Як "донецькі" Кучму налякали

Вівторок, 14 травня 2002, 23:46
"За єдУ" почало нудити: "блискуча перемога" на парламентських виборах-2002 поперла боком. У блоку влади прорвалося запалення в районі життєтворчого органу – донецького політичного угрупування.

У вівторок, у день відкриття нового парламенту, багатьом не спалося. Кучма, наприклад, провів плідну зустріч з представниками Партії регіонів. О 8-45 ранку! Хлопці прийшли за своєю премією, "чесно заробленою" під час передвиборчої кампанії. А щоб у Леоніда Даниловича на підсвідомому рівні не вистрибнуло бажання послати гостей за відомою адресою, "донецькі" запаслися аргументом.

Невдоволеність донецьких зрозуміла – якщо б Партія регіонів йшла на вибори самостійно, то мала б у парламенті фракцію до 40 депутатів: 22 мажоритарники плюс мінімальна кількість списочників – адже "За єдУ" своїми результатами в Донбасі долала 4%-бар'єр у всьому загальноукраїнському масштабі.

Отже, фактично президента було поставлено перед вибором – або дивіденди (чи, якщо хочете, компенсація) за кампанію-2002, або окрема фракція Партії регіонів. А втрати для "єди" можуть бути серйозні – до півсотні депутатів.

Подейкують, що спочатку представників Донбасу намагалися заспокоїти включенням Володимира Рибака до пакету "єди" на переговори з обрання керівництва парламенту. Однак, зрозуміло, що для харчоблоку це надто жирно виходить – і Литвина спікером, і Рибака його "звичайним" заступником. Та й екс-мер Донецька не найбажаніший для "шахтарів" варіант.

Потім з'явилася інша ідея, і тепер донецькі хочуть собі три комітети Верховної Ради: з питань бюджету, ПЕК та правоохоронної діяльності. Останній може бути замінений на крісло Генпрокурора. І на ту, і на іншу посади претендентом є Геннадій Васильєв. І саме Геннадій Васильєв, за словами обізнаних людей, був обраний главою цієї своєрідної фракції Партії регіонів, готової оформитися у стінах нового парламенту.

Судячи з інформації УП, операція донецьких на Банковій увінчалася успіхом. Першою ознакою того є головомийка, влаштована Кучмою міністру палива та енергетики Віталію Гайдуку, який також у вівторок, але із зовсім інших питань, відвідав адміністрацію президента. Гайдук, як відомо, є безпосереднім засновником економічної бази донецьких – корпорації "Індустріальний союз Донбасу". Тобто "гарант" не помилився, обираючи об'єкт для того, щоб відірватися. Другою ж ознакою позитивного вердикту є колективне рішення донецьких написати заяви у фракцію "За єдУ".

Протягом першого парламентського дня "Українська правда" не змогла офіційно підтвердити всю цю інформацію. Тільки Володимир Рибак (заступник голови "регіоналів") повідомив, що не зараз, а лише "в перспективі може розглядатися питання про створення депутатської групи або фракції Партії регіонів". При цьому він особливо підкреслив, що це об'єднання хоч і буде окремою одиницею парламенту, але діятиме воно – у випадку створення – "в рамках блоку "За єдУ".

Створення такої фракції Рибак пояснює "бажанням представників одномандатних округів: щоб при прийнятті законів враховувалися інтереси всіх регіонів". До цього об'єднання, за його словами, готові увійти "мажоритарники-члени Партії регіонів" з різних областей. "Близько 50 осіб".

Однак, наголошує Рибак, зараз цей процес відбувається лише на рівні ідей та намірів. І створення фракції, "можливо, відбудеться восени". Це і є третім доказом того, що донецькі переконали Кучму не зажимати якихось три комітети.

На думку Рибака, керівником нової фракції – якщо її, звичайно, буде створено – може стати Андрій Клюєв (до обрання депутатом – заступник Донецького губернатора). Саме Клюєв є найстаршим за рангом представником Партії регіонів у новому парламенті – першим заступником голови партії.

Сам Клюєв назвав розмови про створення окремої фракції безпідставними. І це, можливо, четвертий доказ того, що донецькі та Кучма порозумілися.

Наслідком же цього може стати криза "За єдУ". Поки фракція змагається за спікера, частина членів, порушуючи субординацію, через голови перших осіб блоку, напряму вибиває собі парламентські портфелі безпосередньо у Кучми. Але ж інші учасники харчоблоку теж люди. І у них також може виникнути бажання перевірити нерви "гаранта" на витримку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News