Куди пішов Роднянський?

Четвер, 23 травня 2002, 10:23
Читайте першу частину розмови з Роднянським: "Питання, чому в нас так багато було Медведчука, напевно, справедливе..."

Про СТС та оцінку Роднянського в якості керівника, читайте тут
Про СТС
Про плани Роднянського на каналі 1+1

Про те, що Роднянський керуватиме СТС та майбутнє 1+1, минулого тижня писали всі. Тому ми не приділяли цьому питанню під час бесіди з ним багато уваги. Але, сподіваюсь, що і в цій частині інтерв'ю можна знайти для себе щось цікаве про 1+1.


- Чому ви вирішили взятися за нову справу - це СТС?

- Для мене важливим є те, що цей варіант більш ніж поєднуваний із завданнями "1+1", тому що я не тільки засновник, співвласник "1+1", я емоційно пов'язаний із компанією...

- Це ваше дитя...

Так, дитя, такі речі не залишають.

А по-друге, мені це дуже цікаво, просто шалено, це абсолютно інше телебачення! Мені треба зробити телебачення, яке, з одного боку, чимсь схоже по структурі з аудиторією, за характером спрямованості і за безліччю компонентів ефірної політики. І в той же час досконале інше, тому що "1+1" - лідер, це канал мейнстрімівський, консервативний, у нього є новини, в ньому є пафосність, перед ним є соціальні зобов'язання, у нього є журналістські, авторські програми...

Мені це дуже цікаво, оскільки там можна зробити такий живий, стильний, яскравий і, мені здається, дуже окремий канал, не схожий на те, що вже є.

- Ви вже вирішили, що будете робити? Вже ознайомилися з ситуацією?

- Так, у мене є ідеї, море ідей.

- Можете поділитися?

- Поки що ні. Я розумію, що там відбувається. Але недобре ділитися до того, поки не сядеш з командою, працюючою на СТС сьогодні. Там була дуже пристойна компанія, і менеджмент компанії, який вивів їх на хороші показники.

Адже це, загалом-то, один із каналів лідерів, четвертий сьогодні за значенням канал у країні - 160 станцій, близько 80 мільйонів аудиторії - це покриття практично всієї країни.

Це прибуткова компанія - єдина в Росії і 75% належить американському інвестору, ще 25% - Альфа-груп. Грамотна і комерційно орієнтована компанія, в ефірі якої немає політичних новин, зверніть увагу, і вона при цьому успішна.

- Льоша, на новому каналі у вас не буде новин і політики. Вам поталанило, цей такий збіг… Але як це вплинуло на ваше рішення?

- Так, серйозно вплинуло. Я не хочу займатися політикою, я ніколи не хотів. Це не моє життя. Я взагалі вважаю, що сьогодні в здоровому бізнесі треба старатися уникати політики. Я дуже жалкую, що для каналу, який претендує на лідируюче місце, потрібна активна складова - політика.

- А українські глядачі зможуть якось побачити цей канал?

- Чому ж ні? Все, що буде вироблятися на СТС або для СТС багато в чому буде показуватися "1+1". Це будуть різні комбінації... А ідея в тому, щоб об'єднати ресурси, щоб свідомо виготовляти в значно більших бюджетах і з об'єднаними креативними ресурсами.

- Чи не збираєтеся ви що-небудь міняти в новинах каналу "1+1"?

- Ну, поки, якщо чесно, ні. Лише б якість кожен раз підіймати. Справа в тому, що у нас будь-яке рішення, будь-який телевізійний крок пов'язаний тільки з одним - з політичною інтригою або політичною мотивацією. І уявіть собі новини - ТСН зміняться у вигляді! Обов'язково це буде сприйняте тільки так.

Я думаю, що ми дуже консервативні, я говорю зараз тільки про "1+1", хоч на місці каналів, які після нас починали розвиватися, я б залізно робив взагалі якісь окремі новини, які дуже відрізняються від існуючих.

Якщо ви подивитеся будь-яке телебачення в західноєвропейській країні - там це видно особливо добре - то ви побачите, що новини, скажімо, на ZDF - суспільному каналі або на ARD істотним чином відрізняються від новин на приватних каналах, таких як RTL або SAT1, або PRO7. На суспільних каналах вони докладні, дуже політично насичені, в бік хот-ньюз, з дебатами, дискусіями, з персонажами людей, великі новини.

На приватних каналах - вони значно жовтіші. Як правило, новини короткі, там маса новин сенсаційної якості - катастрофи, убивства, кражі, і такі політичні суперновини, які у людей, навіть дуже далеких від політики, природно викликають інтерес.

Ось ці речі мені здавалися принциповими для каналу "1+1". Але ми цього не змогли зробити - новини в усіх каналів майже однакові, різна, можливо, якість. Я вважаю, що на "1+1" якість дуже висока, з точки зору журналістського колективу, і якості того, що робиться. На мій погляд, там є чудові репортажі, як правило, об'ємна картинка.

1+1 після Роднянського

- Дуже вороже настроєні до вас ЗМІ Рабіновича розповсюджують повідомлення, що у зв'язку з вашим відходом, близько 30 співробітників написали заяви про звільнення з "1+1", у зв'язку з тим, що не хочуть працювати "під Оселедчиком".

- Це маячня.

- Що ви можете сказати про настрої колективу, у зв'язку з вашим відходом?

- Ви можете поговорити з колективом, єдине, що я вам можу сказати, що з цими ЗМІ вийшла помилочка - жодної заяви не було. Взагалі жодної.

- До речі, Оселедчику загрожує якась небезпека? Я коли входила у вашу будівлю, помітила, що він вийшов у супроводі охорони? Або це завжди так?

- У керівництва телекомпанії охорона з'являється в особливих випадках. У Володимира Давидовича вона з'явилася нещодавно в певній ситуації. У нас були підстави. При чому це була не його ініціатива, а ініціатива компанії.
Повірте, що я і менеджери 1+1 не належимо до категорії людей, для яких наявність охорони є свого роду членством у клубі. Ця обставина, більш ніж заважає, хоч хлопці, які з нами працюють, більш ніж чудові, з ними приємно базікати і спілкуватися, вони розумні і розвинені.

- Оселедчик - саме та людина, яка буде визначати політику каналу за вашої відсутності? Вирішувати поточні справи?

- Що значить буде? Оселедчик завжди був заступником генерального директора, виконавчим продюсером каналу. Оселедчик - людина, яка створила цю компанію з першого цвяха, зусиллями якої створено технологічний ланцюжок каналу, зусиллями якої поставлено на ноги багато і служб у компанії - від дубляжу до монтажу. Тому він завжди був людиною, що вирішує надзвичайно багато в "1+1". Відтак нічого категорично не змінилося. Він був, є і залишиться в тій ролі, в якій він був - ключового топ-менеджера в компанії, на відповідальності якого тут дуже багато лежало і лежить.

PS. Про власну систему координат

.. Я ставлю недосяжні завдання, цьому мене в свій час навчило дві людини - один був моїм тренером, коли я займався спортом, а другий був моїм учителем, людиною, яка найбільше на мене вплинула.

У цьому випадку, може ти не обов'язково досягнеш мети, але пройдеш значно далі. І якщо ти по-чесному викладаєшся, рівень твоїх зусиль адекватний, тоді тобі просто буде цікаво жити.

Моя система координат - це знаходитися в стані, коли тобі жити цікаво. Ось чого я категорично не терплю - це стан життя і справ, коли я не знаходжу для себе відповіді - "Чому я цим займаюся? Навіщо це мені?"

Я по характеру не можу робити річ соціально "поганеньку", мені обов'язково треба займатися справою, у якої є певний соціальний відгук.

Друге - для мене дуже важливо, щоб справа була різноманітною. Тут медіа абсолютно співпадає з моїми характером інтересів і темпераментом, тому що вони різноманітні. Це важливо. Я навіть розумію так - якщо я вийду в двадцять з чимось років з інституту і стану режисером, то і закінчу життя режисером, там же кар'єри немає ніякої. Ти або хороший, або поганий.

Тому у мене всілякого роду бюрократичних елементів ніколи не було - в плані стати начальником, директором, міністром, або як багато хто у нас в країні -
президентом.

Про канал 1+1

Життя компанії "1+1" - це життя, схоже на суміш заводу і театру. З однієї точки зору - завод, який повинен кожен день випускати труби або колеса, а театр - тому що кожен раз треба думати про репертуар, постановку, про глядачів і акторів…

P.S. До речі, за порадою Роднянського, ми вирішили провести опитування - хто такий Юрій Андрухович. Дати свою відповідь ви можете праворуч внизу сторінки Правди. Цікаво, яким буде результат, правий чи не правий Роднянський?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування