Литвин у Раді: "Я вас нікого не боюся"

Четвер, 16 травня 2002, 17:18
У середу відбувся дебют Володимира Литвина як оратора на трибуні Верховної Ради. Як вже писала "Українська правда", його виступ став приємною звісткою для усіх, хто, так би мовити, не дуже любить "ЄдУ". Аргументація в стилі "сам дурень", яку використовував Литвин для презентації власної кандидатури на посаду спікера, говорить про чесноти самопроголошеного "сірого кардинала" української політики не менш прямо, ніж присутність на плівках Мельниченка або плагіат статті Томаса Каротерса.

Більше того, це - публічний виступ, пряма мова, від якої вже не відкараскаєшся. Тож, дамо Володимиру Литвину слово.

У четвер на сайті Верховної Ради була оприлюднена стенограма засідання парламенту 15 травня 2002 року. Литвин підходив до мікрофонів двічі: спочатку він представляв свою кандидатуру на посаду спікера, потім, коли взяв слово для репліки у відповідь на слова Яворівського, який виступав із представленням Плюща.

14:02:49

ЛУЦЕНКО Ю.В. Юрій Луценко, Соціалістична партія України. Я, по-перше, попросив би губернаторів вести себе в рамках пристойності і не аплодувати. Вам це не дозволяє Регламент. Якщо вас сюди викликав Президент, то з ним і спілкуйтеся аплодисментами, а не з нами. Тримайте себе в руках! Я розумію, що ваш вождь стоїть на трибуні, але утримуйтесь від екстазу. А тепер питання до вас, Володимир Михайлович. (Шум у залі.)

А тепер до вас, Володимире Михайловичу, запитання. Володимир Михайлович, ми знаємо про ваш плагіат іноземних статей. Це нехай буде на вашій совісті. Ми знаємо про те, що ви привласнили колосальні кошти за рахунок, так званих, "винаходів" у газовій сфері разом з паном Бакаєм. Поки що це на збереженні підконтрольних нині вам правоохоронних органів, але весь світ знає, що ви були співучасником кримінальних розмов Президента, коли він давав наказ на усунення журналіста Гонгадзе. Невже ви уявляєте собі невиїзного спікера України, якого не приймають ніде у світі, якому не подасть жодна порядна людина руку?! Невже такого парламенту і такого спікера заслуговує наша 50-мільйонна країна?

ЛИТВИН М.В. Дякую за запитання. Я знав, що воно обов'язково буде. Я повинен сказати, що на Олександра Олександровича Мороза я підготував документи в суд відносно невиїзного спікера, ми йому покажемо достатньо штампів у паспорті, де я бував. Я повинен сказати, шановні народні депутати, я був у Сполучених Штатах Америки. Мене приймали на тому рівні, якому не приймали ще поки жодного представника Соціалістичної партії, які туди дуже сильно добиваються. (О п л е с к и)

Друге. Мене приймав Президент Російської Федерації. Я думаю, Олександра Олександровича Мороза і Луценка він не прийме. (О п л е с к и)

Третє. Що я хочу сказати? Відносно плагіату, я... з англійської мови... я дуже вдячний народному депутату Луценку, що він досконало володіє англійською мовою і зумів прочитати ту статтю. Наступний момент. Я знаю цю розробку і знаю з ким вона була спланована. Третій момент, відносно справи Гонгадзе. Я повинен сказати, шановні колеги, лише те, що коли пан Луценко був у мене в кабінеті в присутності свідків, у нас немає ще практики записувати, розумієте, то пан Луценко говорив зовсім інше. І це знову ж таки поки що лежить до певного часу, як ви сказали, на збереженні.

І останнє. Я хочу захистити представників обласних адміністрацій, обласних рад і вибачитися перед ними за вас, тому що їх запросила Верховна Рада. Ви кричали, що немає сьогодні Президента і таких інших, а знову ж таки це рішення було підготовчої робочої групи, що запросити після обрання керівництва. І я хотів би, щоб ви не діяли за принципом шулерів, не пересмикували. (О п л е с к и)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Степану Ільковичу Хмарі від Блоку Юлії Тимошенко.

14:06:18

ХМАРА С.І. Володимире Михайловичу, відомі плівки майора Мельниченка визнані такими, що вони є достовірними і без монтажу. Там ви фігуруєте як учасник злочинної змови з приводу питання ліквідації журналіста Георгія Гонгадзе. Я хочу вас запитати чи вас не мучить совість, чи ви маєте право бути народним депутатом, згідно відповідних моральних принципів і чи на вашій фракції хоч хтось піднімав це питання, рекомендуючи вас на голову найвищого органу представницької влади нашої держави? Решту я хочу...

ЛИТВИН В.М. Можна відповідати? У нас у фракції розумні люди і вони дурних питань не обговорюють. (О п л е с к и) Я таким же успіхом хочу вам сказати, що я такий же народний депутат , як і ви. Якщо мене можуть мучити сумління , то можливо у вас є підстави для того, щоб вони вас мучили ці сумління. По-друге я думаю, що ви мали б почитати, якщо ви цікавитеся і ставите ці питання, то ви б повинні звернути увагу на виступ американських конгресменів, які сказали, що в Україні в цій справі послуговується плітками. То я хотів би, щоб народний депутат не послуговувався плітками, тим більше такий заслужений, як ви.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для запитання надається Ярославу Кендзьору від блоку "Наша Україна". 14:08:03

КЕНДЗЬОР Я.М. Ярослав Кендзьор , "Наша Україна", Народний Рух України. Володимир Михайловичу ви можете мені заздалегідь подякувати, що я вас врятував від дуже скандальної ситуації тут у цю хвилину. Мене просив передати слово Рефат Чубаров і задати вам питання кримсько-татарською мовою і ми б всі чекали відповіді на саме цій мові, бо ви сказали, що вас вчили змалку відповідати на тій мові, на якій вас запитують. Це так, між іншим. Друге, Володимир Михайлович, ви - науковець, ви - доктор, ви - історик. Невже в Адміністрації Президента не спрацьовує чи взагалі відсутня політична логіка? Адже переможцем на виборах став блок "Наша Україна", це загальновідомо. І зробити такі колосальні зусилля на чолі, які застосовував і Президент, і глава його Адміністрації, щоб і по сьогоднішній день звести ці зусилля і перемогу українського народу нанівець як можна, так би мовити, у такому плані діяти? Дякую.

ЛИТВИН В.М. Пане Ярослав, між іншим, я можу відповісти шановному народному депутату Чубарову, я спробував би, якщо б таке питання поставили в такій площині, вивчити необхідні слова, які довести йому. Друге питання. Я хочу сказати, між іншим, знову ж таки, між іншим, хочу відповісти, що для розв'язання кримсько-татарських проблем, мабуть, Адміністрація Президента зробила набагато більше, ніж розмови і включення в фракцію певних людей. Це також реальність. Третє. Коли ви кажете про логіку, то мені логіка ваша видається абсурдною, тому що про результати перемоги на виборах свідчить чисельність фракції. І не можна сьогодні недосягнення своїх результатів компенсувати якимись махінаціями. Я вас нікого не боюся, нікому нічого не повинен, але я хочу сказати, що патріот більше, ніж дехто з вас!

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний Володимир Михайлович, спасибі вам, час вичерпаний. Дякую вам за відповіді. (О п л е с к и) Шановні народні депутати, Поступило прохання від народного депутата Мороза, згідно з Регламентом він має право на репліку, оскільки називалося його прізвище. Будь ласка, Олександр Олександрович Мороз.

14:11:35

МОРОЗ О.О. Шановні колеги і шановний Володимире Михайловичу, власне кажучи, коли згадують прізвище на засіданні сесійному, то в цьому нічого поганого немає, але коли намагаються при тому образити, то це говорить про сутність того, хто тим займається. Я хочу сказати, що будучи і за океаном, і в Москві, я зустрічався з тими, з кими передбачено було програмою, і тут не важливо, хто з ким зустрічається, важливо, про що йдеться мова там і які питання вирішуються. Ревізії того робити, я думаю, не місце в цьому сесійному залі, але це певним чином говорить про освідомленість Володимира Михайловича, бо він навіть знає про те, що я не знаю. А тепер щодо репліки на захист честі Юрія Луценка, мого колеги-депутата. Він знає крім української ще чотири мови, тому наступного разу будете виступати - готуйтесь на різних. Спасибі.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, поступила довідка Секретаріату, що керівників областей, дійсно, запрошували ми з вами, але тільки на відкриття сесії. (Шум у залі) Хвилиночку... Одну хвилиночку, просить Литвин на репліку. Тільки я прошу, Володимир Михайлович, без прізвищ, щоб потім наступному я не давав. Будь ласка. І Чубаров настоює. Будь ласка.

14:13:11

ЛИТВИН В.М. Я хотів би сказати відносно толерантності і відносно образ. Я не опускався ніколи до образ і мовчав дуже довго, але я ж думаю, хто візьме і прочитає деякі газети, те, що там говорить... щоб не називати прізвища, деякі авторитетні народні депутати, це рівень, що людина не може опускатись нижче плінтуса. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Рефату Чубарову. Я також прошу вас без прізвищ.

14:13:43

ЧУБАРОВ Р.А. Шановний Головуючий, шановні народні депутати! Я, дійсно, хотів би підтвердити про те, що в минулі роки ми дуже багато і по виконавчій владі, і Адміністрації Президента і Уряд зробили багато щодо вирішення проблем кримських татар і інших депортованих. Але я про друге. Коли тут, у Верховній Раді, піднімається проблема щодо мови, якою мовою мають говорити депутати, і коли деякі мої колеги кажуть про те, що вони можуть і мають право говорити тільки російською, от тоді мені хочеться сказати, а чому інші не мають говорити своєю рідною мовою. І тому, я хочу попередити тих депутатів, які настоюють тільки російською мовою, що вони мають право виступати. Тоді я просто прошу Секретаріат, готуйте перекладачів, бо я дійсно буду переходити на кримсько-татарську мову, бо я таке ж маю право говорити своєю рідною мовою, як ті депутати, які говорять російською. Або інше. Але, я закликаю до іншого, давайте не витрачаємо державні кошти і вивчаємо державну мову. Дякую!

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Час, відведений для проведення ранкового засідання вичерпаний. Давайте порадимося, будемо оголошувати перерву чи продовжимо. Перерву. Оголошується перерва до 16-ї години. Дякую. Засідання ранкове оголошується закритим.

***

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Шановна президія! Шановні колеги! Наші виборці під час виборчої кампанії були в набагато легшій ситуації, ніж ми з вами. Чому в легшій? Тому що на мажоритарних округах вони мали ідеального кандидата і обрали нас із вами. У партійному списку вони мали ідеальну партію і обрали ту партію, за яку вони проголосували. На превеликий жаль, ми такої можливості з вами не маємо, тому що ідеального варіанту зі всіх тих взривпакетів, які сьогодні винесені сюди, ми з вами не маємо. Я трансформуючи через самого себе позицію "Нашої України". Чи може очолювати Верховну Раду пан Литвин? Ну а чому ж не може? Здоровий, нормальний чоловік, пережив автокатастрофу, хоч наклеював один раз наклейку з правого боку, другий раз з лівого - забував. Але...

(Шум у залі) Я не про це. Ну не може очолювати в парламенті, не може очолювати парламент лідер тієї партії, яка виграла вибори у психлікарнях, у лікарнях, у тюрмах і в інших своїх місцях. Ну це ж теж правда, бо ми це знаємо. На моєму окрузі... я не можу, є воля моїх виборців, я не можу за Литвина голосувати, бо він набрав... його партія набрала 2,1 відсотка. Навіть 4 не подолала. Є у нас представник від комуністів. Склалася така ситуація, що, звичайно, комуністи мають певний пакет голосів, від них багато що залежить, але, чесно кажучи, вони посіли ще й друге місце у виборчій боротьбі. Тепер переходжу до найскладнішого, бо я знаю, що постать Івана Плюща неоднозначна, є тут у нього і прихильники, є й вороги, є люди, які його терпіти не можуть, і є люди, які його шанують.

Я сам не вважаю Плюща ідеальною постаттю. І мене гірко боліло, коли він стояв як тінь, ще два роки тому стояв як тінь за спиною Леоніда Даниловича, намагаючись врятувати ситуацію і таке інше, і втратив на цьому дуже багато як особистість. Але я переконаний, що навіть у цей момент, розуміючи, усвідомлюючи, він все-таки працював на Україну, на стабілізацію України. Мені подобається те, що Іван Плющ сьогодні не є просто хлопчиком у руках нашого Президента. Тому "Наша Україна" вважає, що в тій складній, ще раз кажу, без ідеального лідера, ми підтримали Івана Степановича Плюща. А ви голосуйте як вам підказує совість. Дякую за увагу і вірю у вашу мудрість. (О п л е с к и)

ЛИТВИН В.М. Литвин, фракція "Єдина Україна". Шановні народні депутати, я не хотів би опускатися до рівня Володимира Яворівського, але він образив 180 народних депутатів. На превеликий жаль, тут були оплески. Це я, мабуть, думаю, що є "вияв демократії", тобто різні підходи. Друге, шановні народні депутати. Він зачепив чисто особисте, чисто людське, намагаючись дошкулити. Тепер я хотів би сказати наступне, пане Яворівський, коли я вас провідав у лікарні, я тільки тепер зрозумів діагноз. Друге, що я хотів вам сказати. Мабуть, ви дивилися телевізор один раз у нормальному стані, а у другому зі стелі. І ще одне. Пане Яворівський, я би вам порадив, як людина, яка дуже багато пропрацювала в архівах і прочитала архівних документів, по-перше, не слід міряти свою велич за тінню сонця, що заходить. А по-друге, я ніколи флюгером не був і переконаний ним не стану. І ще на останок хотів вам сказати, що повинні розуміти, що архіви не горять, особливо партійні. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги... Я бачу Володимире Олександровичу, я бачу. Шановні колеги, я нагадую всім вам, що існує норма регламенту, яка говорить про те, якщо під час виступу названо прізвище когось із депутатів, цей депутат має право на репліку. Але давайте не будемо доводити цю регламентну норму до безмежності. Тобто коли ми говоримо і даємо відповідь у репліці, давайте ми прізвищ інших не називати. Відповідно до Регламенту Яворівський має право на репліку, я йому надаю слово. Але уклінно прошу, Володимире Олександровичу, не називайте ніяких прізвищ. Будь ласка. 16:41:46

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Дуже дякую вам за надану можливість. Володимире Михайловичу, я не буду вступати з вами в дискусію, не треба залякувати якимись там ......., я просто вдячна вам, що ваша репліка мене переконала ще раз в тому, що те, що я там говорив, я мав у цьому рацію. Я за це вам дуже і дуже вдячний.

ГОЛОВУЮЧИЙ. І я вам дуже дякую, Володимире Олександрович, за толерантну репліку, що змушує нас або дає можливість продовжити далі засідання. Таким чином відповідно до постанови я зараз хочу надати слово, спочатку проінформувати, а потім надати слово голові Тимчасової лічильної комісії. Я доводжу до відома народних депутатів про те, що сьогодні під головуванням голови підготовчої депутатської групи відбулося засідання тимчасової лічильної комісії. На своєму засіданні Тимчасова лічильна комісія здійснила організаційні заходи, насамперед, обрала керівництво, вирішила інші питання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News