Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Плющ та Литвин – хто кого?

Вівторок, 14 травня 2002, 11:58
14 травня 447 осіб почали писати нову сторінку української історії. І, попри урочистий настрій відкриття нового скликання, головною темою розмов у кулуарах залишалось обрання керівництва нової Верховної Ради. Покінчивши з урочистими формальнощами, парламентарі повернулися у режим безперервних переговорів.

У день відкриття першої сесії несподіване рішення ухвалили соціал-демократи об'єднанні. Як повідомив "Українській правді" один з лідерів СДПУ(О) Олександр Зінченко, есдеки переглянули своє рішення та тепер готові висувати Віктора Медведчука на посаду спікера або ж його першого заступника. "Посада звичайного віце-спікера нас не цікавить", - зазначив при цьому Зінченко. За його словами, СДПУ(О) не підтримуватиме пакет, який одночасно включатиме кандидатури комуністів та "Нашої України". "Таке об'єднання ускладнює реалізацію ідей партії", - зазначив Зінченко.

 
Олександр Волков виглядав засмученим
 
Трохи згодом Віктор Медведчук уточнив сутність рішення - фракція заборонила йому балотуватися на посаду, нижчу за першого віце-спікера. Щоправда, не зрозуміло, на що розраховують есдеки? Адже обійняти цю посаду Медведчук може тільки за дуже сумнівних умов - якщо керівництво парламенту обиратиметься двома силами, "За єдУ" та СДПУ(О).

І, ось цікаво, переконаність, що саме так і буде, випромінював засмаглий та схудлий "директор-розпорядник" парламенту минулого скликання Олександр Волков. Він "на сто відсотків упевнений", що Литвин стане спікером парламенту. "Рахуйте самі: його у повному складі підтримає "За єдину Україну". Це 172 голоси. СДПУ(О) - 32 голоси. Плюс проголосує "болото" – осіб тридцять", - запевняв Волков. "Багато з тих, хто займається арифметикою, а не аналітикою, не прораховує такий момент. При всьому тому, що у фракції Ющенка 110 депутатів, 20 з них – бізнесмени, і вони ніколи в житті не проголосують проти Литвина. Своя сорочка ближча до тіла". Тому, упевнений Волков, кандидатуру Литвина може підтримати 234 депутата.

Він також вважає, що у четвірки опозиційних партій не назбирається потрібної кількості голосів: "Там виходить максимум 201 депутат. У комуністів немає іншого виходу, ніж підтримати "Заєду", якщо вони, звичайно, хочуть хоч щось отримати".

 
Адам Мартинюк - віце-спікер за будь-яких розкладів
 
Інша конфігурація керівництва парламенту будується навколо фігури Івана Плюща. Віктор Ющенко вважає екс-спікера претендентом, який може задовольнити як "Нашу Україну", так і "ЗаєдУ": "Плющ мав політичну передісторію у НДП, є членом політбюро цієї партії. З іншого боку він ішов на вибори як самовисуванець. Іван Степанович є людиною збалансованою, без крайнощів".

Один з лідерів блоку Юлії Тимошенко Олександр Турчинов заявляє про готовність підтримати кандидатуру екс-спікера: "Якщо "Наша Україна" висуватиме Плюща – то це буде їх відповідальність". За словами Турчинова, першим віце-спікером в такому випадку може стати представник Компартії, а ще одним заступником голови парламенту БЮТ висуватиме Юлію Тимошенко.

 
Віктор Пінчук готовий обговорювати будь-яку тему. Але без диктофону
 
Цікаву позицію зайняли комуністи. Як повідомив Петро Симоненко, на перше голосування вони висуватимуть свій пакет – Мартинюк, Мусіяка, Толочко. Якщо цей варіант не пройде, то вже потім КПУ визначатиметься з конфігурацією, яку вони готові підтримати. Тому Симоненко поки не дає конкретної відповіді, чи готові вони підтримати Плюща.

Тим часом цікава інформація надходить з обізнаних джерел. У вівторок о 8:45 відбулася зустріч з президентом Кучмою депутатів, обраних до парламенту від Партії регіонів. Донецькі – головні автори перемоги "ЗаєдУ" - поки не бачать пакету, який би враховував їх інтереси.

За достовірними даними, Партія регіонів хотіла б отримати три комітети – з питань ПЕК, бюджету та правоохоронної діяльності. Останній міг би очолити мажоритарник Геннадій Васильєв, якого "регіонали" бачать претендентом і на посаду Генпрокурора України.

І ще одне показове спостереження. У вівторок зранку біля будинку адміністрації президента можна було побачити лімузин Ігоря Бакая. Сьогодні в екс-керівника "Нафтогазу", який проходить як свідок у кримінальній справі про зловживання у паливно-енергетичній монополії, закінчився депутатський імунітет...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:04
Росіяни вдарили КАБами по промисловому об’єкту у Сумах
11:57
Споживання електроенергії зросло на 3,8%: в енергосистемі зберігається дефіцит – "Укренерго"
11:55
фотоЗ Таллінна до Києва: естонський депутат розпочав велопробіг, щоб зібрати гроші для ЗСУ
11:55
День після Чорнобилю. Як "Динамо" обіграло "Спартак" на переповненому 100-тисячному стадіоні
11:50
РосЗМІ: У Росії різко зросла кількість вакансій для людей з інвалідністю на тлі війни в Україні
11:39
відео"Патрулювала" кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах
11:32
За 2023 рік перевізникам компенсували лише 6% витрат за пільговиків – Мінвідновлення
11:25
фотоРосіяни атакували КАБами Харківщину, серед постраждалих — діти
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
Усі новини...