Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ізоляція Кучми з боку Заходу нікуди не поділася. За що він може подякувати заступнику Генпрокурора

Середа, 22 травня 2002, 12:49
Багато українських коментаторів помилилися, вважаючи, що після короткого неофіційного візиту до Брюсселя минулого тижня, напівізоляція Кучми з боку Заходу завершилася. Це - хибний висновок.

Президент Леонід Кучма не отримував запрошень відвідати жодну західну державу після його візиту до Німеччини в січні 2001 року. Цей візит було заплановано задовго до того, як в листопаді попереднього року розгорівся скандал "Кучмагейт". Відтоді з офіційним візитом він відвідав тільки Польщу. США виключили будь-які офіційні візити Кучми, поки не намітиться прогрес у розслідуванні вбивства Георгія Гонгадзе. І тепер, після того, як у квітні повернулися додому агенти ФБР, так і не отримавши доступ до матеріалів у справі Гонгадзе, такий візит виглядає ще більш малоймовірним.

Через історію з Гонгадзе протягом двох років, що залишилися Кучмі на посаді, його не будуть запрошувати й інші західні держави.

Кучма може подякувати заступнику Генпрокурора України Олексію Баганцю за його видатний виступ у документальному фільмі "Killing the Story", присвяченому Гонгадзе і "Кучмагейту", який було продемонстровано на BBC 21 квітня. Будь-кому, хто поглянув цей фільм, стає абсолютно очевидним, що головна задача Баганця в цьому розслідуванні полягає в тому, щоб прикрити причетність до вбивства Гонгадзе представників вищих ешелонів влади. За відповіді, які давав у інтерв'ю заступник Генпрокурора, йому слід би дати радянського "Героя соціалістичної праці".

Кучма відвідував зустрічі таких організацій, як Центрально-європейська ініціатива, але це не те ж саме, що запрошення відвідати країну з дипломатичним державним візитом. Це ж стосується й неофіційної зустрічі Кучми з президентом Єврокомісії Романо Проді.

Д-р Тарас Кузьо, старший науковий співробітник Центру російських та східноєвропейських досліджень, Університет Торонто.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування