Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвина – на спікера, Плюща – в архів, "єду" – на переробку

Четвер, 16 травня 2002, 12:20
У середу близько 11 години вечора в напівтемній будівлі парламенту закінчилося перше коло спікеріади. Враховуючи, що перед голосуванням неможливо було знайти хоча б одного оптиміста, єдиним суттєвим результатом дійства можна вважати фініш Івана Плюща. Екс-спікер завершив змагання за третє сходження на парламентський Олімп. І, можливо, це черговий кінець його кар'єри як політика першого ешелону.

Не відомо, на що сподівався Плющ, коли давав згоду балотуватися на посаду парламентського голови. Зрозуміло, що стати спікером він міг лише за умови одноголосної підтримки з боку "четвірки". Однак ще до початку голосування один з необхідних елементів, Соцпартія, особисто попередила фаворита Ющенка, щоб той не розраховував на голоси СПУ.

"Я з самого початку Плющу сказав: ми не маємо можливості голосувати за вас. І на переговорах Ющенку я також сказав, що ми проти кандидатури Плюща. І щоб не було всіляких кривотолків, я спеціально вийшов на трибуну і проголосив, що ми не підтримуватимемо Плюща", - розповідає Олександр Мороз. "Ми не можемо голосувати за того, хто буде займатися імплементацією референдуму".

Комуністи також не дали жодного голосу на підтримку Плюща. Можливо, образившись на "Нашу Україну" за хитре рішення: підтримати пакет КПУ (Мартинюк-Мусіяка-Толочко) шістьма десятками бюлетенів – рівно тією кількістю голосів, скільки є у розпорядженні Компартії. Щоправда, сам Ющенко у четвер повідомив, що його фракція віддала за пакет комуністів 110 бюлетенів.

Зрештою, виходить, за Плюща проголосувала не вся "Наша Україна", дехто з "єди" та блок Тимошенко. Останній взяв участь швидше для підтримки Олександра Турчинова, висунутого у пакеті на віце-спікера, а також на знак солідарності з блоком Ющенка.

На момент написання матеріалу було невідоме рішення "Нашої України", однак зрозуміло, що вдруге пропонувати Плюща на головне парламентське крісло їй немає сенсу. Особисті зобов'язання Ющенка перед екс-спікером виконано. Тепер час виходити на сцену новим кандидатурам.

Таких може бути кілька. Перша – це Петро Порошенко. Сам лідер "Солідарності" у середу вночі, після безуспішного голосування, усмішкою відповів на питання про те, чи готовий він стати кандидатом у спікери.

Питання в тому, на яку коаліцію може розраховувати Порошенко – "четвірку" чи союз із "єдою". "Справжні переговори з пошуку компромісу ще не почалися", - зазначив він у парламентських кулуарах. "Я впевнений, що блок "Наша Україна" повинен домовлятися з блоком "Єдина Україна" разом з чотирма іншими фракціями щодо керівництва не лише Верховної Ради, але й керівництва комітетів, і посад в уряді та місцевих адміністраціях".

Другий претендент на спікера від "Нашої України" – це Ющенко. Його, на відміну від Порошенка, точно підтримає вся рідна фракція. Проблема в тому, що спікерське крісло не є метою для Ющенка. Тим більше що за умови обрання головою Верховної Ради він змушений буде піти з посади керівника фракції. І тим самим поставити під загрозу монолітність блоку.

Ще одна кандидатура, яка може знайти підтримку четвірки – це Віктор Мусіяка. Однак його не бачать спікером у самій "Нашій Україні". Мусіяку не пов'язують з жодним центром впливу у фракції, що ускладнює пошук важелів для тиску на нього. У схемі розподілу керівних посад парламенту, підготовленій "Нашою Україною", Мусіяці взагалі відведено крісло заступника голови правового комітету. Яке, до того ж, може бути обміняне на інший портфель для фракції.

Загалом же блок Ющенка все більше схиляється сам і намагається схилити інших до формування суперпакету – розподілити в один підхід не тільки головні крісла парламенту, але й керівні посади в комітетах.

Дивну позицію зайняли комуністи. Лідер партії Петро Симоненко вважає, що 172 голоси, віддані за пакет КПУ (Мартинюк-Мусіяка-Толочко), свідчать про "підтримку кандидатур, внесених комуністами". "Треба просто провести відповідну роз'яснювальну роботу", - зазначив він.

Адам Мартинюк також не прогнозує кардинальних змін у пакетах – "не більше одного-двох прізвищ". "Можливо, буде якась модифікація зі вже проголосованних пакетів". Він припустив, що комуністи ще раз внесуть на розгляд Верховної Ради нові кандидатури, а не підтримуватимуть чийсь інші. Як це розуміти: комуністи у своєму пакеті врахують вимоги мега-фракцій або і далі гратимуть мускулами?

Тим часом не був спокійним сон і у "єди". На відміну від Плюща, який пішов з гри, 209 голосів "за" тільки роздратували Литвина. Новий план, який на рівні чуток поширюється парламентом, - це пакет, який би включав головного "єдуна" та відразу двох заступників чи то від комуністів, чи то від "Нашої України".

Як і раніше, у обранні Литвина спікером на 100% упевнений Олександр Волков. І дефіцит у 20 голосів перекриють бізнесмени "Нашої України". Щоправда, не зрозуміло, що треба буде робити після обрання Литвина спікером – радіти чи сумувати. Він змушений буде залишити посаду лідера фракції, а сама "єда" ніколи не обере собі нового вождя. Тому спікер Литвин автоматично значить розвал "За єдиної України".

Останні дані свідчать – процес іде повним ходом. На місці єдиної фракції буде чотири окремих. Так, зараз всередині харчоблоку формуються депутатські групи, які в "день Х" просто розійдуться по своїх політичних хатах. Під прапори Партії регіонів начебто вже стали близько 60 депутатів, НДП – 58, "Трудової України" – 35, Аграрної партії – 27.

Залишилось тільки Литвину стати спікером. І у Тимошенко з цього приводу є "негарне відчуття". "В четвер почнеться нове коло гри, в якому опозиційні сили можуть майже не приймати участь", - заявила вона вночі після провалених голосувань.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...