Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Що пропонує Ющенко?

П'ятниця, 17 травня 2002, 13:54
Фракція "Наша Україна" пропонує фракціям підписати договір про спільні дії у новій Верховній Раді. Передусім, вважають ющенківці, необхідне створення коаліції, а потім ця коаліція займатиметься розподілом між собою посад у керівництві парламенту і парламентських комітетах. Не можна сказати, що це - принципово новий підхід. Якщо слово "коаліція" в цьому випадку замінити на "більшість", стає нудно - ми це вже багато разів проходили.

Цікавіше стає тоді, коли розумієш, що саме запропоновано реалізувати коаліції або більшості.

Представники "Нашої України" спочатку спробували заспокоїти політбомонд - головна ідея документа - "вийти за рамки прізвищ і запропонувати принципи".

Перше. Сторони обговорюють "широкий пакет" - не тільки посади голів парламентських комітетів, але і всіх керівників всіляких органів і спостережних рад, що призначаються парламентом.

Тут головне - no pasaran для Литвина. Не погано було б, щоб лідери усіх фракцій відмовилися від претензій на посаду голови Верховної Ради. "Це знімає проблему конфліктності і теоретично дає можливість фракції "Єдина Україна" запропонувати іншого кандидата на посаду спікера", - переконаний представник "Нашої України" Микола Томенко.

Цікаво, що тут "багато що залежить" від "друзів" Ющенка з фракції СДПУ(О). Якщо вона підтримає пропозицію "Нашої України", то це може дати поштовх до нового кола переговорного процесу, вважає Томенко.

Друге. Створена коаліція працює над "концепцією законодавчої роботи" парламенту.

Найголовніше з цього - внесення змін до Конституції, які легализують новий принцип формування уряду парламентською більшістю. Незважаючи на те, що про це багато говорили, в тому числі і Кучма, Кабінет міністрів згідно із законом призначається президентом.

"Наша Україна" пропонує також ввести виключно пропорційну систему виборів, що значно посилить позиції партій, і такий "беспредєл", який був продемонстрований 31 березня владою на мажоритарних округах, стане неможливим. При цьому пропонується розвести у часі місцеві вибори і вибори до Верховної Ради.

У договорі також пропонується ухвалити комплекс законодавчих актів для забезпечення проведення економічних, соціальних, політичних і правових перетворень у країні.

Третє. Ющенковці пропонують позбавити президента виняткового права повністю контролювати "силовиків".

На їх думку, Верховна Рада має право вносити подання на призначення і звільнення з посади генерального прокурора, голови Служби безпеки України і міністра внутрішніх справ. Запропоновано підпорядкувати державну податкову адміністрацію і Державну митну службу Кабінетові міністрів.

Вони вважають за необхідне ввести представницький принцип формування Цинтрвибрчкому і підтримують необхідність внесення змін до Конституції щодо формування ЦВК виключно парламентом.

Четверте. Довгоочікувана адміністративно-територіальна реформа - виборність губернаторів, скорочення кількості адміністративно-територіальних одиниць, скорочення держадміністрацій у Києві та Севастополі.

Поки що, як говорить Томенко, у запропонованому фракцією документі немає жорстких вимог відносно посади прем'єр-міністра. Уряд стане предметом переговорів не зараз, трохи пізніше.

Отже, депутати різко приступають до виконання своїх виборчих обіцянок і мають намір протягнути зміну структури влади - поступово перевівши акценти у бік парламентської республіки. Якщо вони будуть реалізовані, то президенту доведеться поступитися своїми основними повноваженнями на користь парламенту. Свого роду депутатська відповідь на президентський референдум.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування