомив, що остаточне рішення про висунення кандидатур на пости спікера і його заступників буде прийматися політрадою блоку і затверджуватися на засіданні фракції наступного понеділка.

Порошенко також висловив думку, що фракція блоку "За єдину Україну!" не збереже свою єдність. "Я впевнений, що це (об'єднання), напевно, не буде стабільне і не буде надовго", - сказав він. За його словами, в цій фракції об'єдналися "дуже різновекторні інтереси політичних сил" і "досить відцентові сили". При цьому Порошенко висловив упевненість, що фракція блоку "Наша Україна" збереже монолітність, оскільки партії, що об'єдналися в блоці, "об'єднує відповідальність перед українським народом".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування