Жертви політтехнологій

Понеділок, 20 травня 2002, 20:15
На останніх парламентських виборах багато хто робив ставку на голос молодих - і відверто "заточені" під молодь "озимі" та "зелені", і солідніші об'єднані есдеки. Крім того, соціологи прогнозували, що, як правило, аполітичні вітчизняні "юнаки і дівчата" все ж таки допоможуть привести у Верховну Раду й Блок Юлії Тимошенко.

Деякою мірою, ці прогнози і ставки себе виправдали - якби в Україні існував віковий ценз на виборчі права, причому людям старше тридцяти заборонялося б підходити до скриньок, то склад Верховної Ради четвертого скликання виглядав би дещо інакше. Наприклад, місце соціалістів могли б зайняти все ті ж КОПи, а СДПУ (О) отримала б в два рази більше голосів виборців. Що дуже чітко показує: на виборах зуміли читати "між рядків" (що є найвідраднішим їх підсумком, на думку міжнародної громадськості) якраз не представники "озимої генерації", що сформувалася в епоху незалежності, а колишні "совки" старшого віку.

Чому так? Існує декілька причин, які пояснюють деяку обмеженість молодих українських виборців, що лежать на поверхні.

По-перше, як свідчать результати дослідження центра "Соціальний моніторинг" і Українського інституту соціальних досліджень, що проводився в 2001 році, політика для української молоді знаходиться на останньому місці за ступенем важливості - лише 27% вказали, що вона є важливою складової їхнього життя. Проте практично 100% згадали про сім'ю та матеріальний достаток. Синдром "моя хата з краю", а на все інше наплювати?

По-друге, серед всіх соціальних інститутів позитивніше усього молодь сприймає засоби масової інформації: дві третини повністю або частково вірять телебаченню, 61% - радіо, 56% - газетам. Політичні сили знов-таки плентаються у хвості: повністю партіям довіряють менше ніж 2%, частково - 8%.

Цікаво, що за відсутності загального інтересу до політики, молоді українці більшою мірою визначають себе як прихильників партій правоцентристських і центристських, в той час як підтримка лівих політичних течій - дуже низька, зазначають соціологи. Але з іншого боку, якщо говорячі голови на ТБ регулярно нагадують, що бути правоцентристом або центристом - це круто, а ліві - це пережиток радянського минулого, то чого ж тоді дивуватися такій самоідентифікації.

Деяке уявлення про те, як віддавали свої голоси молоді виборці 31 березня, можна отримати з опитувань, проведених на виході з виборчих дільниць. У понеділок, в межах круглого стола "Завдання новообранного парламенту: погляд молодих", організованого фондом "Демократичні ініціативи", були оприлюднені результати "молодіжного" зрізу двох екзит-поллів, проведених 31 березня самим фондом спільно з центром "Социс", Київським міжнародним інститутом соціології та центром "Соціальний моніторинг", а також Українським інститутом соціальних досліджень.

Якби голосували ті, кому "менше 30", чотиривідсотковий бар'єр подолали б практично 7 партій і блоків. З переможцем виборів жодних сюрпризів: молодь трохи більше, ніж країна загалом, любить Віктора Ющенка. За підсумками першого екзит-полла, однойменний блок набрав би 26,2%, за підсумками другого - 25,7%.

А ось друге почесне місце (11,8% або 9,8%) - у … блока "За Єдину Україну", в любові до якої вітчизняну молодь ніхто не підозрював. Відпустивши на волю уяву, звичайно, можна вигадати, що спрацювала озвучена ректором київського університету Віктором Скопенком технологія: мовляв, молодь звертається за порадою до старших товаришів (ректорів, директорів заводів і т.д.), й отримує відповідні рекомендації. Але, можливо, все ще простіше - враховуючи стурбованість української молоді матеріальними благами - бренд "За ЄдУ" зіграв свою "поживну" роль.

У спину харчоблоку дихає СДПУ (О) - за даними першого екзит-поллу в них 10,1%, за даними другого - 11,6% (нагадаємо, що в загальнонаціональних виборах есдеки ледве перевалили за 6%). Продумана робота з молоддю та телебаченням не могла не принести результатів.

Блок Юлії Тимошенко (четверта позиція) також користувався підвищеною любов'ю молодих - за БЮТ проголосували 9,7% або 9,6% молодиків, що брали участь у голосуванні.

На п'ятому місці - комуністи. Набравши 7,4% (перша версія) або 8,8% (друга) молодих голосів, КПУ черговий раз підтвердила "вікову" залежність власних результатів.

На шостій позиції - "Команда Озимого Покоління": в них 4,8% (5,4%) голосів. Можливо, ті, хто молодше за 30, виявилися сприйнятливішими до ліберальної ідеї для молодих, а, можливо, свою роль зіграло щось інше. Одна знайома якось пояснила своє стійке бажання голосувати за "озимих" так: "Адже Хорошковський, він такий молодий - і такий гарненький!".

Замикає низку переможців "молодіжних виборів" - Партія зелених. За даними екзит-поллу Фонду в них 3,9%, за даними УІСД - 4,3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News