Литвин не може бути спікером, тому що він нелегітимний депутат

Понеділок, 20 травня 2002, 18:02
Володимир Литвин не може бути народним депутатом і балотуватися на посаду голови Верховної Ради України, оскільки до цього часу не оприлюднено Указу Президента України про звільнення його з посади Глави адміністрації Президента України.

Про це йдеться в заяві народного депутата Верховної Ради України Євгена Жовтяка.

Раніше на початку травня засоби масової інформації повідомили, що президент Кучма звільнив Литвина з посади глави АП. Прес-секретар Президента Олена Громницька підтвердила, що Кучма 29 квітня підписав Указ про звільнення Литвина у зв`язку із обранням його народним депутатом України. ЗМІ повідомили, що ЦВК 30 квітня зареєструвала Литвина народним депутатом України. Але Указу про звільнення досі не оприлюднено.

Жовтяк вважає, що неопублікування Указу свідчить про те, що Литвин до цього часу не звільнений з посади, а значить не може бути народним депутатом України. За його словами, згідно з частиною 4 статті 79 Закону Центральна Виборча Комісія України у цьому випадку мала б прийняти рішення про визнання Литвина "таким, що відмовився від депутатського мандата".

Жовтяк зазначає, що згідно із частинами 1,3 статті 79 Закону України "Про вибори народних депутатів України", особа, обрана народним депутатом України, може бути зареєстрована народним депутатом України лише, якщо вона подасть до Центральної виборчої комісії документи про її звільнення з роботи (посади), не сумісної з депутатським мандатом.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування