Після зустрічі з Путіним Кучма обрав ЄвроАзЕС

П'ятниця, 17 травня 2002, 21:59
Президент Кучма дав зрозуміти, що бачить Україну членом Євразійського економічного співтовариства - об'єднання п'яти пострадянських держав, у якому домінує Росія.

Кучма після переговорів з президентом Путіним у російському чорноморському порту Сочі сказав, що Україна має стати спочатку асоційованим членом організації, а потім зробить крок до приєднання. Росія заохочує Київ до вступу в об'єднання, обіцяючи вигідні умови для торгівлі.

Критики такого кроку в Україні заявляють, що це зашкодить інтеграції України до Європи та збільшить економічну та політичну залежність від Москви.

Кореспонденти зауважують, що зустріч відбулася одразу ж після першого за понад рік західноєвропейського візиту Леоніда Кучми.

В останні місяці Україна зробила низку заяв з проголошенням намірів тіснішої співпраці і можливого у майбутньому членства у НАТО і Європейському Союзі.

Під час переговорів у Сочі президент Росії Володимир Путін заявив, що розцінює як позитивний чинник сигнали, які Україна отримала від Євросоюзу під час зустрічі Кучми з президентом Єврокомісії Романо Проді 15 травня в Брюсселі.

Кучма поділився з Путіним інформацією про переговори у Брюсселі, наголосивши, що після зустрічі в інтерв'ю журналістам сказав: "Ми разом з Російською Федерацією повинні докладати зусиль, щоб розширення ЄС пройшло набагато м'якше".

Як наголосив Кучма, його зустріч з Проді засвідчила, що Євросоюз не збирається "відгороджуватися від сусідів залізною огорожею".

УНІАН, Українська служба Бі-Бі-Сі

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування