Виробництво в Україні зростає

Четвер, 23 травня 2002, 12:37
Незалежні експерти не поділяють оптимізму Адміністрації Президента

За даними Державного комітету статистики, ріст промислового виробництва в Україні у січні-квітні цього року становив 3,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зокрема, у квітні цього року приріст промислового виробництва у порівнянні з березнем склав 0,2%, а порівняно з квітнем минулого року — 3,8%.

Серед основних видів промислової діяльності, суттєвий приріст продукції за чотири місяці цього року спостерігався у виробництві деревини та виробів із неї (+31,2%), продуктів нафтопереробки (+28,8%), харчовій промисловості і переробці сільськогосподарських продуктів (+13,5%), машинобудуванні (+8,7%).

Як повідомляє Держкомстат, порівняно з березнем, у квітні збільшили виробництво 49,9% підприємств, на той час як 37,2% — скоротили, 12,9% підприємств не працювали зовсім.

У переробній промисловості, де сконцентровано близько двох третин усього промислового виробництва, випуск продукції за чотири місяці 2002 року порівняно з січнем-квітнем минулого, збільшився на 4,7%. Значний приріст отримано у м’ясній промисловості (+38,0%), виробництві макаронних виробів (+23,1%), переробці овочів та фруктів (+19,4%), виробництві напоїв (+18,8%). Збільшився випуск продукції у молочній промисловості (+11,5%), виробництві круп та борошна (+15,8%), тютюновій промисловості (+13,1%).

У той же час на підприємствах металургії і з обробки металу падіння виробництва у січні-квітні 2002 року порівняно з відповідним періодом минулого року склав 6,6%. Зменшилися обсяги виробництва чорних металів на 5,6%, труб — на 23,5%, у первинній обробці сталі — на 13%, кольорових металів на 4,1%. Разом з тим, помічено збільшення обсягів продукції у обробці металу на 2,6%.

У січні-квітні 2002 року порівняно з аналогічним періодом 2001 року обсяги виробництва збільшилися у транспортному машинобудуванні (+39,1%), із нього у залізнодорожньому машинобудуванні (+56,2%) авіаційній промисловості (+46,0%), виробництві автомобільного транспорту (+27,4%), кораблебудуванні (+4,8%).

Держкомстат відзначає збільшення обсягів випуску продукції у виробництві побутових пристроїв (+23,2%), канцелярських і електронно-обчислювальних машин (+19,9%), також машин для виробництва паперу і картону (+19,8%), машин для видобувної промисловості, будівництва (+5,0%), електричних машин і апаратури (+2,3%).

В то й же час скоротилося виробництво машин для металургічної галузі (-37,8%), обладнання для радіо, телебачення та зв’язку (-19,0%), станків (-12,2%), сільськогосподарських машин (-7,8%), машин для переробки сільгосппродуктів (-6,8%).

У хімічній і нафтохімічній промисловості у січні-квітні виробництво скоротилося на 0,9% порівняно з аналогічним періодом 2001 року. Зменшився випуск продукції у хімічній галузі на 1,8%, разом з тим у виробництві базової хімії — на 7,2%.

Разом з тим, виробництво лаків і фарб зросло на 18,4%, фармацевтичне виробництво — на 4,0%. За чотири місяці обсяги продукції у виробництві пластмасових виробів збільшились на 23,6% та скоротились у виробництві гумових виробів на 8,2%.

У квітні порівняно з березнем 2002 року обсяги виробництва зросли у промисловості більшості регіонів. За січень-квітень цього року виробництво продукції збільшилося у порівнянні із відповідним періодом минулого року у промисловості 23 регіонів, тоді як у січні-квітні 2001 року, виробництво зросло в усіх регіонах. Найбільший приріст промислового виробництва спостерігався у Львівській (38,2%), Івано-Франківській (18,5%), Полтавській областях та у Києві по 19,3% відповідно.

Управління з інформації та зв’язків із громадскістю при Адміністрації президента України, ріст показників промислового росту пояснило "якісними змінами у промисловості, які останнім часом набули постійного характеру, що свідчить про посилення інтенсифікації факторів економічного росту. При цьому, "незважаючи на зниження динаміки економічного зростання, у промисловому секторі відбуваються якісні перетворення, які формують основу на довгострокову перспективу. За рахунок випереджуючого розвитку переробної промисловості продовжується покращення структури виробництва", відзначає адміністрація президента.

Експерти, опитані "Контекстом", висловили менш оптимістичне бачення причин економічного, і, зокрема, промислового зростання. Так, за словами директора економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова (УЦЕПД) Володимира Сіденка, "структурні зміни в економіці відбуваються, але говорити про те, що глибина цих змін достатня для довгострокового, стабільного росту, поки що зарано". Подібної точки зору притримується також експерт Центру антикризових досліджень Олександр Гриневич, який вважає, що "рівень інвестицій і якість урядової політики до цього часу не змогли забезпечити корінні зміни у структурі економіки і промислового виробництва зокрема, тому зростання пояснюється значною мірою кон’юнктурними факторами". Разом з тим, не можна відкидати той факт, що "хоча і повільно, але структурні зміни відбуваються", підкреслюють експерти. Про це свідчатить хоча б збільшення частки харчової і переробної промисловості та скорочення часки металургії у загальній структурі промислового виробництва.

На думку головного економіста Міжнародного центру перспективних досліджень Тетяни Ситник, головними факторами зростання промислового виробництава у першому кварталі були, по-перше, збільшення прибутків населення (борги з заробітної плати у першому кварталі скоротилися на 9%, а реальна заробітна плата зросла на 18,1%), по-друге, на діловій активності позначилося пожвавлення інвестиційного попиту з боку підприємств, як наслідок, завершення передвиборчої кампанії, і, по-третє, поступове покращення кон’юнктури на зовнішніх ринках обумовило зростання попиту на деякі українські товари.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування