Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Влада готова на все, лише б посадити Литвина. Поки що в крісло спікера

П'ятниця, 17 травня 2002, 11:55
Засідання лідерів фракцій у п'ятницю вранці так нічим і не закінчилося. Депутати взяли перерву до вівторка - треба вважати, що переговори і роздуми триватимуть і у вихідні - "без краваток", подалі від президентської адміністрації.

Хоча немає ніяких сумнівів, що вже в понеділок АП своє не прогавить, і гарант увесь цей час буде в курсі подій. Дивно, але, здається, багато хто все ще вважає, що все в цій країні залежить від його благословення.

Єдина новина провалених консультацій - все частіше кажуть про розширення пакету. Ющенко давно і наполегливо натякав на необхідність узгодження не тільки керівництва парламентом, але і перших фігур в комітетах, і навіть в уряді і у виконавчій владі на місцях.

Після кількох днів натяків, у п'ятницю, Ющенко виходить на зустріч лідерів фракцій з так званим договором про спільні дії. Документ цей передбачає "корінні зміни структури влади на всіх рівнях", повідомляє прес-служба "Нашої України". Зокрема, учасникам переговорів представлені кадрові пропозиції на всі рівні законодавчої і виконавчої влади, регіональних представництв, а також тих організацій і установ, призначення яких залежить від парламенту.

Це, згідно з Конституцією, - уповноважений Верховної Ради з прав людини, керівництво Рахункової палати, представники парламенту в Раді Нацбанку, Нацраді з теле- і радіомовлення, Конституційному суді, Вищій раді юстиції, спостережних радах Ощадбанку і "Ексимбанку".

Трохи пізніше вже в інтерв'ю журналістам Ющенко як завжди заплутано виклав позицію фракції - "Наша Україна" готова відмовитися від кандидатури на посаду спікера, на відміну від інших фракцій, які як і раніше наполягають на своєму спікерові. Але для цього необхідно, щоб інші учасники переговорів "взяли на себе системні зобов'язання". У перекладі на нормальну мову, хоч, можливо, переклад і не точний, це означає, що він чекає від лідерів інших фракцій готовності до обговорення розширеного пакету.

Яким чином оформлятимуться домовленості, не відомо, в українському парламенті навряд чи знайдеться людина, готова повірити "слову джентльмена", якщо цей джентльмен часто буває на Банковій.

Поки тільки Юлія Тимошенко висловилася проти пропозиції свого колишнього шефа. Позицію комуністів з'ясувати не вдалося.

Єдина умова, за якої БЮТ підтримає "широкий пакет" - спікером має стати висуванець опозиції, тобто представник однієї з чотирьох фракцій - "Наша Україна", СПУ, КПУ, БЮТ. Тобто хто завгодно, тільки не Литвин. До речі, навіть Ющенко виявив небачену готовнітсь до компромісу, оголосивши, що "Наша Україна" може погодитися на спікера від "Єди", якщо це буде не колишній глава адміністрації Кучми.

Проте, як мінімум два представники "Єдиної України" - Олег Зарубинський і Олександр Волков стверджують, що увечері в четвер Ющенко був не такий категоричний. "Учора була домовленість по "пакету" Литвин-Костенко-Мусіяка і між "Єдиною Україною і "Нашою Україною" відбулося рукостискання, але потім втрутилися інші чинники - лідер іншої фракції, і ця домовленість була дезавуйована", заявляє Зарубинський.

"Широкий пакет" вже готові підтримати СДПУ(О), Соцпартія, а також "донецька частина" "Єдиної України". Принаймні, "молодий і перспективний" представник цього регіону Валерій Коновалюк назвав "розумною" пропозицію "Нашої України".

"Широкий пакет більш прийнятний. Ми зможемо піти від несподіванок, коли вноситимуться пакети для голосування, і вони не будуть отримувати результативне голосування", - говорить депутат. Якщо вірити Коновалюку, (у версії Партії регіонів - з урахуванням всіх парламентських портфелів, без виконавчих посад), Литвину ця пропозиція сподобалася.

Не проти такого розкладу і "директор-розпорядник" минулого складу парламенту - Олександр Волков. Але він вважає, що депутати мають повне право брати участь і в розподілі урядових портфелів. Для цього досвідчений парламентарій пропонує залучити до процесу нинішнього прем'єр-міністра Анатолія Кінаха.

При цьому апетити у "Єди" як завжди відповідають назві - за всіх розкладів перша посада у парламенті має залишатися за їх кандидатом. І цей кандидат все ще Литвин. Нетрадиційна "гнучкість влади".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування