Місія знову оцінить швидкість проведення Україною реформ

П'ятниця, 17 травня 2002, 12:13
Поновлення кредитування відбудеться не раніше осені

У Києві продовжує роботу місія Міжнародного валютного фонду (МВФ). Очолює делегацію асистент директора другого європейського департаменту МВФ Емануель Ван Дер Менсбрюгге. За словами представника київського офісу МВФ, місія має намір обговорити хід економічних реформ в Україні та перспективи поновлення програми розширеного фінансування EFF. Як повідомлялося раніше, експерти Фонду планують перебувати в Україні до 24 травня.

Окрім обговорення темпу економічних реформ, місія знову повернеться до оцінки розмірів фіскального розриву бюджету, розгляне та уточнить з урядом заходи щодо його усунення. В урядових колах висловлюється надія на те, що у випадку виконання усіх передбачених заходів, в України з’явиться шанс отримати одразу два транші одномоментно і, можливо, це станеться вже у липні. Разом з тим, питання про надання траншів ще уточнюватиметься під час роботи місії.

Серед головних питань з боку експертів МВФ до українського уряду залишаються проблеми відшкодування податку на додану вартість експортерам, покращення виконання бюджету та реформи енергетичного сектору.

У січні, після розгляду в МВФ "українського питання" було ухвалене рішення відкласти на певний час надання Україні чергового траншу, який мав складати близько $370 млн.

У розмові з "Контекстом" бальшість експертів висловили "великі сумніви щодо реалізації надій уряду". "Головною причиною затримки з ухвали рішення про надання Україні чергового кредитного траншу полягає не в економічній площині, — зазначив один із експертів, що не побажав називати своє ім’я в ЗМІ, - хоча економічні проблеми теж дуже непокоять представників фонду".

Проблема, за словами експерта, полягає у тому, що представники Фонду не мають певності щодо тривалості роботи теперішнього уряду. "Фонду необхідно абсолютно точно знати, що він надає кредити уряду, котрий буде спроможним нести відповідальність за їхнє повернення, а не використає їх на поточне "латання бюджетних дірок" чи будь-які інші короткострокові інтереси",- зазначив експерт.

Економіст Центру антикризових досліджень Олександр Гриневич також висловив думку, що "МВФ навряд чи ухвалить рішення про поновлення кредитування найближчим часом, оскільки позиції сьогоднішнього уряду нестійкі". А питання про надання кредиту, за прогнозами незалежних експертів, "у найкращому випадку буде вирішене восени або до кінця року".

Останній транш у розмірі $375 млн. Україна отримала у вересні минулого року.
Уряд і Нацбанк України планували 2002 року отримати від МВФ три транші кредиту EFF на загальну суму $550 млн.

МВФ у вересні 1998 року відкрив Україні фінансування за кредитом EFF загальним обсягом SDR1,92 млрд. ($2,6 млрд.), із яких Україна отримала SDR1,19 млрд. Завершення програми заплановано на 3 вересня цього року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування