Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нещодавні парламентські вибори наблизили Україну до міжнародних стандартів

Вівторок, 14 травня 2002, 15:41
Прес-реліз ОБСЄ

Вибори 31 березня показали, що Україна наблизилася до виконання міжнародних норм і стандартів проведення демократичних виборів. До такого висновку прийшла Місія міжнародних спостерігачів після додаткового триденного візиту до Києва, який відбувся 9-11 травня. Місія повернулася до України, щоб оцінити ключовий поствиборчий період і сформулювати свої остаточні висновки.

Поствиборчий період був відзначений значним прогресом в порівнянні з парламентськими виборами 1998 року, зокрема, це стосується відкритого обнародування детальних результатів виборів. Вдосконалене законодавство запобігло нескінченному потоку заяв з вимогами перевиборів та виборчим спорам, які були характерні для попередніх виборів. Однак, через передбачені в законі стислі терміни, це привело до того, що скарги розглядалися радше швидко, ніж зважено.

Центральна виборча комісія працювала ефективно, однак потрібний дійовий нагляд за роботою комісій більш низького рівня. Верховний суд діяв досить незалежно, надавши особам, що подають скарги, можливість заявити про свою незгоду і вимагати перегляду.

Те, як проводилися ці вибори, і активна участь в них інститутів громадянського суспільства стало для України кроком уперед на шляху переходу до демократії.

У той же час, Україна, частково або повністю виконавши ряд таких норм як загальність, відкритість, свобода і підзвітність, так і не змогла гарантувати рівні можливості для всіх учасників кампанії, що є обов'язковою умовою, яка забезпечує чесні вибори. Влада не надала всім суб'єктам рівні умови для проведення передвиборчих кампаній. ЗМІ також не забезпечили збалансоване висвітлення. Щодо власне процедури голосування, то для того, щоб зберегти таємницю голосування і запропонувати виборцям впорядковану та гідну процедуру, необхідні технічні удосконалення.

До складу Місії входять делегації від Парламентських асамблей ОБСЄ і Ради Європи, Європарламенту та Бюро демократичних інститутів і прав людини. Під час візиту, члени Місії зустрілася з президентом, спікером парламенту, міністром закордонних справ, головами ЦВК та Верховного суду, представниками політичних партій та дипломатичних кіл.

Внаслідок конструктивної дискусії співрозмовники визнали висновки Місії та привітали подальшу співпрацю з міжнародною громадськістю, аби усунути слабкі місця та зміцнити сильні сторони виборчого процесу в Україні, зокрема, у зв'язку з президентськими виборами 2004 р. Організації, представлені в Місії, заявили про готовність надавати допомогу владі і громадянському суспільству з тим, щоб сприяти подальшому посиленню демократичних процесів в країні.

ОБСЄ/БДІПЛ надрукують повну доповідь з докладними рекомендаціями до кінця травня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування