Спікер від "Нашої України", заступники - від КПУ, СПУ або БЮТ - прозиція Мороза

Понеділок, 13 травня 2002, 16:40
Лідер Соцпартії України (СПУ) Олександр Мороз вважає, що оптимальним варіантом було б обрання спікера від блоку "Наша Україна", першого віце-спікера - від Компартії і віце-спікера - або від Блоку Юлії Тимошенко, або від СПУ.

У понеділок в інтерв'ю журналістам Мороз не виключив і інших варіантів конфігурації керівництва парламенту, зазначивши, що все буде визначатися в ході голосування.

Лідер соціалістів також повідомив, що у понеділок відбудеться засідання представників блоку "Наша Україна", БЮТ, СПУ і КПУ, на якому будуть обговорюватися варіанти "пакетів" кандидатур на керівництво парламенту.

Відповідаючи на питання журналістів, Мороз висловив думку, що навряд чи може бути досягнута домовленість "про пакет" на керівництво парламенту у понеділок на зустрічі лідерів шести парламентських сил, пояснивши, що у них "протилежні інтереси". За словами Мороза, структура парламенту буде залежати від того, на основі якої сили буде сформована ситуативна більшість - блоку "Наша Україна" або блоку "За єдину Україну!".

На думку лідера СПУ, якби чотири вказані сили досягли чіткої домовленості про обрання керівництва парламенту, то "спікеріада могла б продовжитися не більш двох днів". У той же час він скептично оцінив можливість швидкого завершення процесу обрання спікера і його заступників, якщо "технічну можливість домовитися отримають блок "За єдину Україну!" і об'єднані соціал-демократи".

Він також заявив про готовність соціалістів обговорювати будь-які варіанти "пакету", які будуть запропоновані БЮТ, КПУ і "Нашою Україною", відзначивши у той же час, що багато що буде залежати від рішення Компартії.

Мороз також висловив думку про необхідність спочатку шляхом поіменного відкритого голосування обрати спікера, який потім запропонує парламенту затвердити "у пакеті" кандидатури своїх заступників.

Відповідаючи на питання, Мороз заявив, що у нього особисто "не викликає обмовок" кандидатура на посаду спікера представника "Нашої України" Віктора Мусіяки. У той же час лідер СПУ заявив, що він особисто не підтримує кандидатуру спікера парламенту третього скликання Івана Плюща.

На його думку, СПУ, КПУ, БЮТ і "Наша Україна" могли б підтримати кандидатуру на посаду голови парламенту Віктора Ющенка, відзначивши, що блок "Наша Україна" його не висуває.

За словами Мороза, є "певний шанс" у представника "Нашої України" Петра Порошенка. Разом з тим лідер СПУ вважає його обрання малоймовірним, оскільки у цьому блоці немає єдності.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування