Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бенефіс Литвина

Середа, 15 травня 2002, 16:13
Для прихильників опозиційних ідей є дві новини з парламенту – гарна та ще краща. Перша: голосування у середу показали, що резерв влади, представлений "За єдУ", СДПУ(О) та кількома позафракційними, обмежується 203 голосами. Більше вони набрати не змогли. Тому комуністи можуть сміливо ще кілька днів набивати собі ціну.

Друга новина: стане Литвин спікером чи не стане, у будь-якому разі це означає його кінець. В середу він показав, наскільки геніально своєю поведінкою може дискредитувати себе, а відтак і всю владу. Якщо б Потебенько залишився генпрокурором, то, напевно, лише він міг би стати конкурентом для колишнього "сірого кардинала". Спікер Литвин – це як екземпляр з музею еталонів ганьби.

В середу нереалізований наступник Кучми вперше вийшов на трибуну в ранзі депутата. Ну що сказати, дебют у Литвина був "успішним". Відзначився він поведінкою під час представлення своєї кандидатури на посаду глави парламенту.

Завів головного "єдуна" соціаліст Луценко. Той у мітинговій і провокаційній манері запитав у Литвина, яке він має право бути спікером, коли "жодна порядна людина не подасть йому руки" через касетний скандал, плагіат та вкрадені авторські права.

Відповідь Литвина треба цитувати: "Я був у Сполучених Штатах Америки, і мене приймали на такому рівні, на якому не приймали жодного представника Соціалістичної партії України. Мене приймав президент Російської Федерації – я думаю, Олександра Олександровича Мороза і Луценка він не прийме.

Відносно плагіата: я дуже вдячний депутату Луценку, що він так досконало володіє англійською мовою і зумів прочитати цю статтю [вкрадену Литвиним].

Відносно справи Гонгадзе: я можу сказати, шановні колеги, лише те, що коли пан Луценко був у мене в кабінеті, в присутності свідків – у нас немає практики записувати, розумієте? – то пан Луценко говорив зовсім інше, і це лежить до певного часу на збереженні (свист у залі)".

"Перлів" у Литвина було багато. Зірвався він, відповідаючи на останнє питання – коли Кендзьор з "Нашої України" висловив сумнів у "політичній логіці" адміністрації президента, яка наполягає на обранні спікером представника "Єдиної України" – при тому, що блок влади на виборах посів третє місце.

Литвин: "Коли ви кажете про логіку, то мені логіка ваша видається абсурдною, тому що про результати перемоги на виборах свідчить чисельність фракції. І не можна сьогодні для досягнення свого результату користуватися якимись махінаціями. Я вас нікого не боюся і нікому нічого не повинен. Я зробив більше, ніж дехто з вас".

Що тут додати? Після обрання Литвина спікером залишиться тільки продавати квитки на засідання парламенту. Це слова, між іншим, самокритичного депутата-члена фракції "За єдУ".

Литвин на посаду спікера висувався в двох пакетах. Перший, внесений народними депутатами від фракції "Єдиної України" Валерієм Пустовойтенком та Ігорем Шаровим, крім екс-глави адміністрації президента включає Адама Мартинюка (КПУ) як першого віце-спікера та Віктора Мусіяку ("Наша Україна") – віце-спікером.

У пакеті, запропонованому есдеками Леонідом Кравчуком, Віктором Медведчуком та Ігорем Плужниковим, в компанію до Литвина делеговані Адам Мартинюк (КПУ) – на першого віце-спікера, та Олександр Зінченко (СДПУ (О) – на крісло заступника голови Верховної Ради.

Комуніст Петро Симоненко вніс пакет у складі: спікер – Адам Мартинюк (КПУ), перший заступник – Віктор Мусіяка ("Наша Україна"), віце-спікер – Петро Толочко (БЮТ).

Пакет Віктора Ющенка пропонує обрати головою Верховної Ради Івана Плюща, першим заступником Адама Мартинюка (КПУ), заступником – Олексадра Турчинова (БЮТ).


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування