Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Економісти пророкують уповільнення темпів економічного зростання України

Середа, 15 травня 2002, 11:57
Темпи економічного зростання в Україні цього року уповільняться, вважає провідний спеціаліст з питань економіки країн перехідного періоду, працівник Фонду Карнегі у Вашингтоні Андерс Аслунд.

"Спад темпів зростання може продовжитися і наступного року. Тому подальші реформи є необхідними, перш за все, податкова реформа," - сказав пан Аслунд в прямому ефірі Бі-Бі-Сі.

Показники 2001 року зафіксували зростання ВВП України на 8.5%, що є найкращим показником для України від часу здобуття незалежності. Уряду вдалося утримати інфляцію та досягти реального зростання доходів населення. Проте економісти зазначають, що зростання ВВП відбулося за рахунок сприятливих умов для українських експортерів, перш за все, сталі.

"Українська економіка і далі пожинає плоди перетворень, здійснений урядом Віктора Ющенка," - вважає Андерс Аслунд. - "Наприклад, почала запроваджуватися земельна реформа, розвиватися дрібне підприємництво, применшився вплив олігархів. Іноземним інвесторам і надалі важко робити бізнес в Україні, але на сьогодні вони значно задоволеніші, аніж три роки тому."

Серед основних факторів економічного зростання 2001 року Андерс Аслунд називає запровадження бюджетних обмежень, скасування субсидій, що означало, що деякі підприємства втратили пільги. Як наслідок, гострішою стала конкуренція і посилилось економічне зростання.

"З іншого боку, значною мірою, це - одноразові ефекти, дія яких спадає", - розповідає далі економіст. - "Уповільнення зростання цього року може стати також наслідком політичної непевності. Але якщо все складеться добре на наступних президентських виборах, зростання відновиться, у 8%, а можливо, і більше."

Андерс Аслунд, який працював радником українського уряду впродовж кількох років і знає український політичний істеблішмент ізсередини, відзначає, що уряд Анатолія Кінаха в основному дотримується реформістського курсу, хоч і не так послідовно, як уряд Віктора Ющенка.

ВВС

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували НПЗ
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...