Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Жир виступить свідком у справі про загибель Малєва

Середа, 22 травня 2002, 10:46
Голова, діючої у парламенті минулого скликання, тимчасової слідчої комісії щодо справи Гонгадзе та інших резонансних справ Олександр Жир запрошений слідчим відділом МВС України як свідок у справі про загибель генерального директора компанії "Укрспецекспорт" Валерія Малєва.

Як повідомив Жир, найближчим часом він збирається прибути до Києва для надання свідчень. Зараз екс-депутат знаходиться у 35 виборчому окрузі у Нікополі Дніпропетровської області, де оформляє документи для реєстрації кандидатом у народні депутати на перевиборах 14 липня.

За словами Жира, він "із задоволенням" свідчитиме про все слідству, передусім, акцентуючи увагу на тому, що воно "не ставить метою дослідити достовірні матеріали" у справі Малєва, зокрема, інформацію слідчої комісії про корупцію у керівництві силових структур.

Жир підкреслив, що, через свідчення у справі загибелі Малєва, він збирається наполягати на всебічному розслідуванні ДТП, яке, за його словами, сталося через три дні після того як він проінформував президента України Леоніда Кучму про те, що "у розпорядженні комісії є підтверджені експертизою записи розмов Малєва у кабінеті президента про продаж зброї".

Як повідомлялося, Малєв, який очолював Державну компанію щодо експорту й імпорту продукції і послуг військового і спеціального призначення ("Укрспецекспорт") з квітня 1998 року, загинув у аварії на трасі Київ-Бориспіль-Дніпропетровськ на кордоні Черкаської і Полтавської областей на початку березня поточного року, повертаючись із Запоріжжя до Києва. За фактом автокатастрофи була порушена кримінальну справа. Пізніше міністр внутрішніх справ України Юрій Смирнов заявив у інтерв'ю агентству, що його загибель "безумовно, є випадковою ДТП". "Немає "справи Малєва", є дорожньо-транспортна пригода, в якій Малєв взяв участь, як водій", - сказав міністр, зазначивши, що вважає "безплідними" спроби зв'язувати цю справу з нелегальною торгівлею зброєю.

Виступаючи в березні нинішнього року перед Великим Журі у суді Сан-Франциско, колишній майор держохорони України Микола Мельниченко представив записи, ніби зроблені в кабінеті Кучми, в яких міститься розмова українського президента із загиблим на початку березня в автокатастрофі генеральним директором компанії "Укрспецекспорт" Валерієм Малєвим. У цій розмові президент ніби наказує Малєву продати Іраку за $100 млн. три установки "Кольчуга". Українські високопоставлені особи, так само як і директор заводу, що виробляє "Кольчуги", неодноразово спростовували цю інформацію.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування