РНБО вирішить, що робитиме Україна у відповідь на обвинувачення в нелегальному продажу зброї

Понеділок, 13 травня 2002, 14:29
Обвинувачення керівництва України у нелегальній торгівлі зброєю буде серед іншого обговорюватися на черговому засіданні ради національної безпеки і оборони України, повідомило джерело в апараті РНБО.

За його даними, наступне засідання Ради буде присвячене невідкладним заходам, направленим на посилення ролі державного регулювання в сфері військово-технічної співпраці, міжнародних передач товарів військового призначення і подвійного використання. "Питання обвинувачень в нелегальній торгівлі не є основним", - підкреслив співрозмовник агентства Інтерфакс-Україна.

Він також повідомив, що остаточну дату цього засідання ще не визначено, воно може пройти "найближчим часом, можливо, у 20-х числах цього місяця". "У цей час йде підготовка до засідання", - підкреслив фахівець.

Раніше радіо "Свобода"
повідомила, що засідання РНБО було заплановано на 10 травня. " Тема - удосконалення системи військово-технічного співробітництва з іноземними державами. Люди обізнані стверджують, що йтиметься також і про розгляд ситуації, яка виникла з обвинуваченням вищих посадових осіб держави щодо начебто поставлених в Ірак станцій пасивної розвідки "Кольчуга", повідомляє "Свобода".

Не виключено, що на засіданні буде розглянуте питання про долю стосунків з Іраком у разі початку силової компанії США і Британії проти цієї країни.

Коментатори радіо стверджують, що якщо компанія все ж почнеться, і Україна, як і у разі антитерористичної кампанії проти Афганістану, надасть свій повітряний простір для прольоту військових літаків США, Багдад відразу згорне всі економічні проекти з Києвом.

У цих умовах, вважають експерти, Україна, швидше за все, пожертвує Іраком. Це коштуватиме Києву $300-500 млн. щорічних збитків.

На думку експертів, Україну цілком влаштовують існуючі правила гри з Багдадом. І у Києва навіть після зміни влади в Іраці і скасування всіх санкцій навряд чи є шанс заробити $7 млрд., про які так багато говорять українські бізнесмени. "Тому що тоді Ірак буде вже іншим. З іншими дійовими особами, з іншими дивідендами і з іншою ідеологією бізнесу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування