Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

З першого свого виступу у парламенті Литвин почав всім хамити

Середа, 15 травня 2002, 15:04
Лідер фракції "Єдина Україна" Володимир Литвин, кандидатура якого на посаду спікера внесена представниками його фракції, а також фракцією СДПУ(О), бачить своїм завданням на цій посаді "урахування інтересів депутатських груп і фракцій, окремих народних депутатів і перетворення цих інтересів в українську політику, яка повинна здійснювати Верховна Рада".

У середу, виступаючи з парламентської трибуни, відповідаючи на питання представника фракції "Єдина Україна" Сергія Шевчука, Литвин заявив, що, передусім, збирається докласти всіх зусиль для налагодження співпраці Верховної Ради з президентом та урядом. Він заявив, що на посаді голови Верховної Ради буде керуватися "виключно регламентом" з тим, щоб його робота була "продуктивною в інтересах українського народу".

Про це претендент на посаду керівника парламенту сказав, відповідаючи на питання представника фракції Компартії Алли Алексанровської. Оскільки питання було поставлене російською мовою, Литвин відповів на нього також російською. Після цього представники фракції "Наша Україна" підняли галас у залі, викрикуючи "Ганьба" і вимагаючи відповідати державною мовою.

Представник фракції Соцпартії України, співкоординатор акції "Україна без Кучми" Юрій Луценко, ставлячи питання, підкреслив, що у разі обрання Литвина главою парламенту керівники парламентів інших країн "не захочуть спілкуватися" з ним. Він також підкреслив, що Литвин є фігурантом "плівок Мельниченка", на підставі яких опозиція звинувачує керівництво країни у причетності до ряду злочинів. "Невже такого спікера заслуговує Україна?" - спитав Луценко.

Відповідаючи на це питання, Литвин підкреслив, що "був готовий" до нього. Він акцентував, що, незважаючи на обвинувачення опозиції, протягом останніх років на посаді голови адміністрації президента був прийнятий в інших країнах "на такому рівні, на якому не приймають жодного представника Соцпартії".

Говорячи про "справу Гонгадзе" колишній глава адміністрації президента зазначив, що коли Луценко був у нього у кабінеті, то "говорив зовсім інше".

Представник Блоку Юлії Тимошенко Степан Хмара у своєму питанні висловив сумнів, чи має Литвин "моральне право бути спікером", а також спитав, чому фракція "Єдина Україна" висунула його кандидатуру на цю посаду.

Литвин підкреслив: "У нас у фракції розумні люди і вони дурних питань не обговорюють".

Представник фракції "Наша Україна" Ярослав Кендзьор висловив сумнів у присутності "політичної логіки" в діях адміністрації президента, яка наполягає, з його слів, на обранні спікером представника "Єдиної України", а не фракції блоку "Наша Україна", який переміг на виборах.

На це Литвин відповів, що вважає логіку Кендзьора "абсурдною", оскільки "про результати виборів свідчить чисельність фракції". "Я зробив більше, ніж будь-хто з вас", - заявив Литвин.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування