Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За крісло спікера Литвин віддав Кінаха

Середа, 22 травня 2002, 02:36
Писати статті про спікеріаду – це, в теорії, заняття доволі ризиковане. Ніхто не гарантує, що в будь-який момент сторони не домовляться і всі викладені у матеріалі думки не втратять свою актуальність. Однак навряд така загроза існує в році 2002. Згідно з прогнозом оптимістів, голова нового парламенту не буде обраний до наступного вівторка.

А цей вівторок – третій парламентський день, який проходить у режимі карантину. Він ще чіткіше прояснив позиції учасників переговорів. Спікером Володимир Литвин бачить тільки себе. Бажання стати "не першою, але й не другою особою" в державі у нього настільки сильне, що в обмін на це він віддав крісло прем'єра Ющенку.

У понеділок удень на зустрічі Литвин-Ющенко в залі біля кабінету керівника апарату Верховної Ради пролунала пропозиція, від якої лідер "Нашої України" не здатен відмовитися. У блоці Ющенка стверджують, що саме там і тоді головний "єдун" погодився з формулою "Спікер від "Єди" = прем'єр від "Нашої України". Подробиці лідери погоджували протягом ночі у тому ж переговорному пункті.

А у вівторок учасникам засідання фракції "Нашої України" був розданий проект Договору про спільні дії – із доповненнями, погодженими між "Єдою" та "Нашою Україною". В другому пункті захований ключ від серця Ющенка:

"Сторони визнають пріоритетне право висунення кандидатури на посаду Голови Верховної Ради України від депутатської фракції "Єдина Україна"; Сторони зобов'язуються підтримати цю кандидатуру та забезпечити одностайність під час голосування за цю кандидатуру.

Сторони визнають пріоритетне право висунення кандидатури на посаду Прем'єр-міністра від депутатської фракції "Наша Україна". Сторони зобов'язуються підтримати цю кандидатуру та забезпечити одностайність під час голосування за цю кандидатуру.

Сторони зобов'язуються не висувати, не підтримувати, не голосувати "за" кандидатури на посади Голови Верховної Ради України та Прем'єр-міністра України в іншому порядку, ніж передбачено цим пунктом".


Щоправда, згоди Литвина виявилося замало. На засіданні фракції "Нашої України" ледь не єдиним, хто беззастережно підтримав такий розподіл, виявився "блудний син" Володимир Щербань. Однак у блоці Ющенка на нього не ображаються – серед іншого лідер лібералів також запропонував свій оригінальний пакет трійки: "Литвин-Костенко-(!?)Зінченко".

Несприйняття симпатичного для Ющенка варіанту "Спікер від "Єди" = прем'єр від "Нашої України" пояснюється дуже просто – немає гарантій його реалізації. Добре, припустимо, завтра Литвин підпише Договір про спільні дії. Однак слова екс-глави АП явно не досить. По-перше, кандидатуру прем'єра вносить президент, який в угоді не фігурує. І сумнівно, що він зглянеться до такого рівня – адже, пригадаємо, відразу після виборів "Наша Україна" пропонувала розробити тристоронній договір, залишивши місце і для підпису "гаранта". Згодом ідея була похована.

І, по-друге, хай навіть Литвин пообіцяє Ющенку крісло глави уряду, однак очолювана ним "Єдина Україна" вже не може дочекатися, як би розвалитися на 5-6 фракцій та депутатських груп. І шукати підтримку кандидату в прем'єри Ющенку доведеться, поневіряючись по кабінетам Геннадія Васильєва, Сергія Тігіпка, Валерія Пустовойтенка, Михайла Гладія, Богдана Губського чи навіть Степана Гавриша.

До речі, про Гавриша. Останніми днями це прізвище сплило серед компромісних кандидатів на посаду спікера. Гавриш балотувався від "Єди" в одному з округів Харківщини, однак у парламенті залишився позафракційним. І у нього непогані стосунки з Ющенком – при зустрічі вони цілуються.

Сам Гавриш спочатку взагалі назвав ледь не інсинуаціями розмови про його можливе висунення, однак коли почув від журналістів, що його прізвище пролунало з вуст лідера "Нашої України", то заспокоївся. Від фракції ж Ющенка про готовність підтримати хоча б цю кандидатуру заявило відразу кілька депутатів. Що не так і погано за умови дефіциту конструктивних ідей.

І, судячи з усього, за Гавриша "Наша Україна" може проголосувати без будь-яких Договорів про спільні дії. Однак станом на вівторок "Єда" залишалася непохитною: Литвин і ще раз Литвин.

Тим часом володарі "золотої акції" продовжують активно девальвувати свій капітал. Граючи на підвищення, КПУ може втратити все. Адже "Нашу Україну", крім усього, ще і зсередини намагаються схилити у бік "Єди". Робить це аж ніяк не один Щербань. "Комуністи не забезпечать переможного голосування", - голосно пролунало на засіданні фракції Ющенка попередження від одного з п'яти керівників підгруп блоку.

До співпраці з "Єдою" готові Рухи та "Солідарність", для яких комуністи є більшим злом, ніж владний блок. Крім іншого, як УП писала в п'ятницю, "Єдина Україна" здатна задовольнити власні амбіції Костенка та Порошенка. Ось і виходить, що категорично налаштованими проти "Єди" можуть залишитися ПРП та сам Ющенко. Хоча і цього не мало.

Позицію комуністів пояснити також легко – вони наполягатимуть на своєму непрохідному пакеті на чолі з Мартинюком рівно до 25 травня, коли відбудеться з'їзд КПУ. Керівництво партії відзвітує про принципову неспівпрацю з владою, про ультиматум національно-буржуазним силам, про свою "золоту акцію". А у вівторок тихенько може додати Литвину голоси, яких поки не вистачає екс-главі президентської адміністрації. Тому безперечно: комуністи знають, що роблять, коли відмовляються зараз від компромісів.

Однак для "Єдиної України" "трохи дивно" обирати спікера разом з Компартією. Як же під таку "конфігурацію" підверстати проголошений президентом "Європейський вибір"? Тому, як не крути, знову повертаємося до того, з чого починали – більш прийнятно для блоку влади було б підтягнути "Нашу Україну". І якщо не всю фракцію, то найбільш вразливих – підприємців.

За словами Олега Рибачука (керівника підгрупи фракції Ющенка, яка об'єднує бізнесменів), серед очолюваних ним 17 депутатів "немає людей, на яких не тиснуть, немає забутих владою". Він стверджує, що на власні очі бачив свіже доручення Кабінету міністрів про позапланову перевірку підприємств – згідно зі списком-додатком, де підозріло часто зустрічаються фірми, очолювані членами "Нашої України". І, як запевняє Рибачук, на документі стоїть гриф "Таємне доручення".

Напевно, коли Кінах підписував це рішення, він ще не знав, що Литвин готовий розміняти його на крісло спікера.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування