Мельниченко завдає удар по Деркачу

Вівторок, 21 травня 2002, 23:39
21 травня в Вашингтоні Микола Мельниченко детально розповів про нелегальний продаж зброї Іраку. Мова йшла, передусім, про одного з українських депутатів Леоніда Деркача, колишнього голову Служби Безпеки України.

В цей день він виступив на брифінгу "Радіо Свобода" у Вашингтоні. Уперше за останній рік прес-зал головного офісу "Свободи" у столиці США ледь вмістив усіх бажаючих послухати з перших уст свідчення майора Мельниченка, повідомляє радіо Свобода.

"Ця операція проходила наступним чином: Деркач має зв’язки із керівництвом Ірану й Іраку. Вони спілкуються через своїх людей. Керівництво Іраку зацікавлене в отриманні ракетного комплексу. Про це вони повідомляють через своїх людей Деркачу. Деркач проводить активні оперативні заходи. Мета цієї спецоперації - продати зброю, заробити гроші, "брудні" гроші, пустити їх у політику і при цьому бути безкарним. Як бути безкарним? І він обирає шлях дезинформації ЦРУ", - заявив Микола Мельниченко.

За словами Мельниченка, Леонід Деркач переконав агентів ЦРУ, що є саме тією людиною, що бореться з організованою злочинністю і в такий спосіб весною 2000 року був запрошений до Ірану та Іраку, щоб зробити розвідку про потреби їхньої сторони у військовій техніці.

Потім близькосхідні посланці були в Йорданії, де їм була продемонстрована дана зброя.

Про ці процеси писав Георгій Гонгадзе та "Українська правда", за що Деркач у нецензурних висловах обіцяє Кучмі "розібратися з Гонгадзе".

Микола Мельниченко процитував на брифінгу цю розмову.

Леонід Деркач також був тією людиною, яка доповідала Кучмі, за словами Мельниченка, про успішно здійснену операцію продажу КРАЗів, іншими словами, "Кольчуги" до Іраку.

Щодо розслідування, які за словами Мельниченка ведуться на території США, він повідомив: "Мене викликають для допомоги у розслідуванні. Але я хочу сказати, що це не є розслідування справи Лазаренка. І мене не викликали по справі Лазаренка. На Великому Журі я давав свідчення. І я думаю, що найближчим часом вони будуть мати результати. Більше про розслідування у Сан-Франциско я сказати не можу. Але я впевнений, що це розслідування допоможе боротьбі з організованою злочинністю."

Микола Мельниченко також спростував узагальнююче твердження, хто причетний до нелегального продажу зброї. "Я хочу вас запевнити, що Україна як держава немає ніякого відношення до незаконного продажу зброї у жодну країну. Незаконним продажем зброї займалися чільні посадові особи України", - зазначив Мельниченко.

Важливим є згадати те, що на вашінгтонський брифінг прибув відомий американський експерт із питань аудіо та відеозаписів Брюс Кенніг, який технологічними розслідуваннями як фахівець займався у Федеральному бюро розслідувань США. Адже постійно виринають запитання про достовірність записів Мельниченка у кабінеті президента України.

Брюсс Кенніг провів суто технічний аналіз, як апаратури, так і запису. І з технічної точки зору спростував, як неточні, висновки, зроблені фірмою "Кролл" про процес аудіозапису. За його словами, проведений фірмою "Бектек" аналіз оригінальних записів, не викликає сумніву щодо їх автентичності та відсутності будь-яких спроб монтування чи маніпуляцій голосу.

На прохання ведучого брифінгу у Вашингтоні хвилиною мовчання було відзначено день народження журналіста Георгія Гонгадзе, розслідування загибелі якого, попри обіцянки найвищих владних представників України, досі не доведено до кінця.

Радіо "Свобода"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування