Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Глибокі могили в українському парламенті

Понеділок, 13 травня 2002, 18:27
Проурядової парламентської більшості Києву не бачити

Держава на канікулах: 1 Травня, далі, в кінці тижня, - православний Великдень, потім 9 Травня - День Перемоги над гітлерівською Німеччиною. Українці в ці дні виїжджають з дому: на пікніки, на дачі, з шампанським і горілкою в багажі або ж з лопатами, щоб саджати картоплю. Більшість підприємств, принаймні, державних, зробила для своїх співробітників вихідні.

Більше тижня немає свіжих газет, практично завмерли апарати, по яких надходять стрічки з останніми новинами інформаційних агентств. Швидко, таким чином, вичерпалася тема всіх минулих тижнів: чи вдасться створити парламентську більшість. Однак, перед тим, як Верховна Рада збереться завтра на своє перше після обрання в кінці березня засідання, вже можна констатувати одне: створити союз фракцій, який би дозволив усунути існуючу нині напруженість у відносинах між парламентом і урядом, чого хотів би президент Кучма, не вдасться. Як не вдасться утворити і стабільну більшість противникам уряду.

Броунівський рух у парламенті

Партії, що попали до парламенту і виборчі блоки повідомили нещодавно адміністрації парламенту, щоб поділити 450 місць в залі пленарних засідань, відомості про чисельність своїх фракцій. Найбільше місць зарезервував близький до уряду блок "За єдину Україну!". Він розраховує на те, що в його фракцію увійде 165 депутатів. І це при тому, що по партійних списках і по одномандатних округах він отримав тільки 98 мандатів. Але на Україні можна в розрахунках і помилитися, і у виборця не останнє слово. Так, "За єдину Україну!" виступає більшість з 100 депутатів, вибраних по одномандатних округах та ті, що балотувалися незалежно від партійної приналежності. Соціал-демократична партія України (об'єднана), що схиляється до підтримки Кучми і що представляє якнайменше інтереси соціал-демократії, а в більшості - інтереси певного клану олігархів, також сподівається дещо поліпшити свій результат, отриманий на виборах. Замість 24 вона замовила 37 місць.

У опозиції становище скромніше. Блок "Наша Україна" на чолі з реформатором економіки Ющенком планує створити фракцію в складі з 120 депутатів, включаючи 11 незалежних парламентаріїв. Комуністи, соціалісти та блок Юлії Тимошенко чекають поповнення сил в особі щонайбільше трьох депутатів, які були вибрані без їх підтримки.

Проте, як показав попередній законотворчий період, в Верховній Раді немає твердих величин. Протягом минулих чотирьох років на Інтернет-сторінці парламенту було зареєстровано 400 випадків переходу депутатів з однієї фракції в іншу, від чого особливо страждала тогочасна "партія влади" - Народно-демократична партія на чолі з колишнім прем'єр-міністром Пустовойтенком. Фракція, що нараховувала спочатку 89 місць, мала в своєму розпорядженні у кінці терміну повноважень тогочасного парламенту 14 мандатів. Таку ж долю зараз передбачають спостерігачі "Єдиній Україні" не в останню чергу через велику кількість незалежних членів фракції, які часто пов'язані чековою книжкою, а не партійним квитком. Як тільки десь з'являються більш привабливі політичні і економічні дивіденди, вони зникають.

А за два роки до чергових президентських виборів політичний барометр може різко змінити своє показники. До того ж Кучма, згідно з конституцією, більше не має права балотуватися на вищий пост у країні. Небезпека розколу загрожує, тим часом, і блоку Ющенка. Між "Конгресом українських націоналістів" і партією центра "Солідарність" на чолі з великим підприємцем Порошенком - глибоке провалля. Симптоматично також, що "Рух", який був в кінці 80-х років ініціатором руху за незалежність в колишніх радянських республіках, представлений відразу двома силами: три роки тому він розколовся через суперечку з кадрових питань.

Фронти всередині опозиції

Якщо блоки, незважаючи ні на що, все ж виживуть, жоден з них не зможе знайти для себе відповідного партнера для створення коаліції. Тим часом, вважається надзвичайно неймовірною можливість об'єднання двох блоків, хоч чисто арифметично, як і в плані єдиного підходу до деяких питань економічного характеру, вони могли б створити солідну більшість. Проблема полягає в тому, що Ющенко не хоче того, чого хоче Кучма, і відмовився від його побажання створити союз, ядром якого була б "єдина Україна". Блок "Наша Україна", досягнувши успішного результату у вигляді 23,57 відсотків голосів виборців за партійним списком, не бажає грати роль молодшого партнера.

Проурядовий блок набрав за партійними списками тільки половину від цієї кількості голосів. Хоч серед прихильників Ющенка за союз з блоком Кучми виступають, щоб уже зовсім не позбавляти себе можливості займати тепленькі місця, гарантовані владою, лише одиниці, Ющенко - а він вважається фаворитом на президентських виборах - пішов на чималий ризик. Його вчорашні друзі могли б стати партнерами завтрашнього дня, нічого серйозно не міняючи: в квітні минулого року фракції, підконтрольні олігархічним кланам, і які створили сьогодні блок "За єдину Україну!" або що симпатизують йому, скинули спільно з комуністами прем'єр-міністра Ющенка, причому, ймовірно, з благословення Кучми.

Ющенко, незважаючи на втрату довіри, довгий час залишався вірним президенту. Уперше він атакував Кучму тільки після парламентських виборів, звинувативши того в активному втручанні у виборчу кампанію і прийнятті популістських рішень, що послужило на користь блоку "За єдину Україну!" Більш того Ющенко виступив з єдиною з комуністами, соціалістами і блоком Юлії Тимошенко заявою, в якій містилося обвинувачення в фальсифікації результатів виборів на адресу проурядового блоку. Фракція "За єдину Україну!, - говорилося в документі, - намагається залучити на свою сторону шляхом погроз і підкупу незалежних депутатів і добитися контролю над парламентом. Існує небезпека, підкреслювалося далі, що Верховна Рада перетвориться на декоративний орган, що знаходиться на службі владної кліки".

Однак виникають сумніви в тому, що ця заява може бути першим актом в об'єднанні опозиції. Зокрема, арифметично вони можуть утворити парламентську більшість, але в той же час немає відповіді на питання, яким чином, наприклад, можна було б подолати провалля між комуністами і орієнтованим на реформи блоком Ющенка. З цієї причини новий парламент буде відрізнятися, щонайменше, до президентських виборів від колишньої Верховної Ради: замість постійної більшості в парламенті будуть з'являтися різні коаліції. І відбуватися це буде не на основі програмних установок, а лише з міркувань розв'язання окремих питань.

Переклад ІноСМІ.RU

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували НПЗ
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...