У справі про вбивство Гетьмана та Щербаня правосуддя для Лазаренка не буде - адвокат

Вівторок, 21 травня 2002, 13:17
Представник екс-прем'єра України Павла Лазаренка адвокат Марина Довгопола заявляє, що "немає підстав сподіватися на правосуддя" в ході судового процесу у справі про вбивство народних депутатів Вадима Гетьмана та Євгена Щербаня, який розпочався у вівторок в Луганську.

У інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" Довгопола повідомила, що знаходиться в Луганському обласному суді як представник Лазаренка, якого Генеральна прокуратура України звинуватила в організації цих злочинів.

"Суддя, знаючи про те, що ми знаходимося в залі судових засідань і збираємося заявити клопотання в захист інтересів Лазаренка, не дозволила робити жодних заяв", - сказала вона.

Як стверджує адвокат, оскільки її підзахисний фігурує в цій карній справі, то вона має право ставити питання всім восьми обвинуваченим по цій справі та брати участь у самому процесі.

Довгопола нагадала, що у відношенні Лазаренка Генпрокуратура виділила справу в окреме виробництво. "Ми протестуємо проти цього і проти того, що справа розглядається у відсутності Лазаренка і його представників, оскільки це суперечить законодавству і порушує конституційні права нашого підзахисного", - сказала вона. Адвокат повідомила, що збирається оскаржити в судовому порядку постанову Генпрокуратури про виділення справи в окреме виробництво.

Вона також повідомила, що сам процес проходить у дуже маленькому приміщенні, в якому зібралася велика кількість людей. "Сьогодні навіть заборонили увійти в зал родичам обвинувачених", - підкреслила Довгопола.

За її словами, після декількох годин судового засідання суддя оголосила перерву і слухання продовжаться по обіді.

Луганський апеляційний суд у вівторок вранці приступив до розгляду карної справи про вбивства Гетьмана і Щербаня.

Розслідування справи про вбивство Гетьмана і Щербаня вела Генпрокуратура, яка стверджує, що організатором вбивств є Лазаренко, який знаходиться нині у в'язниці Сан-Франциско (США).

На лаві підсудних знаходиться вісім осіб - членів злочинного угрупування під керівництвом мешканця Донецька, яким Генпрокуратура пред'явила обвинувачення в безпосередньому виконанні вбивств. Їм також інкримінується вбивства 25 осіб, замахи на 17 осіб і низка розбійних нападів.

Генпрокуратура стверджує, що в ході слідства зібрано досить доказів для обвинувачення Лазаренка в організації вбивства Гетьмана та Щербаня. Так, встановлені факти переліку з особистих рахунків екс-прем'єра за вбивства депутатів на рахунки лідерів злочинного угрупування $850 тис. і $2 млн. Справа нараховує 162 томи, по ньому проходять 72 потерпілих і понад 200 свідків. Матеріали справи щодо Лазаренка виділені в окреме виробництво, оскільки в цей час він знаходиться в США. Генпрокуратура також звернулася до США з проханням про екстрадицію Лазаренка.

Депутат Щербань був розстріляний 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Він, його дружина і механік померли внаслідок отриманих поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию.

Народний депутат, голова біржового комітету Української міжбанківської валютної біржі, екс-глава НБУ Гетьман був убитий у ліфті свого будинку у Києві 22 квітня 1998 року.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
09:17
Комбінований удар по Україні: сили ППО збили 22 ракети, 2 з яких Х-22 та 14 "Шахедів"
09:14
Внаслідок обстрілів призупинена робота вокзалу у Дніпрі
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
08:58
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник РФ – носій ракет Х-22
08:55
фото, доповнено Ракетний удар росіян: у Дніпрі 2 загиблих, у Синельниковому – 6, серед них 2 дітей
08:32
Росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ на 6-ти напрямках: за добу 82 боєзіткнення
08:17
Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили
Усі новини...