Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

23 травня почнеться процес "Леся Гонгадзе проти Потебенька"

Субота, 11 травня 2002, 15:00
23 травня Печерський місцевий суд Києва приступить до розгляду скарги матері Георгія Гонгадзе Лесі на бездіяльність Генпрокуратури і особисто колишнього генпрокурора Михайла Потебенька.

Як повідомив в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна адвокат Лесі Гонгадзе Андрій Федур, вона вимагає встановити в суді факт порушення конституційного права на життя щодо Георгія Гонгадзе в зв'язку з неприйняттям заходів з охорони життя журналіста після відповідного звернення до генпрокурори.

"Тоді Генпрокуратура не вжила жодних заходів із забезпечення його безпеки, і це є найгрубішим порушенням Європейської конвенції із захисту прав людини", - сказав адвокат.

Федур повідомив, що не має в своєму розпорядженні жодних даних про хід розслідування цієї кримінальної справи. За його словами, вже близько року ні він, ні Леся Гонгадзе "не мають контактів у справі з представниками Генпрокуратури". "Я навіть не знаю, хто сьогодні веде слідство у справі. Очевидно, що їм нема чого нам повідомити", - підкреслив він.

Раніше Леся Гонгадзе неодноразово заявляла про свій намір подати до суду на Потебенька. Так, в травні минулого року вона направила заяву генпрокурору країни, в якій звинувачує його в бездіяльності, що спричинила загибель її сина. "Вважаю, що Ваші посадові дії, як державної людини, призвели до тяжких наслідків. Ви не надали допомоги моєму сину і нічого не зробили, щоб захистити його життя. 16 вересня 2000 року мій син зник", - сказано в заяві Гонгадзе.

14 липня 2000 року Георгій Гонгадзе звернувся особисто до генпрокурору з "відкритим листом", в якому "просив захистити його життя від переслідування з боку співробітників МВС". У зв'язку з цим Леся Гонгадзе вважає, що Потебенько повинен нести особисту відповідальність і повинен бути покараний.

Потебенько був звільнений з посади генпрокурора в кінці квітня в зв'язку з обранням його народним депутатом України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування