За закритими дверима

Вівторок, 14 травня 2002, 00:05
Знаєте, яке зараз найпопулярніше слово у лексиці українських депутатів та парламентських кореспондентів? "Пакети". У понеділок цей іменник став героєм дискусії шести парламентських сил – оскільки до конкретного прізвища сторони поки ще не дійшли.

 
 
Але напередодні відкриття парламенту процес порозуміння явно вступив у стадію прогресу. Першими на зустріч лідерів прийшли перші особи БЮТ, СДПУ(О) та СПУ, які тихо про щось поговорили. Після появи журналістів Медведчук та Тимошенко почали усміхатися один одному. Підійшов Ющенко, теж в доброму гуморі. Поздоровався за руку з усіма колегами, в тому числі з Медведчуком. Потім присутні розділилися на групи: Ющенко, Мороз і Тимошенко пішли шепотітися у один куток, Медведчук та Симоненко – в інший. За кілька хвилин всі зібралися в кімнаті для нарад. Останнім з'явився Литвин, якому вже не дісталося теплих емоцій, що випромінювали партійні вожді перед початком зустрічі.

Крім візуальних проявів поваги один до одного парламентські сили почали шукати компроміс і щодо парламентської президії. На переговорах були презентовані чотири пакети розподілу керівних портфелів. Не назвали своїх представників соціалісти, які визначатимуться у вівторок зранку, та СДПУ(О), що не формуватиме свій пакет.

Щодо останніх поки складно розібратися, що значить це рішення: тактичний хід чи демонстративна відмова політичної сили від суверенітету та права висувати своїх представників. Адже зрозуміло, що прізвище Медведчука грає тільки у варіанті з "Єдою".

Зустріч закінчилася цікаво. Десь за годину після початку з кабінету стрімко вийшли Володимир Литвин та Віктор Медведчук. Перший назвав розмову плідною і повідомив журналістам, що "за один раз домовленостей не буває". Другий взагалі порадив пресі звертатися за коментарями до лідерів "четвірки", які ще з півгодини засідали без пропрезидентських.

Зрештою сторони домовилися зустрітися вшістьох ще раз – у вівторок, в обід після присяги та відкриття сесії.

Жоден з учасників переговорів, окрім комуністів, не захотів називати свої пакети. Тільки КПУ, у дещо сюрреалістичному стилі, висунула свого Мартинюка відразу на посаду спікера. Його заступниками пропонується обрати Віктора Мусіяку від "Нашої України" та Петра Толочка від блоку Тимошенко. І ця пропозиція КПУ, за словами Симоненка, "приємно здивувала" всіх учасників.

Позиція ж фракції "Єдина Україна", каже лідер комуністів, "виглядає складно". Зате все добре у самої КПУ – її представники наявні у всіх пакетах.

Розібратися, що й до чого, в умовах тотальної мовчанки перших осіб складно. Ющенко тільки повідомив, що серед претендентів на посаду спікера у чотирьох пакетах називалися учасники трьох блоків – "Наша Україна", "За єдУ" та КПУ.

Виходячи із цієї підказки, зрозуміло, що комуністи пропонували Мартинюка, а "єда" – Литвина. Тобто БЮТ і "Наша Україна" теоретично можуть вже зараз зійтися на кандидатурі голови Верховної Ради.

Крім того, блок Тимошенко міг би поступитися місцем віце-спікера на користь соціалістів – в обмін на улюблений комітет з питань бюджету. Тепер, щоб зіграла конфігурація четвірки, треба а) знайти гідні бонуси для комуністів – окрім, звичайно, крісла першого віце-спікера та б) мати прийнятну кандидатуру на місце спікера.

В зв'язку з цим слід додати: прогнозувати, кого Ющенко назвав своїм кандидатом на головне парламентське крісло, абсолютно неможливо. Відразу після засідання фракції один з учасників зборів повідомив УП, що "Наша Україна" домовилася підтримувати Івана Плюща. Водночас інший член фракції зазначив, що не можна "однозначно говорити" про, що Ющенко отримав мандат висувати Плюща під час переговорів.

Зрозуміло, що не його пропонував і блок Тимошенко. Можна тільки гадати, хто був спікером у пакеті БЮТ, але раніше у них не викликали заперечень прізвища Мусіяки чи Порошенка. Однак, з іншого боку, зараз вже не чути з вуст блоку Тимошенко та СПУ й категоричної відмови у питанні про підтримку Плюща.

Зате такі настрої живуть всередині самої фракції "Нашої України". Частина депутатів зайняла різку позицію несприйняття Плюща. Який до того ж не є членом блоку Ющенка. І який навіть не прийшов на засідання фракції за підтримкою 120 депутатів.

Ще складніше говорити про альянс "За єдУ"-СДПУ(О). У них є можливість залучити КПУ, задовольнити прагнення комуністів отримати крісла Херсонського та Луганського губернаторів. Однак чи є таке бажання? Чим ще пропрезидентські готові пожертвувати для КПУ? І чи думають комуністи про майбутнє України?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...