Ахметов: "Альтернативної заміни Лобановському немає"

Вівторок, 21 травня 2002, 11:36
У прес-центрі Центрального стадіону "Шахтар" відбулася прес-конференція президента ФК "Шахтар" Рината Ахметова. Напередодні відповідальних матчів Кубка України і чемпіонату країни Ринат Ахметов відповів на питання журналістів, побажав успіхів на азіатському континенті Джуліусу Агахові і Айзеку Окоронкво, проаналізував ситуацію, яка склалася у вітчизняному футболі.

- Як би ви оцінили виступ команди у другому колі, як вболівальник і як президент.

- Команда втратила 6 очок. Ми і в першому колі втратили шість очок. Вважаю, що це багато, ми не повинні були стільки втрачати. Я думаю, йде перебудова. У цьому є, як і плюси, так і мінуси, але сподіваюся і вірю, що позитивного в ній буде більше. Як вболівальник… Думаю, що і як вболівальнику, мені більше подобалося, коли ми гостріше грали в атаці. Але думаю, що це від нас нікуди не дінеться, і остання гра показала, що в атаці ми також стали грати агресивніше. Що стосується командної гри в обороні, то я вважаю, що вона стала кращою: команда пропустила усього один гол у матчах чемпіонату. Але висновки робити рано - необхідно подивитися. Як ми закінчимо чемпіонат, зіграємо в Кубку країни, і тоді можна буде зробити висновки. Є те, що мені подобається. Є речі, які мені б хотілося поліпшити. Але в будь-якому випадку ми будуємо команду майбутнього.

- Яка ситуація з травмованими гравцями?

- Це наша проблема - у нас багато травмованих футболістів. Але ми сподіваємося, що вони підійдуть до фіналу Кубка. Ковалевськи вже сьогодні повинен тренуватися в загальній групі. Теж саме стосується Бахарєва. Тимощук і Зубов, я сподіваюся, сьогодні-завтра повинні приєднатися до загальної групи. Нас, звичайно, не дуже радує така кількість травмованих. Додайте сюди відсутність Агахови і Окоронкви… Але це не значить, що фінал буде менш цікавим. У нас є футболісти, готові захищати честь нашого клубу.

- Що ви думаєте про роботу Невіо Скали і чи доводилося вам коли-небудь спілкуватися з ним на підвищених тонах?

- Ні, на підвищених тонах ми ні разу не спілкувалися. Це дуже тактовна, розумна, справедлива людина, з якою приємно спілкуватися і легко працювати. Що стосується підсумків роботи, то думаю, що нехай їх краще підводять вболівальники і журналісти. Команда - це не тільки сеньйор Невіо. Це - і футболісти, і тренери, і обслуговуючий персонал. На сьогоднішній день я вірю в цього тренера, вірю в його філософію футболу і сподіваюся, що команда вийде на новий якісний рівень футболу.

- "Шахтар" чекають дві серйозні гри з "Динамо". Який матч буде складніше з психологічної точки зору?

- Я думаю, перший - на Кубок… (пауза)… і другий - у Донецьку (сміх у залі). Ми ставимо перед собою найвищі цілі і в Кубку, і в чемпіонаті. З нами в Київ їде велика група вболівальників. Не кожний клуб настільки багатий своїми вболівальниками, як ми. І, користуючись нагодою, я хочу виразити слова щирої вдячності тим вболівальникам, які будуть разом з нами на стадіоні, і тим, хто буде стежити за грою з екранів телевізорів.

- Відкритий продаж квитків на фінал, і ціна досить висока - 30-50 гривень. Чим вона зумовлена?

- Ціни встановлює Федерація футболу. По цих же цінах купували квитки спонсори ФК "Шахтар", і були сильно здивовані. Спочатку ціни були навіть вищими, але потім пішли на поступки і зробили знижки.

- Була інформація, що буде відкритий один ярус, потім було оголошено, що будуть відкриті обидва яруси…

- Не знаю, про це краще спитати директора стадіону. Нам надали 25 тисяч квитків, за що велике спасибі. Квитки вже в Донецьку.

- Нерідкі випадки, коли ключові матчі чемпіонату обслуговували арбітри з інших країн. Чи не розглядається така перспектива в нинішній ситуації?

- Ми довіряємо нашим суддям і сподіваємося, що ці матчі вони відсудять кваліфіковано.

- "Шахтар" стимулює команди, які грають проти київського "Динамо"? І чи робить це "Динамо"?

- "Динамо" стимулює кожну гру, і "Шахтар" також намагається це робити. Але в цьому немає нічого незаконного. Виділяються преміальні гроші, щоб команди грали краще за "Шахтар". У результаті, ми стаємо від цього тільки сильніше - нам постійно доводиться долати опір суперників. Плюс збагатшуються інші клуби. Те ж саме робить і "Шахтар": і у "Динамо" також немає прохідних матчів, доводиться боротися і доводити свої домагання на чемпіонське звання. Це - нормально. Буде заборонено, і ми перестанемо це робити. На сьогоднішній день "Шахтар" стимулює всіх суперників київського "Динамо". Це ж роблять кияни - кожну гру. У нас вийшло два рази, у них - три.

- Футболісти, які виступають на чемпіонаті світу. Ходить маса чуток, що до них виявляють цікавість багато клубів. Зокрема, Агахову переглядали "Ювентус", "Глазго Рейнджерс" і "Арсенал"…

- І не тільки вони. Дійсно, Джуліуса хочуть запросити ведучі англійські, іспанські та італійські клуби. Нам це дуже приємно. Коли нам надійде конкретна пропозиція, і якщо вона послужить правильному розвитку нашого клубу, то ми її приймемо. Але поки таких пропозицій не було, і мова про перехід Агахови в інший клуб не йде. Ми повинні знайти нападника, який захотів би грати в нашому клубі, який посилив би нашу гру. Трансфер повинен посилити нашу команду. А те, що виявляють цікавість, так це здорово. Нам приємно, що нашими футболістами цікавляться титуловані західноєвропейські клуби.

- В світлі можливого переходу Агахови в зарубіжний клуб, ви не жалкуєте, що в свій час не придбали Сичева, який зараз блискуче грає за "Спартак"?

- Я хочу побажати Сичеву, щоб він грав ще краще. Але сказати про те, що ми жалкуємо, я не можу. У нас є перспективні молоді хлопці. Скажімо, Олексій Бєлік. А що стосується Агахови, то я не сказав, що він вже перейшов в інший клуб або він обов'язково перейде в інший клуб. Я сказав: "Якщо буде пропозиція…". Так, зараз навколо нього нагнітається ажіотаж. Ми б не хотіли розлучатися з Джуліусом, але йде такий ажіотаж, що у нас можуть не витримати нерви і ми будемо вимушені дати можливість Агахові зіграти в іншому клубі. Все залежить від того, на якій сумі у нас не витримають нерви. Але повторю, від трансфера Агахови повинна виграти команда. Не фінансово - ми повинні посилитися. Скажімо, "Ювентус" дав можливість Зідану грати в "Реалі". У результаті, "Реал" виграв Лігу чемпіонів, а "Ювентус" став чемпіоном своєї країни. Ось це і називається - "розумна трансферна політика". Якщо ми ухвалимо рішення, і це якісно посилить гру нашої команди, то ми обов'язково так і зробимо.

- З приводу можливих втрат картина ясна, а що стосується придбань - чи будуть вони найближчим часом. Куди направлені трансферні інтереси вашого клубу?

- Давайте не видавати секретів. Ми чітко знаємо, кого хочемо запросити… Ми бачимо, хто може посилити гру нашої команди. Тому ми працюємо в цьому напрямку. Але ми не хочемо зазделегідь про це говорити, тому що необережне слово може вилитися в підвищення ціни. Але кандидатури є… Є конкретні імена.

- Чи будуть скаути "Шахтаря" присутні на чемпіонаті світу?

- Так, звичайно.

- Чи варто розуміти, що ви хочете знайти заміну Агахові, еквівалентну його трансферній вартості та ігровим якостям?

- Відверто кажучи, у нас немає особливого бажання розлучатися з Джуліусом. Ми б хотіли, щоб він грав у нашій команді. Але ви не уявляєте, який зараз навколо нього ажіотаж. Багато агентів підходять і ведуть переговори безпосередньо з ним. Я Джуліусу сказав перед від'їздом на чемпіонат світу: "Ми не проти, щоб ти спробував пограти в іншому клубі. Але коли це станеться - після чемпіонату світу, після Ліги чемпіонів, через рік або два - ми поки сказати не можемо". Нам необхідно подивитися. Зараз йдуть такі цифри, що, можливо, нам дійсно буде вигідно піти назустріч, а на ці гроші купити трьох-чотирьох футболістів, які посилять гру нашої команди. Повинна бути розумна трансферна політика - ми не повинні бути вперті, але і не повинні сліпо дивитися на цифри. Повинен вам сказати, що поки у нас нерви міцні. Цифри великі, порядок прибутку також солідний, але нерви міцні.

Був час, коли київське "Динамо" хотіло придбати у нас Бєліка. Розмова була така:
- Ви його виставляєте на трансфер?

- Ні, але ви назвіть ціну. Можливо, ми переглянемо свою позицію…

- А яку?

- Назвіть таку, щоб ми разом з Олексієм сіли в літак і прилетіли до вас.
Така ж ситуація і з Агаховою. На теперішній момент, якщо клуби зупиняться на тих цифрах, які вони пропонують, я можу сміливо сказати, що він залишиться гравцем донецького "Шахтаря". Хоч пропонують дуже багато. І те, що запропонував "Арсенал" - це не та цифра, про яку можна було б говорити. Інші пропонують більше.

- А які клуби?

- Європейські.

- Відштовхуючись від вчорашнього матчу збірних України і Білорусії, чи не думали ви звернути увагу на білоруських футболістів?

- Ми б з задоволенням запросили в свою команду Валентина Белькевича, але у київського "Динамо" також залізні нерви. Він здатний вже сьогодні посилити гру нашої команди.

- Якщо гіпотетично запропонувати вам обміняти Агахову на Белькевича, ви б погодилися?

- Сьогодні - ні. Нехай Агахова грає в Донецьку, а Белькевич - у Києві.

- В одному з останніх інтерв'ю Віктор Євгенійович Прокопенко заявив, що, можливо, його нинішня команда посилиться гравцями "Шахтаря". Ким ми можемо посилити московське "Динамо"?

- Ким ми можемо посилити? Тими ж, які посилять "Шахтар". А що стосується тих гравців, яких ми виставимо на трансфер, то тут Віктор Євгенійович повинен сам подивитися, хто може посилити московське "Динамо".

- Я далекий від думки, що на плечах однієї людини тримається вся команда, але, як ви вважаєте, чи знайдеться найближчим часом чоловік, здатний замінити Лобановського?

- Тяжко сказати. Треба довірити і подивитися… Валерій Васильович - це велика особистість, і на сьогоднішній день альтернативної заміни йому немає. А що стосується того, хто зможе вивести київське "Динамо" на новий якісний рівень, думаю, що в будь-якому випадку така людина знайдеться. Хто це буде, мені сказати важко. Повторюю: треба довірити і подивитися.

- Як ви ставитесь до ідеї проведення турніру дублерів?

- У нас є перша і друга ліги. Ми вважаємо, що цього досить. Інші клуби думають інакше і проголосували за турнір дублерів. Як це тепер здійснити, треба подумати.

- Зроблений перший крок до того, що в чемпіонаті України буде введений ліміт на кількість легіонерів. Як ви ставитесь до цього?

- До всього треба підходити послідовно. Ми граємо для вболівальників, і ми повинні показувати той футбол, який їм подобається. Якщо на сьогоднішній день ми запрошуємо футболістів, які посилять гру команди, то ми робимо це для вболівальників. Наприклад, якщо порівняти трансферні вартості іноземного нападника і нашого форварда такого ж класу, то іноземець буде коштувати в 10-20-30 разів більше. Я маю на увазі тих, хто ще не встиг себе зарекомендувати. Але ми продовжуємо переглядати українських гравців, які змогли б посилити гру команди. І отримуємо - один-два… і все. Тому ми повинні запрошувати легіонерів, бо це подобається вболівальникам. Взяти, наприклад, Агахову. Ви подивіться, як підтримують його вболівальники. Це вже шоу, це подобається людям. Але якщо ми відмовимося від легіонерів, ми повинні відповісти на питання: "А чи здатні ми зберегти якість гри?". Дати штучну можливість нашим футболістам завойовувати місця в основному складі - це неправильний підхід. Я переконаний, що згодом українські футболісти будуть витісняти легіонерів, але це не можна робити штучно. У нас у нинішньому році заграв в "основі" Олексій Гай - наш футболіст. І він завоював це місце своєю працею. Сеньйор Скала вже зараз залучає до тренування з першою командою гравців "Шахтаря-2": Бредуна, Гусарова, Левігу і Хомутова. Значить, наша молодь також має шанс поборотися за місце в складі.

- В ці скорботні дні залишилося без уваги рішення КДК Федерації футбола, яке розглянуло матч чемпіонату першої ліги "Борисфен" - "Полісся".

- На сьогоднішній день ФК "Шахтар" запрошує тренерів і футболістів, які можуть якісно посилити гру нашої команди. Ми інвестуємо кошти в дитячо-юнацький футбол. І ми підтримуємо правила "Чесної гри". Що стосується саме цього конфлікту, мені важко оцінити рішення, прийняте КДК. Уявіть собі, зібралася комісія і вирішила, що ця гра договірна. Але якими критеріями вона керувалася? Було мало підкатів? А скільки їх повинно бути? Скільки повинне бути єдиноборств?

А уявіть ситуацію: завтра "Шахтар" виграє у "Динамо", але комісія скаже, що не було підкатів, не було ще чогось, і в результаті, три очка відберуть. Це зі сторони виглядає смішно… А якщо точніше, це вже навіть не смішно. Мені доводилося чути іншу точку зору: президент ФК "Полісся" взимку відкрито підтримав позиції нашого клубу, потім поставив перед командою задачу завоювання путівки у вищу лігу, а услід за цим вийшло рішення КДК ФФУ. На думку комісії, було мало підкатів, гравці грали недостатньо активно. Рішення - зняти три очка, а це означає, що команді вже складніше виконати поставлену задачу. Якщо матч був дійсно договірний - це одна ситуація. Якщо відштовхуватися від того, що було в пресі - цього мало. Тоді треба більше дати інформації, по яких критеріях визначили, що ця гра була договірною.

- В ситуації, коли частина клубів вищої ліги не довіряє Федерації футболу, яким Ви бачите механізм, принципу боротьби з договірними матчами?

- Складно сказати. За великим рахунком, наша задача - не грати в договірні ігри, а дотримуватись правил "Чесної гри". Якщо ж хтось буде займатися цією проблемою, то необхідно виробити критерії оцінки договірного матчу. Як це зробити, я не знаю - для нас це також нове. Але ось так, як це зробило КДК ФФУ - це, повторюся, навіть не смішно. Пригадайте ситуацію - президентам клубів дали можливість втручатися в роботу суддівського комітету. Я був спочатку проти цього, але подивіться, чи принесло це рішення, ця можливість хоч якісь результати. Скажімо, матч у Кривому Розі. Спочатку вилучили Ассана, потім сказали, що переплутали Ассана з Поповим… Виявляється, можливо і таке… Далі вирішили, що взагалі нікого не треба було вилучати. Що треба робити в цій ситуації? Ну, зберуться президенти клубів і скажуть, хто правий, а хто ні. Ну і що далі? Я завжди підкреслював: наша задача - розвивати клуб, наша задача - зробити так, щоб стадіони були переповнені, наша задача - завоювати любов вболівальників і виправдовувати їх довіру. Але я ж не повинен бігати з наручниками і дивитися, хто правий, а хто не правий? Тому необхідні цивілізовані методи боротьби з корупцією в футболі.

- Як ви оцінюєте гру футболістів збірної України на Кубку LG?

- Раз ми програли в фіналі, значить ми не зіграли у свою силу, і в цьому винна вся команда. Хотілося б, щоб виступили краще. Думаю, що оцінку грі Андрія Вороб'я і Сергія Попова повинен давати головний тренер національної збірної.

- Попереду старт чемпіонату світу. За кого будете вболівати?

- За збірну Росії. І, звичайно ж, за Джуліуса і Айзека. Коли вони виїжджали, я побажав їм успіху: "Ми будемо вболівати за вас. Прославляйте свою збірну, прославляйте наш клуб і наше місто. Тому що ви тут працюєте, тут граєте, і вболівальники ставляться до вас з великою повагою".

- Кажуть, що і вони сказали вам, що будуть вболівати за "Шахтар"…

- Це - природньо, вони ж гравці нашої команди.

- Як ви відреагували на те, що Ассан не потрапив на чемпіонат світу?

- Скажу чесно, якби ще і Ассан поїхав на чемпіонат світу, у нас були б великі проблеми. Тому, як президент ФК "Шахтар", я сприйняв це з радістю, а як людина, мені б також хотілося, щоб Ассан захищав честь національної збірної.

- Ви могли б спрогнозувати виступ збірної Росії на чемпіонаті світу і хто, на ваш погляд, буде боротися за чемпіонський титул?

- Я хотів би побажати збірній Росії вийти з групи і боротися далі, а прогнозувати я б не став. Що стосується фаворитів, то це… Франція… Аргентина… Італія… Англія

- Нігерія?

- Ну, якби Нігерія претендувала, тоді б у нас нерви не витримали точно (сміх у залі).

"Террикон"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування