Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЗБРОЯ з УКРАЇНИ в ПОРУШЕННЯ САНКЦІЙ ООН ПОСТАЧАЛАСЯ на БАЛКАНИ – СПЕЦСЛУЖБИ ФРН та НІДЕРЛАНДІВ

Понеділок, 13 травня 2002, 10:51
Україна посідала найважливіше місце після Греції та Туреччини серед нелегальних постачальників зброї до Хорватії та Боснії-Герцеговині. Про це в інтерв'ю українській службі радіо "Свобода" повідомив провідний співробітник "Нідерландського інституту військової документації" Кеес Віібес після оприлюднення цією дослідною установою понад семи тисяч сторінок документів, які пов'язані з трагедією в Сребрениці (Боснія-Герцоговина).

"Україна в цьому "бізнесі" тісно працювала з Іраном. В міністерство закордонних справ Нідерландів 2-го листопада 1994 року надійшла підтверджена інформація, що з Тегерану до України під завантаження зброєю регулярно вирушали транспортні літаки, маршрут яких далі пролягав до Хорватії", - повідомив Віібес.

Він додав, що, за "достовірною інформацією", від 1994-го року двічі на тиждень "літаки з Ірану прямували в Україну і далі на Балкани".

Крім цього, він додав, що "український миротворчий батальйон в Боснії, а точніше в районі міста Жепа перед поверненням в Україну продавав боснійцям свої БТР та іншу зброю".

Відповідаючи на питання про джерела такої інформації, Віібес повідомив, що це є "оперативні рапорти німецької служби безпеки BND та нідерландської розвідки". Ключовими гравцями у контрабанді зброї на Балкани в обхід ембарго ООН є українські та російські експортери нафти, сказав також він.

Нідерландський дослідник також повідомив, що "про повітряну збройову схему Іран–Україна–Балкани–Іран було також відомо канадським дипломатам". "Статті про ці оборудки з'явились 3-го травня 1994 року в канадському часописі "Глоуб Енд Меіл". А у "Вашингтон Пост" 13-го травня 1994-го року на цю тему була опублікована стаття автора Джона Помфреда під заголовком "Іран постачає зброю боснійцям".

Нелегальне постачання зброї в обхід ембарго ООН призвело до масових смертей і страхіть в містечку Сребрениця.

В той час ООН закликала нідерландських миротворців охороняти цивільне населення Сребрениці від конфліктів, однак нідерландські вояки з обмеженим мандатом ООН із завданням не впоралися, що стало підставою з огляду моралі подати у відставку уряду Нідерландів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:04
Росіяни вдарили КАБами по промисловому об’єкту у Сумах
11:57
Споживання електроенергії зросло на 3,8%: в енергосистемі зберігається дефіцит – "Укренерго"
11:55
фотоЗ Таллінна до Києва: естонський депутат розпочав велопробіг, щоб зібрати гроші для ЗСУ
11:55
День після Чорнобилю. Як "Динамо" обіграло "Спартак" на переповненому 100-тисячному стадіоні
11:50
РосЗМІ: У Росії різко зросла кількість вакансій для людей з інвалідністю на тлі війни в Україні
11:39
відео"Патрулювала" кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах
11:32
За 2023 рік перевізникам компенсували лише 6% витрат за пільговиків – Мінвідновлення
11:25
фотоРосіяни атакували КАБами Харківщину, серед постраждалих — діти
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
Усі новини...