"Єда" та "Наша Україна": хто Герасим, хто Му-Му?

П'ятниця, 17 травня 2002, 19:24
Що й казати, спікеріада-2002 відрізняється від серії 1998 року пасивністю. Замість нескінченних голосувань парламентські лідери навпаки, постійно їх відкладають – оскільки домовленості немає у жодній з конфігурацій. Кажуть, на зустрічі шести лідерів фракцій частіше можна почути тишу, ніж якісь пропозиції. Ситуація нагадує "переговори Герасима та Му-Му", влучно зазначив Олександр Волков, який не бере участі в переговорах і охоче виконує роль парламентського коментатора.

На старт чергового етапу боротьби Верховна Рада вийде у вівторок. "Єда" буде готова запропонувати кілька пакетів "трійок". Натомість "Наша Україна" офіційно звернулася до лідерів п'яти інших сил поділити всі парламентські посади за один раз та підкріпити домовленість змінами до законів, що суттєво підсилять повноваження Верховної Ради. При цьому вони готові відмовитися від крісла спікера. Комуністи чекають, коли два гіганти розіб'ють один одному лоба.

Цікаво, що, за деякою інформацією, спікеріада ледь не закінчилася ще в четвер. Олександр Волков запевняв журналістів, що між Ющенком та "Єдою" було погоджено пакет: спікер – Литвин, обидва заступники – від "Нашої України". Якщо точно, то Костенко і Мусіяка. Однак потім Ющенко відмовився. "Дивно, що політик такого рівня дав згоду, а потім під впливом оточення змінив думку. Це не додає поваги до нього", - стурбовано заявив Волков.

Як повідомив "харчовик" Валерій Коновалюк, у вівторок серед пакетів "Єди" може з'явитися такий: "Литвин-Костенко-Порошенко". Варіант цікавий, оскільки він дозволяє робити досить точні припущення про тактику влади у спікеріаді.

Отже, нова спроба зробити Литвина главою парламенту вирізняється особливим підходом до деяких членів "Нашої України". Харчоблок вирішив поексплуатувати жагу до влади у представників блоку Ющенка. Якщо не вдається домовитися з усією фракцією, то можна спробувати розгойдати цю монолітність зсередини.

У середу парламентські журналісти могли бачити, як Литвин та голова Українського народного Руху Юрій Костенко розмовляли в тихому куточку кулуарів. У четвер з'являється пакет "Єди": "Литвин-Костенко-Мусіяка". В цей же день Костенко відвідав президента.

Зараз Костенку, який отримав особисту зацікавленість, відведено роль лобіста запропонованого пакету. Зміна Мусіяки на Порошенка показує: щоб схилити блок Ющенка на користь Литвина, "єда" вирішила підключити ще одну впливову фігуру "Нашої України". Тиснути будуть з двох боків.

Сам Костенко повідомив УП, що його висунення першим віце-спікером є "питанням переговорного процесу". При цьому він повідомив, що депутатській групі УНР всередині "Нашої України" дуже не сподобався варіант зі спікером-комуністом.

Натомість у найближчому оточенні Ющенка кажуть, що згоди на пакет "Литвин-Костенко-Мусіяка" лідер не давав, а збирався лише подумати над цим варіантом. При цьому наголошують, що "Наша Україна" ніколи не погодиться на спікера Литвина.

Аргументація зрозуміла: прихід екс-глави адміністрації Кучми в головне парламентське крісло буде символом перемоги блоку влади на виборах. Навіть якщо крім спікерства "єда" більше нічого не отримає. Однієї цієї посади буде досить, щоб суспільство знало – перше місце і 23,57% на виборах нічого не значать в цій країні. І хай Литвин-спікер дарує чудову перспективу перетворити парламент на цирк, однак його обрання буде персональною поразкою Ющенка.

Водночас у "Нашій Україні" готові сприймати якісь інші кандидатури від "За єди" на посаду голови парламенту. "Щоб розблокувати переговорний процес, лідери усіх партій та блоків мають відмовитися від балотування в спікери", - вважає Микола Томенко. Однак у такому разі й сама посада втрачає половину своєї ваги. І, враховуючи вузькі повноваження заступників глави парламенту, ці мандати будуть цікаві лише як засіб вгамувати амбіції у певних політиків. Тому в першу чергу попитом користуватимуться комітети.

Сам Ющенко дав зрозуміти, що він готовий і до спікера-комуніста – на умовах підготованого "Нашою Україною" договору про спільні дії, який включає розподіл комітетів. Юлія Тимошенко також не бачить "екстраординарних речей" у тому, щоб головне крісло посів представник КПУ: "В Росії комуністичний спікер не заважає Держдумі проводити національно-орієнтовану політику".

Позицію Компартії передбачити складно. У кулуарах все більше голосів лунає про те, що ленінці не витримають перед спокусами. Наприклад, у п'ятницю якесь спільне питання у Литвина та Мартинюка виникло до одного з керівників "Нафтогазу України" Богдана Клюка.

Тим часом цікава позиція з'явилася у донецьких. Партія регіонів вже давно за своїми амбіціями переросла рівень простої депутатської групи всередині фракції "Єди". Вони й далі продовжують нарощувати свій потенціал, зараз намагаються переманити деяких комуністів. Не поспішає повертатися додому губернатор Віктор Янукович, якого щодня можна зустріти у парламенті. "Шахтарі" готові до самостійної гри вже зараз – і вони цього не приховують.

Донецькі могли б замінити комуністів у конфігурації "четвірки", задовольнившись кріслом віце-спікера, серед претендентів на яке найчастіше називають Володимира Рибака (інші кандидатури – Валерій Коновалюк, Геннадій Васильєв, Андрій Клюєв). Також вони хочуть три комітети - бюджетний, з питань ПЕК та правоохоронної діяльності.

Якщо не вистачатиме голосів, то п'ять-десять мандатів додав би Степан Гавриш, яких збирає навколо себе мажоритарників для створення фракції.

Однак у четвер Партія регіонів отримала сигнал з Банкової: "Не рипайтеся". На обговорення політикам було запропоновано чутку про призначення Миколи Азарова главою адміністрації президента. За вагою це крісло набагато цікавіше, ніж віце-спікерське. Щоправда, розкатавши губу, представники шахтарського краю мали б пам'ятати, що це не в стилі Кучми – настільки наближувати до себе представника одного з українських кланів.

…Після кількох невдалих заяв число прогнозів по спікеріаді значно поменшало. Й серед останніх превалює такий: кожен зайвий день на руку Литвину.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування